Legtöbbünk számára elképzelhetetlen a reggel kávé nélkül. Ahogy megérezzük az illatát, majd az ízét, rögtön felébredünk. De sokszor már a látványa (legyen szó kávébabról, őrölt kávéról, vagy épp a kapszuláról) is beindítja az agyunkat. Valljuk be: a kávé szép is. Elég csak ránéznünk, és máris szerelembe tudunk esni vele. Akkor miért ne használnánk dekorációs célból is? Jóval többet tud annál, minthogy csak felébresszen – használjuk ki esztétikusságát is!

Ha a karácsonyt is elképzelhetetlennek tartjuk kávé nélkül, miért ne készítenénk a karácsonyfát kávéból? Mellé azért mindenképpen ajánlok egy “hagyományos” karácsonyfát - fenyőből, nagyot - de a kávékarácsonyfa tökéletes kiegészítője az ünnepeknek.

kávé dekoráció design

De tovább is mennék: lakásdekorációs kellékek legfontosabb – és legdekoratívabb – része is lehet a kávé. Például a gyertyáé. Az egyik leghangulatosabb, legillatosabb gyertyafajta a kávés, amelyben a viaszba kávébabokat is öntöttek, vagy olvasztott viasszal a kész gyertyára kívülről kávébabokat helyeztek. Másik, szintén imádnivaló alternatíva, ha nem is maga a gyertya tartalmazza a kávét, hanem a sima fehér paraffingyertyát kávébabba ágyazzuk. Lám, még azok is szerethetik így a kávét, akik amúgy inni nem szokták!

kávé dekoráció design

Indulgy.com

A kávészertartáshoz szükséges eszközök már önmaguk is szemet gyönyörködtetőek. Akár egy Nespresso gépünk van a konyhában, akár a dizájndíjat nyert Chemex eszközünk, vagy csak egy egyszerű üvegedényben tartjuk a gömbölyű, fényesen matt, melegbarna kávébabokat, vagy a kapszulákat, már lakásdíszként is gondolhatunk rájuk.

kávé dekoráció design

http://dekorsuli.hu/dekoracio

Persze a gyertyák mellett mást is feldobhatunk, ha kávéval “ágyazunk meg” neki. Virágcsokrot, vagy fenyőágat is tehetünk kávéba. Szükségünk lesz hozzá egy széles üvegvázára, amelybe belehelyezzük a keskeny, magát a virágot tartó vázát. A két váza közti rést töltsük fel kávébabbal, és kész is az igényes, egyedi virágdekorációnk.

kávé dekoráció design

Weddingbee.com

Ha pedig elhervadt a virágunk, távolítsuk el, szedjük ki a kis vázát is a nagyból, és ceruza-, vagy épp sminkecsettartóként használjuk tovább a saját tuningolású lakberendezési cikkünket. Így a kávét az íróasztalra és a fürdőszobába is becsempésztük!

kávé dekoráció design

Lovethispic.com

Más ötletem is van, mit csinálhatunk a kávébabbal, ha kivételesen nem meginni szeretnénk. Tegyük a falra! Ragasztó és kávébab, no meg egy kis fantázia segítségével számtalan mintát, motívumot összeállíthatunk. Lehet konkrét forma, vagy esetleg valamilyen nonfiguratív kép, otthonunknak melegséget, ízlésességet, és nem utolsósorban finom illatokat fog adni. Vagy ha nem magát a képet alkotja a kávé, készülhet a képkeret is kávébabból.

kávé dekoráció design

Amazon.com

A kávébab hűtőmágnesként is megállja a helyét. A kívánt formára vágott kartonpapírra kell csak felragasztgatni, és esetleg egy csinos szalaggal ellátni, hogy személyre szabott hűtődekorációnk lehessen. Vagy ugyanúgy kiindulva, azaz kartonpapírra rögzített kávébabokkal tányéralátétet is csinálhatunk. Ha forró edényt helyezünk rá, még jobban fogjuk érezni az inspiráló kávéillatot. Csak győződjünk meg róla, hogy hőálló ragasztót használunk.

kávé dekoráció design

Goodhomediy.com

De nem áll meg itt a kávélakberendezés tudománya. Állatkákat, kedves figurákat is tudunk készíteni kávébabból. A személyes kedvencem a kávésüni, amely a kávébabtüskéin illatos fűszereket őriz. Elkészítése lehet, hogy több időt, türelmet – és néhány csésze kávét – igényel, de megéri! Egy nagyobb textilt gyűrjünk össze, és körétekert, ragasztózott spárgával alakítsuk ki a kívánt formát. Erre jöhetnek a kávébabok szépen sorban, tüskékként elhelyezve. A sündisznó hátára pedig mehet csillagánizs, fahéj, vaníliarúd, ki mit szeret leginkább a kávéjához tenni!

kávé dekoráció design

Etsy.com