Az International Coffee Organization (ICO) adatai szerint Európában a legtöbb kávét az északi országokban fogyasztják. A magyarok egy főre jutó kávéfogyasztása töredéke a legmagasabb fogyasztású országokénak, körülbelül 2 kilogramm körüli. Az egy főre jutó fogyasztás az importáló országok között valamelyest nőtt az elmúlt években, 2012-ben átlagosan 4,3 kilogramm volt. Az EU országok átlaga ennél valamivel nagyobb, évek óta 5 kilogramm körül stagnál.

Lehet, hogy kénytelenek leszünk magasabb kávé árakhoz hozzászokni, ugyanis az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) 2014/15-ös évre vonatkozó előrejelzése szerint a világ kávétermelése másfél millió zsákkal kevesebb lesz, mint a tavalyi, így 148,7 millió zsákra csökken. Mivel a fogyasztást is rekord nagyságúnak várják, a raktárkészletek jelentősen meg fognak csappanni. A rossz terméskilátások és a brazíliai aszály miatt az idén eddig több mint 50 százalékkal drágult a kávé alapanyagának ára, ennek hatására hamarosan Magyarországon is többe kerülhet az élénkítő ital.  

A kávépiacon szabványos 60 kilós zsák az év elejei 110 dollárral szemben 2014 február végén már 170 dollárba került. A drágulást a brazil kávéültetvények több mint harmadát érintő károkra vezették vissza. Az árakat az is magasan tarthatja a közeljövőben, hogy világszerte egyre nő a kereslet a zöld kávé iránt, mivel azt ma már étrend-kiegészítőként, illetve természetes zsírégető fogyasztószerként is használják.