Mivel mi magyarok általában tejjel és cukorral ízesítjük a kávét, nálunk a tejes költemények különösen népszerűek. De miért szeretünk ennyire tejet önteni a kávéba? Erre több magyarázat létezik. Valaki szerint azért ilyen elterjedt ez az ízesítési mód, mert a tej enyhíti a kávé savasságát, és így kevésbé viseli meg a gyomrot, ami főleg reggel fontos szempont. Emellett az is a tej mellett szól, hogy tejjel keverve a kávé kap egy desszertjelleget, és hosszabb ideig lehet kortyolgatni.

 

Az eszpresszó elkészítése után a tej különböző alkalmazásaival nagyon sokféle kávékölteményt lehet készíteni. Gyakran nehéz is követni, hogy pontosan mi rejlik egy-egy elnevezés mögött. A tejes variációk közül a cappuccino a legnépszerűbb és a legismertebb hazánkban. A cappuccino hagyományosan azonos, 1/3 arányban espresso-ból, meleg tejből és tejhabból áll. Számokban kifejezve ez kb. 30-45 milliliter kávét jelent, hogy pontosan mennyit, az országonként és helyenként is változó, de állítólag akkor igazán finom a cappuccino, ha körülbelül 2 cm magas tejhab kerül a tetejére.

 

Szintén népszerű az általában csak tejeskávénak nevezett caffé latte, vagy francia nevén café au lait.  Ez a valódi klasszikus sokak kedvence, nem véletlenül. A latte-t általában nagyobb pohárban szolgálják fel, így az espresso aránya akár 1/4 vagy 1/5 rész lehet, amihez még legalább ennyi gőzölt tejet adnak, és a tetejére krémes tejhabot csurgatnak. A tej összekeveredik a kávéval, és kellemes bézs színt kap, miközben a tetején megmarad egy kevés tejhab is.

 

A latte macchiato-t a szépen elkülönülő rétegekről ismerhetjük fel.

A latte macchiato-t is sok helyen készítenek Magyarországon, ez az egyik leggusztusosabb kávéköltemény, nekem nagy kedvencem. A habosított tejet egy magas falú üvegpohárba töltik, az eszpresszót pedig lassan csorgatják a habos tejbe, így alakulnak ki a szépen elkülönülő rétegek. A baristák körében örökös vita zajlik arról, hogy a felső habrétegen lévő pöttyöt el kell-e takarni vagy sem. Az ital neve olaszul egyébként foltos tejet jelent. A latte macchiato nemcsak szép, hanem finom is, mivel a meleg tej és tejhab egyedülállóan krémes ízt kölcsönöz a kávénak.

 

A nyár tökéletes alkalom, hogy a tejes kávékölteményeket feldobjuk egy kis jégkrémmel. A kávé ízvilágához a vanília és a csoki illik a legjobban, de a gyümölcsös ízekkel is érdemes kísérletezni. Az utóbbi években olyan különleges ízekkel is próbálkoztam, mint a madártej és a kókusz. Különböző típusú tejeket is érdemes kipróbálni, mert egészen más ízt ad a tehéntej és a szójatej. Korábban már írtam arról, hogy melyik tejekből készíthető a legjobb tejhab. A kísérletezés előtt érdemes belenézni, mert sajnos nem minden tej habosítható.

 

Tovább olvasnál?

A legjobb kávézók Budapesten

Mi a különbség a frappé és a jeges kávé között?

Finom, mégis kevésbé ismert kávévariációk