Milyen bosszantó tud lenni, amikor véletlenül kilöttyintjük a kávénkat! Pedig tehetnénk akár direkt is. És ha már szándékosan csináljuk, löttyentsük papírra. Merthogy a kávé nemcsak elszürcsölve, de festve is jó! Ezzel mondjuk nem árulok el nagy újdonságot, hiszen sokan rájöttek már, milyen szép festmények készülhetnek kávéból, amelyek színük mellett illatukkal kedvenc italunkat idézik. Nézegessünk képeket – bemutatom pár kedvenc kávéfestőmet és munkáikat!

Egyes képeknek például kifejezetten jól áll a ráfröccsent kávé. Jól tudja ezt Maria A. Aristidou is, az a Cipruson és az Egyesült Királyságban dolgozó illusztrátor-dizájner, aki a kávéból arcokat fest, de aztán telepötyögteti a vásznat cseppekkel, hogy ne legyenek olyan élesek a kontúrok. Az egyik legnagyobb büszkesége Albert Einsteint ábrázoló képe. Hat órán át készült a műve, mely során három különböző eszpresszómárkát, valamint görög kávét is használt. Ha pedig nem jönne be neki a kávéfestés biznisze, tortaművészként is dolgozik – lehet, hogy a torták közt is a kávésakra szakosodott.

kávé művészet festés

“Először akkor jutott eszembe a kávéfestés ötlete, amikor azt figyeltem, milyen tökéletes a csészémbe csorgó gazdag, vörösesbarnás eszpresszó. Amíg a forró italomat iszogattam, beugrott, hogy a kávé iránti szenvedélyemet egy mélyebbi szintre vigyem. Szóval bemártottam az ecsetem és elkezdtem festeni, és megkönnyebbülésemre, gyönyörűen működött a dolog” – mondta a kávéval rajzolás kapcsán az egyik leghíresebb kávéművész, az amerikai Karen Eland, aki már gyerekkorában elkezdte kreativitását bontogatni. Azóta tájképei, portréi, hires művek kávéval újrafestett kópiái a kávérajongók kedvenceivé váltak.

kávé művészet festés

Georgeta Blanaru odáig fejlesztette a kávéfestés tudományát, hogy könyvet is írt belőle Painting with Coffee, vagyis Festés Kávéval címmel. Az író-művész-spirituális tanár nem szenteli magát teljesen a kávénak: víz-, akril- és olajfestékkel is fest, viszont könyvében ismerteti a kávéfestés előnyeit, például, hogy a kávé, mint festék alapanyag, nagyon egyszerű, könnyen használható, különleges, és olcsó. Írásában tippeket is ad azoknak, akik ki szeretnék próbálni magukat a kávéfestésben. Ki kapott kedvet hozzá?

kávé művészet festés

A Washington D.C-ben született Erica Chappuis is inkább kávét használ tempera vagy akrilfesték helyett. Vintage fotókból nyer inspirációt, amelyek alapján főleg portrékat, illetve erotikus képeket fest. Úgy gondolja, hogy alkotásai érzékiségét tovább erősíti a kávéból áradó melegség, meghittség, finomság, akkor is, ha nem isszuk, hanem festményen látjuk viszont a kávét. Képeit többek között washingtoni és barcelonai múzeumok is kiállították már.

kávé művészet festés

És hogy ne csak női kávéművészekről írjak, végül, de nem utolsósorban Dirceu Veigát is bemutatnám. A brazil fiatalember gyermekkönyvek illusztrátoraként kezdte karrierjét, majd rájött, hogy legszívesebben a két szenvedélyét – a kávét és a festést – ötvözné. És hamar rá is kapott az új hobbira, azon belül leginkább hírességek portréira. Legnépszerűbb művei Audrey Hepburnt, Elvis Presley-t, Marilyn Monroe-t, Nelson Mandelát, Robin Williams-t, Amy Winehouse-t, Charlie Chaplint és Bill Gates-t ábrázolják, természetesen tinta vagy festék helyett 100% kávéval.

kávé művészet festés

Ha esetleg mi is kedvet kaptunk a festéshez, a témában készült “tankönyvben” leírtaktól függetlenül  azt javaslom, először készítsünk két adag kávét. Az egyik arra kell, hogy megigyuk – kortyolgatás közben inspirációt gyűjthetünk és felfrissülhetünk. Ezután jöhet a második adag, amely viszont a festővászonunkra, papírunkra kerüljön, és indulhat is a kávéfestés!