A likőrrel ízesített kávék ma már minden kávékészítő repertoárjában megtalálhatóak, hiszen a kávészemekből és a párlatból együttesen felszabaduló illatok és ízek remekül illenek egymáshoz. Arról nem is beszélve, hogy a hideg őszi-téli estéken kevés dolog melegít fel jobban egy finom alkoholos kávénál. :)
A likőröket sokan – szerintem tévesen – nőies választásnak tartják, valószínűleg azért, mert más párlatokhoz képest alacsonyabb (legalább 15%) az alkoholtartalmuk, és persze azért is, mert édeskés ízűek. Utóbbi viszont nem volt mindig igaz, a francia liqueur szót eredetileg olyan cukrozatlan alkoholokra is használták, mint a brandy, ami kimondottan a férfiak italának számított.
Ma már egyértelműbb a szeszes italok besorolása, így a likőröket is csak szigorú szabályok szerint lehet ízesíteni, de az elkészítés elve alig változott: nem az érlelés során nyerik el aromájukat, hanem az alkoholba áztatott anyagoktól, például gyógynövényektől, fűszerektől, gyökerektől, gyümölcsöktől. Az ízviláguk attól is függ, finomszeszt vagy másféle párlatot (törköly, gabona), esetleg rumot, konyakot használ fel a készítőjük. Az ízesített alkoholt meghatározott mennyiségű cukor vagy karamell teheti édesebbé, a krémlikőröket pedig a tejszín teszi lágyabbá. Itthon nagyon népszerű a házi készítésű tojáslikőr, gyerekkorunk nagy kedvence, amit felnőtt fejjel érdemes kávéval párosítva kipróbálni. Aki pedig kávérajongó, vagy maga is próbálkozik profi kávékészítéssel, semmiképp se hagyja ki a minőségi kávélikőrt (ami egészen más hatású, mint a tejszínes, kávés ízesítésű krémlikőr).
A kávéhoz egyébként meglepően sokféle likőr illik: az édesebb, gyümölcsös vagy kakaós aromájú italok teltebbé teszik a kávébab ízét. A kesernyésebb likőrök, mint például a narancs vagy a citrom a fanyar ízvilágot emelik ki, egy intenzív espressót biztosan feldobnak, egy ilyen különlegességet pedig még egy férfi vendég sem utasíthat vissza. Bevallom, olyan markáns likőrfélével, mint a gyomorkeserű, még nem készítettem kávét, de ajánlok egy kipróbált receptet helyette a téli estékre.
Tojáslikőrös latte
Hozzávalók:
4 cl tojáslikőr
egy adag espresso
1 dl tej
a tetejére fahéj vagy szerecsendió
A tojáslikőrt és a tejet összekeverve habosítottam. Ehhez öntöttem a kávét, a maradék tejhabot a csésze tetejére kanalaztam, és egy kis őrölt fahéjjal díszítettem.