Mióta rendszeresen kávézom, megtörténik, hogy bevásárolok a kávékülönlegességekből, és persze mindegyiket meg is kóstolom, így aztán hetekig állnak a felnyitott csomagolásban – akár kávébab, őrölt kávé vagy kapszula formájában. 

Bár úgy tűnhet, hogy a kávé tárolása nem igényel komolyabb odafigyelést, valójában nagyon kényes a környezeti hatásokra: a fénytől, a párától, az oxigéntől és a magas, 30 Celsius fok körüli hőmérséklettől is védeni kell ahhoz, hogy az aromája hosszú ideig megmaradjon.

A kereskedelmi forgalomban kapható zacskókat már felszerelték egy úgynevezett egyoldalú szeleppel, amely segíti a kávé természetes szén-dioxid-kibocsátását, de nem engedi bejutni a külső levegőt. Nekünk sajnos otthoni használatra ilyesmit beszerezni elég körülményes. Az EU szabványai szerint a pörkölt kávéra két év szavatosságot lehet írni, ám ez csak a szelepes csomagolásra érvényes. 

 

Felbontás után jó megoldás, ha az őrölt kávét áttöltjük légmentesen záró dobozba, vagy üvegbe, és szobahőmérsékleten tároljuk, így olajtartalma és illatanyagai akár 4-5 hónapon át is megmaradnak, ami azért elég jó. Megfigyeltem viszont, hogy az egész kávészemek még a leggondosabb tárolás mellett is gyorsan veszítenek minőségükből, ezért érdemes minél hamarabb, 10 napon belül felhasználni őket. A frissen pörkölt kávé beszerzésénél fontos tudni, hogy a kávészemek nem érintkezhetnek levegővel, ezért ha közvetlenül egy nyitott zsákból mérnék ki nekünk, érdemes gyanakodni. Az sem igaz, hogy csak a frissen pörkölt kávé lehet friss, sőt: a pörkölés során olyan melléktermékek keletkeznek, mint a szén-dioxid, melyek pár nap alatt távoznak, tehát érdemes várni az első főzéssel. 

Eltarthatóság szempontjából a kávékapszulákkal van a legkevesebb feladat. Amellett, hogy a használatuk is nagyon kényelmes, tárolásnál csak a szavatossági időt kell figyelni - és persze nem árt óvni a komolyabb hőhatástól. A kapszulák nagy előnye, hogy csomagolásuk eleve légmentes, ezért vásárlásnál sem kell számolgatni, hogy milyen ütemben fogy majd otthon a kávé, nyugodtan lehet többfélét is kóstolni párhuzamosan, és akciós időszakokban betárazni belőlük. J Mi lehet ennél jobb hír egy kávérajongó számára?