Nincs jobb annál, amikor egy hideg téli reggelen egy forró kávéval indítjuk vagy fejezzük be a napot: hangulatos, finom, felmelegít és energiát ad. De mi a helyzet a nyári hónapokkal? Amikor a hőmérő higanyszála valahol a harminc és a negyven fok között piheg, valljuk be, jótékony hatás és energia ide vagy oda, egy forró ital az, amelyre legkevésbé vágyunk.  A vaníliafagyival felturbózott desszertkávécskák nem igazán repítenek a frissesség tetőfokára és egy idő után már unjuk is őket. Fogadjuk el tehát, hogy a nyár a csapolt sör birodalma? Ugyan! Próbáljuk ki a csapolt kávét!

A belváros szívében, az idén századik születésnapját ünneplő Röser udvarban bújik meg Budapest első csapolt kávét felszolgáló bárja, a Kontakt Speciality Coffee Bar. A kis, családias hangulatú kávézót nehéz kiszúrni a Károly körútról, mégis egyre nő a látottsága és sok visszatérő vendéggel, valamint lassan tízezer facebook lájkolóval büszkélkedhet. Nem csoda, hiszen szinte minden tulajdonsággal rendelkezik, amely a romkocsmákhoz hasonló közkedvelt hellyé emelheti: jól csengő név, jó fekvés, közeli egyetemek, hangulatos belső udvar, kedves személyzet, nyugalom és élénkség egyvelege, újhullámos berendezés. A házi készítésű szendvicsek és sütemények frissek és változatosak.

Kép forrása: kontaktcoffee

De térjünk csak vissza a csapolt kávéhoz, amely kétség kívül a Kontakt legkülönlegesebb fogása. A Roket névre keresztelt, kolumbiai világos pörkölésű kávéból készülő csapolt hideg ital a kávézó saját márkája, a csapolt kávé azonban egy viszonylag friss amerikai találmány. A durvára darált kávészemeket hideg vízben áztatják (cold brew – ahogy korábban már írtam róla), majd miután a szemekből több mint fél nap alatt kiáznak a különleges aromák, a vizet nitrogéngáz segítségével a pohárba csapolják. Nem összekeverendő a hagyományos jeges kávéval, amelyet először forrón főznek ki és csak később hűtenek le!

Kép forrása: kontaktcoffee

Az eredmény: jéghideg, a forró kávé ízvilágától merőben eltérő, lágy, gyümölcsös aromájú, enyhén savas, frissítő ital. Az élénkítő hatás megmarad, hiszen 2 deci csapolt kávé másfél csészényi eszpresszó erejét rejti. Az üvegpohárban jégkockákkal felszolgált, selymes, krémes habú kávé kinézetre leginkább egy finoman habzó barna sörre emlékeztet, az illata (és az íze J) azonban sokkal jobb.

Kép forrása: kontaktcoffee

A csapolt kávécsoda idén mobilissá vált; az ún. Roket mobillal járja a főváros gasztrorendezvényeit, így például a városligeti Főzdefeszten is találkozhattunk vele. 

Kép forrása: kontaktcoffee

Ha mégsem akadunk össze a biciklis csapolt kávéval, térjünk be a Kontaktba, és a fiatalos, designos környezetben kóstoljuk meg leendő új kedvencünket, a házi süteménnyel kísért csapolt, hideg kávét.

Cím: 1052 Budapest, Károly körút 22 (Röser udvar)

További hűsítő kávés recepteket itt találsz:

Kávérecept a hétvégi kánikulára

Mi a különbség a frappé és a jegeskávé között?

Cselezd ki a kánikulát jeges kávékülönlegességekkel!

Új bejegyzés szövege