India a világ egyik legnagyobb kávétermelő országa, évente több mint 5 millió zsák kávét takarítanak itt be, ami több mint 300 ezer tonnát jelent, ami elképzelhetetlen mennyiségnek tűnik, de a világelső Brazíliához képest ez is eltörpül, ott ugyanis majdnem 3 millió tonna kávét termelnek évente. India azonban nemcsak a termelés volumenéről, hanem a speciális monszun eljárásról is híres, ezért ismét érdemes gondolatban elutaznunk ebbe az ellentétekkel teli, sokszínű országba.

 

Északon tea, délen kávé

Míg északon inkább tea ültetvények találhatók, addig a kávé a déli országrész lankáin érzi jól magát, ahol egyaránt termelnek arabicát és robustát – ebbe a két családba tartoznak azok a fajták, amelyeket fogyasztunk, de a családokon belül is különböző variánsokat különböztethetünk meg. Indiára leginkább négy kávévariáns, a Kent az S.795, a Cauvery és az Selection 9 a jellemző, amelyek hasonló jellegzetességekkel bírnak.

 

A Kent az egyik legelső Indiában termesztett arabica fajta volt, először a Kent ültetvény választotta a ’20-as években, nevét is innen kapta. Rendkívül ellenálló típus, a ’40-es évekig igen népszerű volt, de még ma is találunk kisebb ültetvényeket, amelyek ragaszkodnak hozzá, mivel kiváló csészeminőséget garantál. A ’40-es évektől az S.795 vált a legnépszerűbb arabica fajtává Indiában, napjainkban is számos helyen termesztik, nem véletlenül: a Kent-hez hasonlóan ellenálló növény, a kávécseresznyék nagyszeműek, jó minőségűek. A belőle készült kávét harmonikus ízvilág és mokkás ízjegyek jellemzik. A Cauvery és a Selection 9 két fajta természetes kereszteződéséből született, mindkettő kiváló minőségű kávét garantál. A Selection 9-t 2002-ben az Indiai Kávétanács a legjobb indiai arabicának választotta, és az „India Íze” címet adományozta neki kellemes testessége és kiegyensúlyozott savassága miatt.

 

A különleges monszun-eljárás

A Szuezi-csatorna megépítése előtt veszélyes és hosszadalmas út várt a tengerészekre, ha Indiából Európába akartak eljutni, és számos olyan rakományt vittek magukkal a hosszú útra, ami észrevehető változáson ment keresztül mire célba ért, a raktérben ugyanis átjárta őket a tengeri szél és enyhén fermentálódtak. Így ismerkedett meg Európa a fekete teával (a zöld és a fekete tea közti különbség, hogy a zöldhöz a tealeveleket nem fermentálják) és a különleges, „tenger ízű” Monsoon Malabar kávét is ennek köszönhetjük.

A szállítási idő lerövidülésével azonban eltűnt a különleges íz, ennek pótlására találták ki a monszun-eljárást, amelynek során a kávészemeket nyitott, jól szellőző raktárakban tárolják a monszunidőszakban, hogy átjárja őket az óceán felől érkező, párás levegő. Az érlelés során a kávészemek megsárgulnak, savasságuk csökken, a belőlük készült kávé pedig bársonyosan telt ízű lesz. Aki szeretné megkóstolni a monszun-eljárással kezelt kávét, az itthon is számos helyen megteheti, ugyanis a Monsoon Malabar egyaránt megtalálható a Douwe Egberts, a Nespresso és a Frei Café kínálatában, de a Kávétársaságtól is rendelhető.

 

A kávétermesztés is fejlődik

Néhány évtizeddel ezelőtt még kevésbé jó minőségű kávék érkeztek Indiából, manapság azonban igyekeznek minél inkább a „speciality coffee”, vagyis a különleges minőségű kávé előállítására fókuszálni.  Ennek érdekében az állam különböző juttatásokat tesz kötelezővé a kávéültetvényeken dolgozóknak, hogy vonzóbbá tegye ezt a munkát, például minimálbért határoztak meg számukra és segítik a lakhatásukat is. Az ültetvények többsége mégis munkaerőhiánnyal szembesül, a fiatalok ugyanis szívesebben vállalnak munkát a nagyvárosokban.

Indiát gyakran érik kritikák a fenntartható fejlődéssel és a környezetvédelemmel kapcsolatban, szerencsére a kávétermesztésről elmondhatjuk, hogy igyekeznek alkalmazni a tradicionális, a térség klímaviszonyaihoz és természeti környezetéhez illeszkedő eljárásokat. A kemény munka pedig meghozni látszik gyümölcsét, számos szakmai elismerésben részesültek az indiai kávék az elmúlt években, például India legnagyobb kávévállalata, a Tata Coffee három aranyérmet kapott 2004-ben a Párizsban rendezett Grand Crus De Café versenyen.

 

Tovább olvasnál?

Kávé, szárazon - a száraz eljárás

India, a csodák földje

Brazília: szamba, foci, kávé

Kenya: a kilimandzsáró kávéjának titka