Divat lett a kávéhoz érteni, ez nem kérdés. Egyre másra szaporodnak itthon is a szuper kávézók – amikről már többször is említést tettem – ahol fiatal és tehetséges baristák készítik el a jobbnál jobb espressokat, cappuccinokat és flat white-okat.

Connoisseur, milyen szépen is cseng ez a francia szó, ami magyarul szakértőként, illetve akár ínyencként is fordítható. Akit komolyan érdekel a kávékultúra, és egy kicsit belemélyed, könnyen azzá válhat. Még külön klubok is szerveződnek a kávé szerelmeseinek és szakértőinek ezzel a hangzatos kifejezéssel ellátva.  Én nem állítom magamról, hogy máris connoisseur lennék, de remélem, jó úton járok! ;) Sőt, aki tényleg elhivatott, az számos képzés közül választhat, ahol mindent megtanulhat a kávéról: a fajták eredetéről, termőhelyekről, pörkölésről, kávékészítési módszerekről, és még hosszasan sorolhatnám.

Azonban nem csupán az a művészet, ahogy a már kész kávészemekből megszületik az italunk, és az, hogy tudjuk, hogyan kell helyesen kóstolni a kávét, de az is, ahogy a különböző szemeket összeválogatják, keverik, pörkölik. Ez a gasztronómián belül ugyanolyan művészetnek számít, mint a képzőművészetben egy váza megformálása. Egy kicsit az egyik oldalon még hozzáadnak, egy kicsit a másik oldalon elvesznek, amíg tökéletes nem lesz a forma.

Igen, azok számomra az igazi kávészakértők, akik bátran kipróbálnak egy-egy izgalmas, meglepő kávépárosítást, amihez például mi nem nyúlnánk, és amivel merőben eltérő ízvilágokat alkotnak meg. Ők azok, akik tudják, hogy melyik kávét mennyi ideig lehet és kell pörkölni ahhoz, hogy kihozzák a legjellemzőbb jegyeit, aromáit. Mert minden kávé más és más egyéniség, és külön bánásmódot igényelnek, akárcsak mi. A tiszta, klasszikus ízek mellett a kávészakértők keze alatt születnek meg a különböző isteni ízesített kávék is, amikhez már nem szükséges semmilyen szirupot önteni, hiszen jól felismerhető ízjegyekkel bírnak. Szerintem ez az igazi kávéművészet. A kávészakértőknek, ugyanúgy, mint más gasztronómiai ágakban, több megmérettetésük is van, komoly díjazással.

A kávészakértők ugyanúgy, mint sokan mások, gyakran az aktuális gasztronómiai trendekből inspirálódnak, és az sem ritka, hogy egy-egy új kávéőrlemény megalkotásánál egy séffel együttműködve kísérleteznek a legkülönlegesebb eredmény eléréséért.

 Nektek van valamilyen különleges kedvencetek?