Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egyben a fűszer, a kávé és a tea - ez India!

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, nekem ilyen hidegben vagy ki sincs kedvem mozdulni a paplan alól, vagy ha már mégis kimozdulnék, valami meleg helyre mennék. Kávémnak – is – köszönhetően gondolataim most épp India felé kalandoznak. Persze a Taj Mahal-t is megnézném szívesen, de mindenekelőtt meginnék egy jó helyi kávét. Csak hogy ellenőrizzem, a saját, itthon készített indiai fűszeres kávém is olyan finom-e, mint az Indiában készített ital.

Nem kell nagyon nekidurálnom magam, hogy különleges kávét csináljak, amely India ízeit idézi. Vendégeimnek szoktam kedveskedni vele: ha négyen vagyunk, egy és negyed csésze víz, négy kardamom, egy rúd fahéj, egy csipet szerecsendió, egy-két feketebors és szegfűszeg, egy csésze tej, két evőkanál cukor és csésze frissen őrölt, erős kávé kell hozzá.

India fűszer egészség chai tea

Foodnculture.com

Először felforralom a vizet egy közepes méretű edényben. Beleszórom a fűszereket, ráteszem az edényre a fedőt, és lassú tűzön, alacsony lángon öt percig melegítem, majd kávéőrleményt keverek bele. Közben egy serpenyőbe öntöm a tejet, azt is megmelegítem, és akkor veszem csak le a tűzről, amikor már majdnem forr. Leszűröm a kávés-fűszeres italt és beleöntöm a tejbe. Végül hozzáadom a cukrot és azon melegében fel is szolgálom a finomságot. Mondanom sem kell, gyakran jönnek újra a vendégek, és ha megkérdezem, mit szeretnének, gondolkodás nélkül a fűszeres indiai kávémat kérik. Pedig állítólag a curry-s csirkém is finom.

Ha viszont egyedül vagyok, előfordul, hogy lusta vagyok megcsinálni a különleges kávét, de inni persze nagyon is innám. Szerencsére van egy egyszerű, ám legalább ugyanolyan finom verzióm. A nem teljesen do-it-yourself megoldásom a következő: tartok itthon netről rendelt chai teát, és a Nespresso boltban felfedezett Indriya from India Grand Cru kapszulákat.

A kávékapszula szegfűszeges, kakaós jegyei és a chai teafilter fűszeres, egzotikus akkordjai tökéletesen kiegészítik egymást. A főzés ilyenkor csak annyiból áll, hogy felhevítek egy kis tejet, majd beleteszem az indiai teafiltert. 3-4 perc áztatás elég, közben elkészítem a dupla Indriya from India kávét. A teás tejet ezután csak hozzáöntöm a kávéhoz és máris kész vagyok. A szó szoros, és átvitt értelmében egyaránt…

India fűszer egészség chai tea

Nespresso.com

Persze a finom dolgokat egész évben lehet inni, így van ez kedvenc, indiai fűszeres kávémmal is, de az ünnepek előtt és után pláne nem tudok ellenállni neki. A fahéj, kardamom és szegfűszeg vitathatatlan kellékei a karácsonynak, így a chai ízvilágában is passzol a karácsonyi hangolódáshoz. Az ünnepek alatti nagy lakomázások után szintén ezt találom a tökéletes italnak, mert a fogyásban is tud segíteni. Hiszen a fekete teában és a kávéban lévő koffein az anyagcsere felgyorsításában segít, és a vizelet kiválasztását is felturbózza. A zsírok lebontását is serkenti, így tulajdonképpen hízás ellen tényleg tökéletes.

És ha már egészségről van szó, nem árt tudni, hogy a fahéj a vérnyomás-, fájdalom- és lázcsökkentés egyik ideális és nem utolsósorban finom alternatívája. És ugye a chai egyik alapeleme a fahéj. A kardamom az emésztésre van pozitív hatással, továbbá a szívizom működését is aktivizálja. Természetesen ez a fűszer is benne van az italunkban. De a szegfűszegről sem feledkezem meg, amely a gyomorerősítő szerepéről ismert, és fertőtlenít is, plusz állítólag érzéstelenítő hatását is felfedezték. Megtalálható az indiai fűszeres kávéban.

 

Merülj el mégjobban az indiai kávé zamatában!

India, a csodák földje

India – Hol éjjel a vadak zöld szeme cikkan át a dzsungelen…

 

0 Tovább

India – Hol éjjel a vadak zöld szeme cikkan át a dzsungelen…

India a világ egyik legnagyobb kávétermelő országa, évente több mint 5 millió zsák kávét takarítanak itt be, ami több mint 300 ezer tonnát jelent, ami elképzelhetetlen mennyiségnek tűnik, de a világelső Brazíliához képest ez is eltörpül, ott ugyanis majdnem 3 millió tonna kávét termelnek évente. India azonban nemcsak a termelés volumenéről, hanem a speciális monszun eljárásról is híres, ezért ismét érdemes gondolatban elutaznunk ebbe az ellentétekkel teli, sokszínű országba.

 

Északon tea, délen kávé

Míg északon inkább tea ültetvények találhatók, addig a kávé a déli országrész lankáin érzi jól magát, ahol egyaránt termelnek arabicát és robustát – ebbe a két családba tartoznak azok a fajták, amelyeket fogyasztunk, de a családokon belül is különböző variánsokat különböztethetünk meg. Indiára leginkább négy kávévariáns, a Kent az S.795, a Cauvery és az Selection 9 a jellemző, amelyek hasonló jellegzetességekkel bírnak.

 

A Kent az egyik legelső Indiában termesztett arabica fajta volt, először a Kent ültetvény választotta a ’20-as években, nevét is innen kapta. Rendkívül ellenálló típus, a ’40-es évekig igen népszerű volt, de még ma is találunk kisebb ültetvényeket, amelyek ragaszkodnak hozzá, mivel kiváló csészeminőséget garantál. A ’40-es évektől az S.795 vált a legnépszerűbb arabica fajtává Indiában, napjainkban is számos helyen termesztik, nem véletlenül: a Kent-hez hasonlóan ellenálló növény, a kávécseresznyék nagyszeműek, jó minőségűek. A belőle készült kávét harmonikus ízvilág és mokkás ízjegyek jellemzik. A Cauvery és a Selection 9 két fajta természetes kereszteződéséből született, mindkettő kiváló minőségű kávét garantál. A Selection 9-t 2002-ben az Indiai Kávétanács a legjobb indiai arabicának választotta, és az „India Íze” címet adományozta neki kellemes testessége és kiegyensúlyozott savassága miatt.

 

A különleges monszun-eljárás

A Szuezi-csatorna megépítése előtt veszélyes és hosszadalmas út várt a tengerészekre, ha Indiából Európába akartak eljutni, és számos olyan rakományt vittek magukkal a hosszú útra, ami észrevehető változáson ment keresztül mire célba ért, a raktérben ugyanis átjárta őket a tengeri szél és enyhén fermentálódtak. Így ismerkedett meg Európa a fekete teával (a zöld és a fekete tea közti különbség, hogy a zöldhöz a tealeveleket nem fermentálják) és a különleges, „tenger ízű” Monsoon Malabar kávét is ennek köszönhetjük.

A szállítási idő lerövidülésével azonban eltűnt a különleges íz, ennek pótlására találták ki a monszun-eljárást, amelynek során a kávészemeket nyitott, jól szellőző raktárakban tárolják a monszunidőszakban, hogy átjárja őket az óceán felől érkező, párás levegő. Az érlelés során a kávészemek megsárgulnak, savasságuk csökken, a belőlük készült kávé pedig bársonyosan telt ízű lesz. Aki szeretné megkóstolni a monszun-eljárással kezelt kávét, az itthon is számos helyen megteheti, ugyanis a Monsoon Malabar egyaránt megtalálható a Douwe Egberts, a Nespresso és a Frei Café kínálatában, de a Kávétársaságtól is rendelhető.

 

A kávétermesztés is fejlődik

Néhány évtizeddel ezelőtt még kevésbé jó minőségű kávék érkeztek Indiából, manapság azonban igyekeznek minél inkább a „speciality coffee”, vagyis a különleges minőségű kávé előállítására fókuszálni.  Ennek érdekében az állam különböző juttatásokat tesz kötelezővé a kávéültetvényeken dolgozóknak, hogy vonzóbbá tegye ezt a munkát, például minimálbért határoztak meg számukra és segítik a lakhatásukat is. Az ültetvények többsége mégis munkaerőhiánnyal szembesül, a fiatalok ugyanis szívesebben vállalnak munkát a nagyvárosokban.

Indiát gyakran érik kritikák a fenntartható fejlődéssel és a környezetvédelemmel kapcsolatban, szerencsére a kávétermesztésről elmondhatjuk, hogy igyekeznek alkalmazni a tradicionális, a térség klímaviszonyaihoz és természeti környezetéhez illeszkedő eljárásokat. A kemény munka pedig meghozni látszik gyümölcsét, számos szakmai elismerésben részesültek az indiai kávék az elmúlt években, például India legnagyobb kávévállalata, a Tata Coffee három aranyérmet kapott 2004-ben a Párizsban rendezett Grand Crus De Café versenyen.

 

Tovább olvasnál?

Kávé, szárazon - a száraz eljárás

India, a csodák földje

Brazília: szamba, foci, kávé

Kenya: a kilimandzsáró kávéjának titka

0 Tovább

Vadregényes tájakon teremnek India lágy, mégis testes ízű kávéi

A különleges Monsooned Malabar kávéról korábban már volt szó, most azonban találtam egy videót erről a speciális eljárásról, és úgy gondoltam, érdemes feleleveníteni egy kicsit ezt a témát.

A monszun-eljárás során tulajdonképp sós, párás levegővel szellőztetik át a kávészemeket. Hónapokig tárolják őket jól szellőző helyen a monszunidőszakban, hogy az óceán felől érkező párás levegő átjárja őket. Az érlelés végére a savassága csökken, kialakul bársonyos, fűszeresen telt ízük. Ha szeretnél még erről az eljárásról olvasni, akkor a Wikipedia angol szócikke jó kiindulási pont lehet.

A Bababudan egy másik izgalmas kávé Indiából. Termőterülete a képen látható Baba Budangiri hegység vidéke, amely az ország dél-nyugati részén helyezkedik el. A monda szerint Baba Budan, akit szentként tisztelnek Indiában, hét kávébabot csempészett ki a szigorúan őrzött Jemenből, és éppen itt, ezen a területen ültette el őket, ezért róla kapta nevét ez a lágy, enyhén savas, testes ízű, finoman fűszeres illatú kávé.

A Nandi-hegy, Bangalortól nem messze, Dél-Nyugat-Indiában


Az indiai kávéültetvények 1000-1500 méteres magasságban terülnek el, az éves csapadékmennyiség mintegy 3000 mm, ezeken a területeken évente 120-140 esős nap van. Csak viszonyításképp Magyarországon évente 500–900 mm csapadék esik. Az indiai fajták sajátos módon alkalmazkodnak a kivételes magassághoz, ahol több UV-sugárzás éri őket, és lassabban növekednek. Az Arabicák az ázsiai régió enyhe kávéinak legjobbjai közé tartoznak. 

A termőterületeken az éves átlaghőmérséklet 27°C, a tengeri szeleknek hála a kávécseresznyék lassan, egyenletesen érnek, ráadásul a sós légmozgás megakadályozza az érett cseresznyék penészedését is, miközben a népes madárvilágnak hála a kártevőktől is védve vannak. A szüretelési időszak januártól márciusig tart.

India Ázsia teljes kávétermésének negyedét adja, ezzel a kontinensen a harmadik, a világon az hatodik legnagyobb kávétermelő, noha a kávé csupán az ország exportjának egyetlen százalékát teszi ki. 

2 Tovább

India, a csodák földje

Az indiai kávét nem lehet csak úgy egyszerűen, tárgyilagosan bemutatni. Leírhatnám, hol terem, hogyan termesztik és miként fogyasztják, mindent elmondhatnék róla és mégse mondanék róla semmit. Indiában minden más, ez a varázslatok birodalma: itt minden gond és baj ellenére a leghétköznapibb cselekvések is mágikussá válhatnak, és a kávézás pont ilyen.

„A fölnőttek ugyanis szeretik a számokat. Ha egy új barátunkról beszélünk nekik, sosem a lényeges dolgok felől kérdezősködnek. Sosem azt kérdezik: "Milyen a hangja?" "Mik a kedves játékai?" "Szokott-e lepkét gyűjteni?" Ehelyett azt tudakolják: "Hány éves?" "Hány testvére van?" "Hány kiló?" "Mennyi jövedelme van a papájának?" És csak ezek után vélik úgy, hogy ismerik. Ha azt mondjuk a fölnőtteknek: "Láttam egy szép házat, rózsaszínű téglából épült, ablakában muskátli, tetején galambok..." - sehogy sem fogják tudni elképzelni ezt a házat. Azt kell mondani nekik: "Láttam egy százezer frankot érő házat." Erre aztán fölkiáltanak: "Ó, milyen szép!" - Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg.

Indiában a kávé nem őshonos faj. A legenda szerint sok száz éve, mikor Indiát a muzulmán Mogul Birodalom uralta, egy szerzetes, Baba Budan a Vörös-tenger partján fekvő Mocha kikötőjében ismerkedett meg a kávéval, mekkai zarándoklatán pedig kitanulta a kávépörkölés módját és a kávéfogyasztás szokásait. Mikor visszaindult szülőföldjére, hét szem kávét rejtett el az övében, úgy csempészte őket haza. A mese úgy szól, ebből a hét szemből sarjadt India összes kávécserjéje.

Indiában a legtöbb kávéültetvény alacsony tengerszint feletti magasságon terül el, persze akadnak kivételek. Az indiai kávékról általánosságban elmondható, hogy ízük lágy, testes és kerek, alacsony savassággal, gyakran könnyed, fűszeres ízjegyekkel, amelyek megidézik a varázslatot, amely átitatja ezt a problémákkal küzdő országot. A népesedés és az élelmezési gondok mellett a környezet és elsősorban a vizek szennyezettsége is sok gondot okoz, ezért Indiában különösen fontos, hogy a fenntarthatóságot is szem előtt tartsák a tea- és kávéültetvényeken.

India különleges kávéja a Monsooned Malabar. Az úgynevezett monszun-eljárás során a kávészemeket a monszunidőszakban hónapokig nyitott, jól szellőző raktárban tárolják, hogy az óceán felől érkező párás levegő átjárja őket. Az érlelés végére a kávészemek megsárgulnak, savasságuk csökken és aromájuk is átalakul és bársonyos, fűszeresen telt íz alakul ki. Régen a kávészemek a fából készült tengerjáró vitorlások rakterében hasonló körülményeknek voltak kitéve, de ahogy a közlekedés fejlődött, a „tenger íz” eltűnt a kávéból. A monszun-eljárás ezt hivatott pótolni.

Az indiai kávék isteniek egy kis kardamommal vagy chai teával ízesítve, érdemes kipróbálni!

0 Tovább

Kávéklub

blogavatar

Minden a kávéról, a kávékóstolásról és a kávékultúráról. Ezen a blogon gyűjtöm a felfedezéseimet fajtákról, pörkölésről, elkészítésről, receptekről és más érdekességekről.

Címkefelhő

kávé (113),kávétermesztés (20),espresso (19),koffein (13),arabica (13),kávétörténet (13),kávéház (10),karácsony (9),Nespresso (9),egészség (9),kávéfogyasztás (9),cappuccino (8),Brazília (8),pörkölés (6),Latin-Amerika (6),zöld kávé (6),melange (6),ajándék (6),robusta (6),kapszulás kávé (5),latte macchiato (5),koffeinmentes (4),latte art (4),török kávé (4),kávégép (4),kapszula (4),tejeskávé (4),szirup (4),cibetmacska (4),kávékultúra (4),tejhab (4),kavefogyasztas (4),kávéfőző (4),Kopi Luwak (4),cseresznye (4),kávépörkölés (4),bourbon arabica (4),cserje (3),kávébab (3),tea (3),design (3),Olaszország (3),ízharmonizáció (3),recept (3),kávécseresznye (3),Budapest (3),kotyogós (3),ristretto (3),újrahasznosítás (3),french press (3),antioxidáns (3),lungo (3),filteres kávé (3),barista (3),Guatemala (3),fűszeres kávé (3),kavezo (3),kávékóstolás (3),latte (3),kávécserje (3),olasz (3),kávéfőzés (3),otthon (3),kávéházak (2),legdrágább (2),kávékülönlegesség (2),Jamaica (2),ázsia (2),termőterületek (2),Wiener Melange (2),Black Ivory (2),Blue Mountain Jamaica (2),fogyókúra (2),árfolyam (2),kopi luwak (2),alkohol (2),statisztika (2),bor (2),Chemex (2),koffeintartalom (2),macchiato (2),kona (2),Hawaii (2),ízesített (2),jegeskávé (2),Procope (2),India (2),Tanzánia (2),my little melbourne (2),Párizs (2),tej (2),jeges kávé (2),organikus gazdálkodás (2),szilveszter (2),kávékészítés (2),olaszország (2),narancs (2),bab (2),mocha (2),Afrika (2),koffein és sport (2),kávézacc (2),Mexikó (2),szifonos kávéfőző (2),kávé és sütemény (2),amerikai kávé (2),hosszúkávé (2),finn (2),csokoládé (2),Magyarország (2),lavazza (2),kolumbia (2),Bourbon (2),szüret (2),americano (2),művészet (2),Dél-Amerika (2),New York kávéház (2),desszert (2),klorogénsav (2),Nápoly (2),tejhabosító (2),ünnepi (2),café latte (2),eszpresszógép (2),környezettudatosság (2),espresso martini (2),zacc (2),fogyás (2),kardamom (2),aroma (2),monszun (2),tejhabosítás (2),irodalom (2),kotyogós kávéfőző (2),Etiópia (2),guillermo (1),Saeco Primea Cappuccino (1),nők a kávéházak ellen (1),geen eye (1),pixie clips (1),jóslás (1),kávés kütyü (1),oromo törzs (1),cold brew (1),rituálé (1),Lattissima (1),Delonghi Prima Donna (1),étkezés (1),hidegen "főzött" kávé (1),gyógyítás (1),tévhitek (1),Galapagos (1),Pápua Új-Guinea (1),kave (1),Drugar (1),Wugar (1),Ecuador (1),huehuetenango (1),Atitlan (1),alkoholos (1),szerzetes (1),vákuumos kávéfőző (1),kávétípusok (1),fogadalmak (1),történelem (1),chemex (1),elekromos kávédaráló (1),black eye (1),india (1),Monsoon Malabar (1),cibetkávé (1),likőr (1),Sem és Hakem (1),Monterosa (1),Diplomatakávé (1),Rubusta (1),kávétermelés (1),százhúsz év (1),a kávé háza 1927 (1),Gingerbread Irish Coffee (1),kávépiac (1),Nemzetközi Űrállomás (1),SHB (1),űrkávégép (1),International Coffee Organization (1),boquete régi (1),gheisa kávé (1),mogyorós kávéfagylalt (1),szilveszteri kávékoktélok (1),pillecukros kávéfagylalt (1),café marocchino (1),espresso romano és guillermo (1),white russian (1),java good night (1),kávézacc újrahasznosítás (1),Max Aufricht (1),pezsgő kávéhabbal (1),café bombón (1),ISSpresso (1),szépség (1),mentás csupacsoki tart (1),aromajegyek (1),crema (1),attilio calimani (1),újév (1),kávé somellier (1),Pharisaer (1),red eye (1),alkalmi (1),karácsonyi kávés desszert (1),algoritmus (1),dugattyús kávéfőző (1),coffees of hawaii (1),tejcsokoládés kávés flan (1),bécsi kávékultúra (1),kávéelőállítás (1),alkoholos kávé (1),hófehér kávétorta (1),budapesti kávézók (1),molokai (1),hawaii kávé (1),tamp & pull (1),mandal café (1),vodka (1),kávé előállítás (1),kávéreceptek (1),Svédország (1),fahéj (1),ünnep (1),corretto (1),Halloween (1),Bolívia (1),méz (1),Puerto Rico (1),Yauco (1),tél (1),USA (1),rum (1),gazdaság (1),mozi (1),caffe latte (1),kávé világnapja (1),costa rica (1),vákuumcsomagolás (1),Palermo (1),dalla corte (1),népszerű (1),Honduras (1),Németország (1),film (1),vanília (1),drip brew (1),kedvenc (1),karácsonyi kávé (1),specialty (1),Gaggia (1),London (1),ízvilág (1),ízlelés (1),forradalom (1),ízjegyek (1),karácsonyi ajándék (1),fekete leves (1),török (1),kávéházi kultúra (1),kultúra (1),chai (1),fűszer (1),mogyorós kávé (1),vendégség (1),Norvégia (1),Skandinávia (1),mogyoró (1),nutella (1),fair trade (1),organikus kávé (1),Friele (1),kereskedelem (1),Bécs (1),festés (1),dekoráció (1),sospeso (1),felfüggesztett kávé (1),napszakok (1),Milánó (1),kávé szüretelés (1),kávé feldolgozás (1),Café de La Paix (1),művészek (1),Montmartre (1),LA Rotonde (1),Moka Express (1),Bialetti (1),ír kávé (1),Irish coffee (1),travel mug (1),hosszú kávé (1),alkoholos kávékoktélok (1),Jacu (1),organikus (1),Santos (1),kávé múzeum (1),Nicaragua (1),alkoholos kávékoktél (1),tört jég (1),kruszta (1),Sao Paulo (1),Cascara (1),Instant kávé (1),Washington (1),svéd (1),skandinávia (1),Csapolt kávé (1),diplomata kávé (1),caffé corretto (1),hibák (1),ebéd (1),angola (1),single origin (1),Visconsin (1),Finca los Planes (1),reggeli (1),termőterület (1),cikória (1),olasz kávé (1),espresso freddo (1),vietnám (1),afrika (1),egyedi kávék (1),különleges kávék (1),Kilimandzsaro (1),Meru hegy (1),Tanzania (1),fűszerek (1),Zanzibár (1),házilag (1),Maillard reakció (1),Blogger receptverseny (1),KávéSzünet (1),Robusta (1),kávérecept (1),kávépárbaj (1),Strictly Hard Bean (1),kávézselé (1),baci (1),café creme (1),con panna (1),kapuziner (1),tárolás (1),flat white (1),doppio (1),coffee to go (1),Kenya Fancy (1),kávéaukció (1),Kenya (1),Keepcup (1),sétálókávé (1),termobögre (1),harmónia (1),keserű (1),időjárás (1),párizs (1),cukorbetegség (1),erjesztés (1),tőzsde (1),Jáva (1),szörf (1),kávézó (1),etikett (1),magyarok (1),víz (1),fekete (1),Gozsdu (1),vietnámi kávé (1),rákkutatás (1),cantuccini (1),tiramisu (1),szépségipar (1),Maragogype (1),Tapachula (1),Pluma (1),half city (1),full city (1),espresso embassy (1),eco café (1),borsos-chilis kávé (1),ánizsos kávé (1),Valentin nap (1),shakerato (1),frappucino (1),chilis csokis kávé (1),gyömbéres kávé (1),luxuskávé (1),panama (1),szállodai kávé (1),hacienda la esmeralda (1),kávés bonbon (1),mandulás kávé (1),Franziskaner (1),affogato (1),café au lait (1),kávés pohár (1),Guinness rekord (1),ír (1),hideg (1),Woody Allen (1),Marion Cotillard (1),New Yor kávéház (1),new york (1),Bakancslista (1),pálmasodró (1),owen wilson (1),capuccino (1),Betlen Janos (1),energiaital (1),Kaffa (1),fair trade AAA termelő kávé (1),juan valdez (1),Jack Nicholson (1),Morgan Freeman (1),kávétermő (1),kavebab (1),Nespresso divat Elysian inspiráció (1),Mautner (1),gasztronómia (1),Nespresso (1),növény (1),frappé (1),tarrazú (1),arrabica (1),Costa Rica (1),fagyi (1),jegeskave (1),espresso (1),yellow (1),sárga (1),instant (1),Dolce Gusto (1),kapszulas kave (1),sütemény (1),édes (1),nestlé (1),Antigua (1),jóbarátok (1),fogyasztás (1),costa (1),starbucks (1),Maragogipe (1),churros (1),café con leche (1),interjú (1),feldolgozás (1),Horváth Lili (1),centrál (1),kotyogó (1),pilvax (1),nyár (1),kókusz (1),élet (1),spanyol (1),kutatás (1),India (1),karamell (1),Costa Coffee (1),Monsooned Malabar (1),kávés diéta (1),Vietnám (1),Coffee Trike (1),Debrecen (1),popcorn espresso macchiato (1),guruló kávézó (1),kávéexport (1),csapvíz (1),Espresso (1),Café au Lait (1),palackozott víz (1),vízkeménység (1),víztisztítás (1),kávészósz (1),koffeinmentesítés (1),kávédíszítés (1),kávéillat (1),sommelier (1),Kuba (1),olasz pörkölés (1),Itália (1),parfümválasztás (1),katcserje (1),a világ legdrágább kávéi (1),koffeinmentes kávé (1),elefántrezervátum (1),Jemeni kávékultúra (1),keshir (1),Ír kávé (1),Frappé (1),a kávészünet története (1),Cake Shop (1),ipari forradalom (1),Pánamerikai Kávé Egyesület (1),automata kávégépek (1),Luigi Bezzera (1),limitált szériás kapszulák (1),süti+kávé (1),topping szósz (1),caffé latte (1),díszítőpálca (1),díszítősablon (1),kávés kellékek (1),instant kávé (1),kapszulás kávégép (1),Latte Art (1),Coffee & Milk workshop (1),növényi alapú tejek (1),tejhab díszítés (1),Café Cubano (1),Americano (1),téli kávéköltemények (1),fűszeres kávéreceptek (1),Aeropress (1),French Press (1),Blue Mountain (1),Guadeloupe Bonifieur (1),Guadeloupe sziget (1),kina (1),klímaváltozás (1),Caldas (1),Cundinamarca (1),Antioquia (1),Café de Colombia (1),Kolumbia (1),Santander (1),Cauca (1),scuro (1),Allee (1),megnyitó (1),Gerais (1),Minas (1),chiaro (1),vérnyomás (1),Tűsarok (1),Illy (1),Douwe Egberts (1),Pellini (1),Corinthia (1),Bababudan (1),Kávébár Bazár (1),Faema (1),La Marzocco (1),egészséges (1),szépségápolás (1),Nomre De Dios farm (1),kávéültetvény (1),42Coffee (1),illem (1),cukor (1),koffeinfogyasztás (1),nespresso (1),sport (1),gourmet (1),száraz eljárás (1),Napóleon (1),bloggerverseny (1),cofeechallenge (1),bodoky (1),karolina (1),stühmer (1),kavezacc (1),CoffeeChallenge (1),szakértő (1),connoisseur (1),peaberry (1),szafari (1),esküvő (1),zöld (1),erős (1),hosszú (1),Gourmet (1),kóstoló (1),nappali (1),barátok (1),konyha (1),szén-dioxid (1),fesztivál (1),Uganda (1)