Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

5 tuti kávés koktél Szilveszterre

Minden évben van egy olyan nap, amikor a korai fekvők is rászánják magukat az éjszakázásra: bizony, a küszöbünkön kopogtató szilveszterről van szó, amikor szinte ciki nem fennmaradni éjfélig – és még tovább. Ha valamikor, akkor az év utolsó napján különösen fontos, hogy minél jobb kávét fogyasszunk; egyrészt fel kell készíteni magunkat az éjszakázásra és a hajnalig tartó bulizásra, másrészt az év méltó lezárásához és az újév szerencsés kezdéséhez elengedhetetlen a tökéletesre sikeredett kávéélmény. Ha a szilveszteri bulinak mi adunk otthont, még nagyobb felelősség nyomja a vállunkat: ugye nem szeretnénk egy unalmas, balul sikerült kávéval vendégeink számára is tönkretenni az óév-búcsúztatót? Lássunk tehát néhány igazi, menő szilveszteri kávékoktélt, amelyekkel igazán emlékezetessé tehetjük az év utolsó éjszakáját és kiváló löketet adhatunk az újévhez is.

alkoholos kávékoktélok alkoholos szilveszter likőr vodka espresso ünnepi alkalmi

Kép forrása: alfa-img.com

Szilveszter nem csak az éjszakázás, hanem az alkoholfogyasztás napja is, így én is alkoholos kávékoktélokkal készülök. A kávéban és az alkoholban egyébként sok minden közös: az emberek nem szomjuk oltása céljából fogyasztják, hanem hogy elűzzék a fáradtságot, hogy feltöltődjenek és hogy örömüket leljék. Mindkettő stimuláló hatású, és erőteljes, markáns íz-és illatvilággal csábít minket. Vigyázzunk, összhangjuk csak akkor valósulhat meg, ha kihangsúlyozzák, és nem pedig gyengítik egymás karakterét.

 

A klasszikus: café Bailey’s

Ezzel az itallal nem tudunk nagyot hibázni: a Bailey’s egy örök kedvenc. Elkészítése egyszerű és gyors: öntsünk 5 cl Bailey’s-t egy előmelegített csészébe, adjuk hozzá az előre lefőzött, egy csészényi espresso felét, ízlés szerint egy kis cukrot, és keverjük addig, amíg a hozzávalók homogén egyveleget alkotnak. Ezt követően öntsük bele a maradék, fél csészényi kávét, majd óvatosan csepegtessünk rá 5 cl-nyi tejszínt. A jól sikerült rétegezéssel a szintek gyönyörűen elválnak, üvegpohárban, habbal, kakaóporral vagy csokireszelékkel (esetleg 1-2 kávébabbal a tetején) kínálva, a koktél gyönyörű! És nem utolsó sorban nagyon finom!

alkoholos kávékoktélok alkoholos szilveszter likőr vodka espresso ünnepi alkalmi

Kép forrása: sheknows.com

Az elegáns: pezsgő kávéhabbal

Szilveszter, pezsgő, kávé: a tökéletes trió az év utolsó napjára. Ez a koktélt sok különleges összetevőből áll, így figyeljünk oda, hogy időben beszerezzük az alapanyagokat. Viszont higgyétek el, érdemes rászánni az időt. Mivel garantáltan nagy lesz rá a kereslet vendégeink körében, ezért 10 főnyi adaggal számolok. Főzzünk le 10 csészényi kávét (kb. 400 ml), majd öntsük egy kancsóba. Adjunk hozzá zselatin lapokat, majd keverjük addig, amíg azok feloldódnak a kávéban. Adjunk hozzá 80 ml-nyi cukorszirupot és 10 g kristálycukrot, majd keverjük el ezekkel is. Öntsük az egészet egy keverőtálba, majd mixeljük össze, majd tegyük a hűtőbe legalább három órára, amíg habbá nem alakul. A tálalásnál töltsük félig az üvegpoharat pezsgővel, majd kanalazzunk a tetejére a kihűlt kávéhaból. Az eredmény ilyen lesz:

alkoholos kávékoktélok alkoholos szilveszter likőr vodka espresso ünnepi alkalmi

Kép forrása: nespresso.com

A tipikus: Espresso Martini

A nagy kapkodásban sokunknak nem jut majd ideje beszerezni a zselatinlapokat a fenti koktélhoz, vagy elfelejtjük időben bekészíteni a kávéhabot. Ez esetben sürgős válságkezelésre van szükség, amelyet ez az egyszerű, gyors, mégis különleges koktél kiválóan teljesít. Kávénk van, szilveszter lévén biztosan akad néhány üveg vodka is, jó esetben valaki hozott Kahlúa likőrt is. Négy személyre így néz ki a recept: öntsünk 20 cl vodkát, 2 csészényi rövid, erős kávét lehűtve és 4 cl Kahlúát egy shakerbe, majd adjunk hozzá kb. 12 jégkockát. Rázzuk jól össze őket. Ha édesebb ízélményre vágyunk, még az elején, a forró kávét cukrozzuk meg ízlés szerint, vagy ha ezzel elkéstünk, tegyünk a shakerbe cukorszirupot. Hideg üvegpohárban szolgáljuk fel és a tetejére tegyünk néhány szem kávét.

alkoholos kávékoktélok alkoholos szilveszter likőr vodka espresso ünnepi alkalmi

A különleges: Nadar koktél

A Nadar koktélra nemrég akadtam rá, azonban egyértelműen helyet követel magának az idei top5-ös listámon. 30% rumból, 30% tejszínből, 20% Drambuie likőrből (skót whisky-mézlikőr), 10% Frangelico likőr (olasz mogyorólikőr), 10% kávé. Ha a hozzávalókat sikerül beszereznünk, elkészítése már nem bonyolult: öntsük az alkoholokat és a kávét egy shakerbe, adjunk hozzá jeget és rázzuk jól össze. Koktélpohárban szervírozzuk, a tetejét koronázzuk tejszínnel, majd hintsünk rá kakaóport. Egy igazán harmonikus ízű, aromás koktélhoz lesz szerencsénk.

alkoholos kávékoktélok alkoholos szilveszter likőr vodka espresso ünnepi alkalmi

Kép forrása: cellinicaffe.com

A könnyed: Amarettós kávékoktél

Karácsonykor nemcsak az ajándékok és a főzés, hanem az evés terén is igencsak kiteszünk magunkért. A szilveszter azért veszélyes, mert addigra már épp enyhül a nagy lakomák utáni telítettség, ráadásul ott a társaság, a hosszúra nyúlt, fárasztó éjszaka, no meg persze valaminek az alkoholt is meg kell inni. Igen, megint jól belakmározunk mindenből, ami a kezünkbe akad. Ez a koktél nem csak felfrissít és energetizál, hanem az emésztést is segíti. És persze nagyon finom.  Elkészítése egyszerű, a fenti, shakeres módszert kell ismét használnunk: keverjünk össze 6-7 jégkockát, 1 teáskanál cukrot, 1 evőkanál Amaretto likőrt és egy hosszú espressót, majd néhány másodpercig rázzuk őket. Enyhén verjünk fel habtejszínt, de csak annyira, hogy az állaga még folyós maradjon. Öntsük egy koktélospohárba a kávés egyveleget, majd rétegezzük rá a tejszínt, tetejét pedig szórjuk meg kakaóporral. Hölgyeim, íme az új kedvenc!

alkoholos kávékoktélok alkoholos szilveszter likőr vodka espresso ünnepi alkalmi

Kép forrása: lavazza.com

Ti milyen kávéval készültök a szilveszterre? További ötleteket várok kommentbe! :)

Mégtöbb ötletet olvasnál? Nézegesd korábbi posztjainkat az alkoholos koktélokról!

Van élet az ír kávén túl! : Alkoholos kávékülönlegességek

A kávé és az alkohol jó barátok

Alkoholos kávéreceptek télire

 

 

0 Tovább

kávérecept a hétvégi kánikulára

Ilyen hőségben gyakran ihletet kapok jeges kávéreceptek készítésére, sőt a cold brew-ról is írtam már, de a mostani hétvégére egy alkoholos recepttel leplek meg Benneteket. Nem is cifrázom tovább, mert vár a medence:

Íme egy őrült kubai kávékoktél, a Locura Cubana: 

 

Hozzávalók:

- 25 ml Nespresso Kazaar (vagy más intenzív kávéőrlemény)

- 2 kiskanál narancslekvár

- 25 ml rum

- 20 ml maracuja szirup

- 40 ml narancs juice

- 40 ml ananász juice

- törtjég

- barnacukor (díszítéshez)

- narancs szelet (díszítéshez)

Elkészítés:

  1. Készíts elő egy shakert, és tegyél bele 4-5 jégkockát.
  2. Adagolj bele minden hozzávalót, majd alaposan rázd össze.
  3. Készíts elő egy koktélpoharat, töltsd félig törtjéggel, majd öntsd rá az elkészített keveréket.
  4. Díszítésképp használhatsz narancsszeletet és cukor krusztát is.

 

Hogyan készül a kruszta? Egyszerűen: Ez tulajdonképpen a koktéloknál a poharak peremére készített dekoratív és ízletes díszítés. Fogd a poharat a talpánál és fejjel lefelé tedd egy vizes edénybe, amibe előzőleg 2-3 milliméter magasságú vizet öntöttél bele, majd a vizes permű poharat kicsit megrázva nyomd bele az adott krusztázó anyagba, ami lehet só, cukor, csokidara a koktéltól függően. Így 2-3mm "mélységben" só, cukor, vagy csokidara perem képződik a pohár szélén. Trükközhetsz még azzal is, hogy víz helyett másmilyen krusztázó italba mártod a poharakat. Neked jelen esetben a cukros krusztáról kell gondoskodni a Locura Cubana kávékoktélhoz, de lehet, hogy a barátaid Margaritát is kérnek majd só krusztával. Jó kavarást a hétvégére!

0 Tovább

Alkoholos kávéreceptek télire

A téli időszakban mindig népszerűek az alkoholos kávék, otthon vagy egy hangulatos kávézóban egyaránt hívogató lehet egy illatos, forró csésze mellett beszélgetni. Nem véletlenül sokunknak először a klasszikus ír kávé ugrik be, ha alkoholos kávéról van szó: itt már írtam róla korábban, most viszont pár különlegesebb receptet mutatok be.

Gingerbread Irish Coffee

1 espresso
4 cl whisky vagy Baileys
1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
tejszínhab

Az ír kávé is finom, a mézeskalács is finom – miért is ne kombinálhatnánk a kettőt? A fűszerkeveréket elkeverjük a whiskeyvel vagy a Baileys-szel. Ha a whisky mellett döntünk, érdemes egy kevés nádcukrot is hozzáadni, hogy elég édes legyen, mielőtt ráfőzzük az espresso-t. Alaposan összekeverjük, a tetejére pedig tejszínhab kerül. Díszíthetjük például fahéjjal vagy reszelt csokoládéval.


Diplomatakávé

1 espresso
5 cl tojáslikőr
tejszínhab
a díszítéshez kakaó vagy fahéj

Állítólag azért nevezik így, mert a diplomaták nagyon kedvelték amiatt, hogy ártatlan kávénak álcázza a tojáslikőrrel megbolondított italt. Elkészítése nagyon egyszerű: a tojáslikőrt egy előmelegített pohárba töltjük, erre kerül az espresso, a tetejére pedig a tejszínhab, amit tetszés szerint díszíthetünk.



Espresso Martini

1 espresso
15 ml vanília ízesítésű vodka
30 ml tej
2 teáskanál kakaópor
jégkocka
a díszítéshez eper

Ez az ital talán inkább a kávés koktél kategóriába sorolható, de lágy bársonyos íze miatt szerintem mindenképp érdemes itt is megemlítenünk. Ráadásul elkészíteni is nagyon könnyű: a hozzávalókat egy shakerben alaposan összerázzuk és pohárba töltjük. A poharat díszíthetjük eperrel is, ha valami igazán különlegesre vágyunk.

Ezek a receptek akár karácsonyra is jól jöhetnek, hiszen a segítségükkel még hangulatosabbá tehetjük akár a készülődés, akár az ünnepek pillanatait. Szilveszter alkalmából pedig egy kávékoktélos bejegyzéssel készülök nektek, kifejezetten esti, likőrös kávécsodákra koncentrálva.

0 Tovább

Kávéklub

blogavatar

Minden a kávéról, a kávékóstolásról és a kávékultúráról. Ezen a blogon gyűjtöm a felfedezéseimet fajtákról, pörkölésről, elkészítésről, receptekről és más érdekességekről.

Címkefelhő

kávé (113),kávétermesztés (20),espresso (19),koffein (13),arabica (13),kávétörténet (13),kávéház (10),karácsony (9),Nespresso (9),egészség (9),kávéfogyasztás (9),cappuccino (8),Brazília (8),pörkölés (6),Latin-Amerika (6),zöld kávé (6),melange (6),ajándék (6),robusta (6),kapszulás kávé (5),latte macchiato (5),koffeinmentes (4),latte art (4),török kávé (4),kávégép (4),kapszula (4),tejeskávé (4),szirup (4),cibetmacska (4),kávékultúra (4),tejhab (4),kavefogyasztas (4),kávéfőző (4),Kopi Luwak (4),cseresznye (4),kávépörkölés (4),bourbon arabica (4),cserje (3),kávébab (3),tea (3),design (3),Olaszország (3),ízharmonizáció (3),recept (3),kávécseresznye (3),Budapest (3),kotyogós (3),ristretto (3),újrahasznosítás (3),french press (3),antioxidáns (3),lungo (3),filteres kávé (3),barista (3),Guatemala (3),fűszeres kávé (3),kavezo (3),kávékóstolás (3),latte (3),kávécserje (3),olasz (3),kávéfőzés (3),otthon (3),kávéházak (2),legdrágább (2),kávékülönlegesség (2),Jamaica (2),ázsia (2),termőterületek (2),Wiener Melange (2),Black Ivory (2),Blue Mountain Jamaica (2),fogyókúra (2),árfolyam (2),kopi luwak (2),alkohol (2),statisztika (2),bor (2),Chemex (2),koffeintartalom (2),macchiato (2),kona (2),Hawaii (2),ízesített (2),jegeskávé (2),Procope (2),India (2),Tanzánia (2),my little melbourne (2),Párizs (2),tej (2),jeges kávé (2),organikus gazdálkodás (2),szilveszter (2),kávékészítés (2),olaszország (2),narancs (2),bab (2),mocha (2),Afrika (2),koffein és sport (2),kávézacc (2),Mexikó (2),szifonos kávéfőző (2),kávé és sütemény (2),amerikai kávé (2),hosszúkávé (2),finn (2),csokoládé (2),Magyarország (2),lavazza (2),kolumbia (2),Bourbon (2),szüret (2),americano (2),művészet (2),Dél-Amerika (2),New York kávéház (2),desszert (2),klorogénsav (2),Nápoly (2),tejhabosító (2),ünnepi (2),café latte (2),eszpresszógép (2),környezettudatosság (2),espresso martini (2),zacc (2),fogyás (2),kardamom (2),aroma (2),monszun (2),tejhabosítás (2),irodalom (2),kotyogós kávéfőző (2),Etiópia (2),guillermo (1),Saeco Primea Cappuccino (1),nők a kávéházak ellen (1),geen eye (1),pixie clips (1),jóslás (1),kávés kütyü (1),oromo törzs (1),cold brew (1),rituálé (1),Lattissima (1),Delonghi Prima Donna (1),étkezés (1),hidegen "főzött" kávé (1),gyógyítás (1),tévhitek (1),Galapagos (1),Pápua Új-Guinea (1),kave (1),Drugar (1),Wugar (1),Ecuador (1),huehuetenango (1),Atitlan (1),alkoholos (1),szerzetes (1),vákuumos kávéfőző (1),kávétípusok (1),fogadalmak (1),történelem (1),chemex (1),elekromos kávédaráló (1),black eye (1),india (1),Monsoon Malabar (1),cibetkávé (1),likőr (1),Sem és Hakem (1),Monterosa (1),Diplomatakávé (1),Rubusta (1),kávétermelés (1),százhúsz év (1),a kávé háza 1927 (1),Gingerbread Irish Coffee (1),kávépiac (1),Nemzetközi Űrállomás (1),SHB (1),űrkávégép (1),International Coffee Organization (1),boquete régi (1),gheisa kávé (1),mogyorós kávéfagylalt (1),szilveszteri kávékoktélok (1),pillecukros kávéfagylalt (1),café marocchino (1),espresso romano és guillermo (1),white russian (1),java good night (1),kávézacc újrahasznosítás (1),Max Aufricht (1),pezsgő kávéhabbal (1),café bombón (1),ISSpresso (1),szépség (1),mentás csupacsoki tart (1),aromajegyek (1),crema (1),attilio calimani (1),újév (1),kávé somellier (1),Pharisaer (1),red eye (1),alkalmi (1),karácsonyi kávés desszert (1),algoritmus (1),dugattyús kávéfőző (1),coffees of hawaii (1),tejcsokoládés kávés flan (1),bécsi kávékultúra (1),kávéelőállítás (1),alkoholos kávé (1),hófehér kávétorta (1),budapesti kávézók (1),molokai (1),hawaii kávé (1),tamp & pull (1),mandal café (1),vodka (1),kávé előállítás (1),kávéreceptek (1),Svédország (1),fahéj (1),ünnep (1),corretto (1),Halloween (1),Bolívia (1),méz (1),Puerto Rico (1),Yauco (1),tél (1),USA (1),rum (1),gazdaság (1),mozi (1),caffe latte (1),kávé világnapja (1),costa rica (1),vákuumcsomagolás (1),Palermo (1),dalla corte (1),népszerű (1),Honduras (1),Németország (1),film (1),vanília (1),drip brew (1),kedvenc (1),karácsonyi kávé (1),specialty (1),Gaggia (1),London (1),ízvilág (1),ízlelés (1),forradalom (1),ízjegyek (1),karácsonyi ajándék (1),fekete leves (1),török (1),kávéházi kultúra (1),kultúra (1),chai (1),fűszer (1),mogyorós kávé (1),vendégség (1),Norvégia (1),Skandinávia (1),mogyoró (1),nutella (1),fair trade (1),organikus kávé (1),Friele (1),kereskedelem (1),Bécs (1),festés (1),dekoráció (1),sospeso (1),felfüggesztett kávé (1),napszakok (1),Milánó (1),kávé szüretelés (1),kávé feldolgozás (1),Café de La Paix (1),művészek (1),Montmartre (1),LA Rotonde (1),Moka Express (1),Bialetti (1),ír kávé (1),Irish coffee (1),travel mug (1),hosszú kávé (1),alkoholos kávékoktélok (1),Jacu (1),organikus (1),Santos (1),kávé múzeum (1),Nicaragua (1),alkoholos kávékoktél (1),tört jég (1),kruszta (1),Sao Paulo (1),Cascara (1),Instant kávé (1),Washington (1),svéd (1),skandinávia (1),Csapolt kávé (1),diplomata kávé (1),caffé corretto (1),hibák (1),ebéd (1),angola (1),single origin (1),Visconsin (1),Finca los Planes (1),reggeli (1),termőterület (1),cikória (1),olasz kávé (1),espresso freddo (1),vietnám (1),afrika (1),egyedi kávék (1),különleges kávék (1),Kilimandzsaro (1),Meru hegy (1),Tanzania (1),fűszerek (1),Zanzibár (1),házilag (1),Maillard reakció (1),Blogger receptverseny (1),KávéSzünet (1),Robusta (1),kávérecept (1),kávépárbaj (1),Strictly Hard Bean (1),kávézselé (1),baci (1),café creme (1),con panna (1),kapuziner (1),tárolás (1),flat white (1),doppio (1),coffee to go (1),Kenya Fancy (1),kávéaukció (1),Kenya (1),Keepcup (1),sétálókávé (1),termobögre (1),harmónia (1),keserű (1),időjárás (1),párizs (1),cukorbetegség (1),erjesztés (1),tőzsde (1),Jáva (1),szörf (1),kávézó (1),etikett (1),magyarok (1),víz (1),fekete (1),Gozsdu (1),vietnámi kávé (1),rákkutatás (1),cantuccini (1),tiramisu (1),szépségipar (1),Maragogype (1),Tapachula (1),Pluma (1),half city (1),full city (1),espresso embassy (1),eco café (1),borsos-chilis kávé (1),ánizsos kávé (1),Valentin nap (1),shakerato (1),frappucino (1),chilis csokis kávé (1),gyömbéres kávé (1),luxuskávé (1),panama (1),szállodai kávé (1),hacienda la esmeralda (1),kávés bonbon (1),mandulás kávé (1),Franziskaner (1),affogato (1),café au lait (1),kávés pohár (1),Guinness rekord (1),ír (1),hideg (1),Woody Allen (1),Marion Cotillard (1),New Yor kávéház (1),new york (1),Bakancslista (1),pálmasodró (1),owen wilson (1),capuccino (1),Betlen Janos (1),energiaital (1),Kaffa (1),fair trade AAA termelő kávé (1),juan valdez (1),Jack Nicholson (1),Morgan Freeman (1),kávétermő (1),kavebab (1),Nespresso divat Elysian inspiráció (1),Mautner (1),gasztronómia (1),Nespresso (1),növény (1),frappé (1),tarrazú (1),arrabica (1),Costa Rica (1),fagyi (1),jegeskave (1),espresso (1),yellow (1),sárga (1),instant (1),Dolce Gusto (1),kapszulas kave (1),sütemény (1),édes (1),nestlé (1),Antigua (1),jóbarátok (1),fogyasztás (1),costa (1),starbucks (1),Maragogipe (1),churros (1),café con leche (1),interjú (1),feldolgozás (1),Horváth Lili (1),centrál (1),kotyogó (1),pilvax (1),nyár (1),kókusz (1),élet (1),spanyol (1),kutatás (1),India (1),karamell (1),Costa Coffee (1),Monsooned Malabar (1),kávés diéta (1),Vietnám (1),Coffee Trike (1),Debrecen (1),popcorn espresso macchiato (1),guruló kávézó (1),kávéexport (1),csapvíz (1),Espresso (1),Café au Lait (1),palackozott víz (1),vízkeménység (1),víztisztítás (1),kávészósz (1),koffeinmentesítés (1),kávédíszítés (1),kávéillat (1),sommelier (1),Kuba (1),olasz pörkölés (1),Itália (1),parfümválasztás (1),katcserje (1),a világ legdrágább kávéi (1),koffeinmentes kávé (1),elefántrezervátum (1),Jemeni kávékultúra (1),keshir (1),Ír kávé (1),Frappé (1),a kávészünet története (1),Cake Shop (1),ipari forradalom (1),Pánamerikai Kávé Egyesület (1),automata kávégépek (1),Luigi Bezzera (1),limitált szériás kapszulák (1),süti+kávé (1),topping szósz (1),caffé latte (1),díszítőpálca (1),díszítősablon (1),kávés kellékek (1),instant kávé (1),kapszulás kávégép (1),Latte Art (1),Coffee & Milk workshop (1),növényi alapú tejek (1),tejhab díszítés (1),Café Cubano (1),Americano (1),téli kávéköltemények (1),fűszeres kávéreceptek (1),Aeropress (1),French Press (1),Blue Mountain (1),Guadeloupe Bonifieur (1),Guadeloupe sziget (1),kina (1),klímaváltozás (1),Caldas (1),Cundinamarca (1),Antioquia (1),Café de Colombia (1),Kolumbia (1),Santander (1),Cauca (1),scuro (1),Allee (1),megnyitó (1),Gerais (1),Minas (1),chiaro (1),vérnyomás (1),Tűsarok (1),Illy (1),Douwe Egberts (1),Pellini (1),Corinthia (1),Bababudan (1),Kávébár Bazár (1),Faema (1),La Marzocco (1),egészséges (1),szépségápolás (1),Nomre De Dios farm (1),kávéültetvény (1),42Coffee (1),illem (1),cukor (1),koffeinfogyasztás (1),nespresso (1),sport (1),gourmet (1),száraz eljárás (1),Napóleon (1),bloggerverseny (1),cofeechallenge (1),bodoky (1),karolina (1),stühmer (1),kavezacc (1),CoffeeChallenge (1),szakértő (1),connoisseur (1),peaberry (1),szafari (1),esküvő (1),zöld (1),erős (1),hosszú (1),Gourmet (1),kóstoló (1),nappali (1),barátok (1),konyha (1),szén-dioxid (1),fesztivál (1),Uganda (1)