Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Koffeinbombák, csak saját felelősségre!

A legtöbb ember a kávéválasztásnál az eszpresszó, a cappuccino és a latte hármasában gondolkodik.  Valójában jóval több választás van, azt pedig kiváltképp kevesen tudják, hogy még az eszpresszónak is számos variációja létezik. Míg a magyarok többsége tejjel és cukorral ízesíti a kávét, a brazilok gyakran lime-al isszák az eszpresszót. Amerikában pedig aki nagyon álmos, extra adag eszpresszót ad a lefőzött kávéhoz. Ezeknek a kreációknak a fogyasztását nem ajánlott túlzásba vinni, mert sem a szívet, sem a gyomrot nem kímélik. Nézzük, hogy mivel pörgethetjük fel magunkat egy-egy álmos reggelen.

Red Eye

Amikor egy csészényi bármilyen típusú lefőzött kávéhoz egy adag eszpresszót adunk, a kész italt Red Eye-nak, vagyis vörös szemnek hívjuk. Állítólag azért hívják így, mert akkor van szükség a fogyasztására, amikor az embernek egy egész éjszakás virrasztás után vörösek a szemei a fáradtságtól. A Red Eye nem összekeverendő a Doppioval, ami két adag eszpresszóból készül. A „doppio” olasz szó, magyarul duplát jelent, ami mind a felhasznált kávéra, mind pedig a vízmennyiségre vonatkozik.

Black Eye és Green Eye

Amikor két adag eszpresszót adunk a lefőzött, egy csésze kávéhoz, az a Black Eye, ami magyarul fekete szemet jelent. Nevét arról a fekete foltról kapta, amely az ital felületén keletkezik az összeöntés pillanatában. A repertoárnak van egy harmadik tagja is, a Green Eye, vagyis a zöld szem, aminek becsapós a neve, mert valójában ez a legerősebb. Ennél a típusnál három adag eszpresszót adunk az italhoz. Utóbbi kipróbálása már tényleg csak azoknak ajánlott, akik jól bírják a kávét. Az ötlet egyébként Amerikából származik, és ott van a leginkább közönsége. New York környékén különösen népszerű, és általában melegen és hidegen is szívesen fogyasztják.

Guillermo

Szintén erősen ébresztő hatású kávékreáció az úgynevezett Guillermo. Készítése során egy szelet lime-ot teszünk a csésze aljára, majd arra főzzük rá az eszpresszót.  Elsőre furcsának tűnhet, valószínűleg nem is mindenkinek ízlik, a brazilok körében viszont igen népszerű. A fenti kreációkhoz hasonlóan ezt is fogyaszthatjuk melegen és hidegen is. Kávéínyenceknek kötelező a kipróbálása, de érzékeny gyomrúaknak csak mértékkel ajánlott, mert a kávé és a lime kombinációja különösen savasító hatású.

Ezek közül mindegyik ital valódi koffeinbomba, ezért fogyasztásuk mértékkel ajánlott. Az emberi szervezet 300-400 mg koffeint képes feldolgozni egy nap alatt, ami körülbelül 3-4 csésze kávét jelent. A fenti italok többségéből napi két csésze jelenti a határt, kivéve a Green Eye-t, aminek a koffeintartalma már önmagában 3-4 csésze normál kávéénak felel meg, ezért nem javaslom senkinek, hogy ebből repetázzon. Viszont a következő reggelen, amikor nagyon nehéz lesz az ébredés, biztosan letesztelem az egyik italt. Kíváncsian várom az ízt és a hatást. Te melyiket próbálnád ki?

 

Ha tovább olvasnál:

Mit érdemes tudni a kávépörkölésről?

A koffeinmentes az igazi?

Hogyan jön ki a koffein a kávéból?

3 Tovább

Finom, mégis kevésbé ismert kávévariációk

A cappuccino, a latte vagy a latte macchiato sokaknak örök kedvence, ezekről mindenki hallott már, még az is, aki nem mélyedt el különösebben a különböző kávék tanulmányozásában. Létezik azonban számos olyan kávévariáció, amelyek nem bonyolultabbak ezeknél a klasszikusoknál, teljesen hétköznapi hozzávalókkal készülnek, de valami miatt nálunk mégis kevésbé ismertek.

Café bombón

A café bombón igazi édességbomba, amely édes sűrített tejjel és eszpresszóval készül, Valenciából, Spanyolországból származik, de hamar népszerű lett az egész országban. Mivel a sűrített tej önmagában nagyon édes, ezért ezen felül felesleges más édesítőszert használni hozzá. Általában üvegpohárban tálalják, amely látni engedi a rétegeket is, mivel a sűrített tej és a kávé remekül elválik egymástól. Fogyasztás előtt azonban összekeverik. Hasonló, sűrített tejjel készült kávét fogyasztanak Délkelet-Ázsiában is, például Vietnámban, Malajziában és Thaiföldön.

 

Café Marocchino

A legtöbb kávézóban nálunk is készítenek Marocchino-t, amely espresso-val, gőzölt tejjel és kakaóporral készül, valahogy még sincs annyira a köztudatban, mint a cappuccino például. Alessandriából, Észak-Olaszországból származik. Általában pici üvegpohárban tálalják. Nevét színéről kapta, a Marocchino szó eredetileg a marokkói bőrre utalt, ami kedvelt alapanyag volt a ’30-as években világos barna színe miatt.

Espresso Romano és Guillermo

Ezzel a kávévariációval ritkábban találkozhatunk, és sokkal egzotikusabbnak is hangzik: az Espresso Romano esetében az espresso-t egy szelet citrom kíséretében szolgálják fel, hogy a savanyú íz még jobban kihangsúlyozza a kávé természetes édességét. A Guillermo ehhez nagyon hasonló, készítése során egy szelet lime-ot tesznek a csésze aljára és arra főzik rá az espresso-t.  Ha pedig valakinek ez túl fanyar lenne, akkor elkészíthető a szicíliai változat, amikor narancshéjat tesznek a csésze aljára, barna cukorral elvegyítve és utána főzik rá az espressot.

Pharisäer

A Pharisäer, vagyis Farizeus (álszent, képmutató) népszerű ital Észak-Németországban. Egy kicsit hasonlít az ír kávéra, de whisky helyett rummal készül: egy csésze feketekávéból (német módra csepegtetős kávéfőzővel készítve), rumból és tejszínhabból áll. Érdekesség, hogy 1981-ben bírósági ítélet mondta ki, hogy a Pharisäer készítéséhez nem elegendő 2 cent rum :)

A kávé azért is nagyszerű ital, mert szinte végtelen számú variáció létezik az elkészítésére: a különböző fajták, feldolgozási eljárások, a pörkölés és az eltérő főzési rendszerek mind hatással vannak az ízvilágra, nem is beszélve arról, hogy különböző ízesítőkkel, fűszerekkel vagy akár gyümölcsökkel, szirupokkal, tejjel, tejhabbal vagy tejszínhabbal még további bővíthetjük a variációk számát.

 

0 Tovább

Kávéklub

blogavatar

Minden a kávéról, a kávékóstolásról és a kávékultúráról. Ezen a blogon gyűjtöm a felfedezéseimet fajtákról, pörkölésről, elkészítésről, receptekről és más érdekességekről.

Címkefelhő

kávé (113),kávétermesztés (20),espresso (19),koffein (13),arabica (13),kávétörténet (13),kávéház (10),karácsony (9),Nespresso (9),egészség (9),kávéfogyasztás (9),cappuccino (8),Brazília (8),pörkölés (6),Latin-Amerika (6),zöld kávé (6),melange (6),ajándék (6),robusta (6),kapszulás kávé (5),latte macchiato (5),koffeinmentes (4),latte art (4),török kávé (4),kávégép (4),kapszula (4),tejeskávé (4),szirup (4),cibetmacska (4),kávékultúra (4),tejhab (4),kavefogyasztas (4),kávéfőző (4),Kopi Luwak (4),cseresznye (4),kávépörkölés (4),bourbon arabica (4),cserje (3),kávébab (3),tea (3),design (3),Olaszország (3),ízharmonizáció (3),recept (3),kávécseresznye (3),Budapest (3),kotyogós (3),ristretto (3),újrahasznosítás (3),french press (3),antioxidáns (3),lungo (3),filteres kávé (3),barista (3),Guatemala (3),fűszeres kávé (3),kavezo (3),kávékóstolás (3),latte (3),kávécserje (3),olasz (3),kávéfőzés (3),otthon (3),kávéházak (2),legdrágább (2),kávékülönlegesség (2),Jamaica (2),ázsia (2),termőterületek (2),Wiener Melange (2),Black Ivory (2),Blue Mountain Jamaica (2),fogyókúra (2),árfolyam (2),kopi luwak (2),alkohol (2),statisztika (2),bor (2),Chemex (2),koffeintartalom (2),macchiato (2),kona (2),Hawaii (2),ízesített (2),jegeskávé (2),Procope (2),India (2),Tanzánia (2),my little melbourne (2),Párizs (2),tej (2),jeges kávé (2),organikus gazdálkodás (2),szilveszter (2),kávékészítés (2),olaszország (2),narancs (2),bab (2),mocha (2),Afrika (2),koffein és sport (2),kávézacc (2),Mexikó (2),szifonos kávéfőző (2),kávé és sütemény (2),amerikai kávé (2),hosszúkávé (2),finn (2),csokoládé (2),Magyarország (2),lavazza (2),kolumbia (2),Bourbon (2),szüret (2),americano (2),művészet (2),Dél-Amerika (2),New York kávéház (2),desszert (2),klorogénsav (2),Nápoly (2),tejhabosító (2),ünnepi (2),café latte (2),eszpresszógép (2),környezettudatosság (2),espresso martini (2),zacc (2),fogyás (2),kardamom (2),aroma (2),monszun (2),tejhabosítás (2),irodalom (2),kotyogós kávéfőző (2),Etiópia (2),guillermo (1),Saeco Primea Cappuccino (1),nők a kávéházak ellen (1),geen eye (1),pixie clips (1),jóslás (1),kávés kütyü (1),oromo törzs (1),cold brew (1),rituálé (1),Lattissima (1),Delonghi Prima Donna (1),étkezés (1),hidegen "főzött" kávé (1),gyógyítás (1),tévhitek (1),Galapagos (1),Pápua Új-Guinea (1),kave (1),Drugar (1),Wugar (1),Ecuador (1),huehuetenango (1),Atitlan (1),alkoholos (1),szerzetes (1),vákuumos kávéfőző (1),kávétípusok (1),fogadalmak (1),történelem (1),chemex (1),elekromos kávédaráló (1),black eye (1),india (1),Monsoon Malabar (1),cibetkávé (1),likőr (1),Sem és Hakem (1),Monterosa (1),Diplomatakávé (1),Rubusta (1),kávétermelés (1),százhúsz év (1),a kávé háza 1927 (1),Gingerbread Irish Coffee (1),kávépiac (1),Nemzetközi Űrállomás (1),SHB (1),űrkávégép (1),International Coffee Organization (1),boquete régi (1),gheisa kávé (1),mogyorós kávéfagylalt (1),szilveszteri kávékoktélok (1),pillecukros kávéfagylalt (1),café marocchino (1),espresso romano és guillermo (1),white russian (1),java good night (1),kávézacc újrahasznosítás (1),Max Aufricht (1),pezsgő kávéhabbal (1),café bombón (1),ISSpresso (1),szépség (1),mentás csupacsoki tart (1),aromajegyek (1),crema (1),attilio calimani (1),újév (1),kávé somellier (1),Pharisaer (1),red eye (1),alkalmi (1),karácsonyi kávés desszert (1),algoritmus (1),dugattyús kávéfőző (1),coffees of hawaii (1),tejcsokoládés kávés flan (1),bécsi kávékultúra (1),kávéelőállítás (1),alkoholos kávé (1),hófehér kávétorta (1),budapesti kávézók (1),molokai (1),hawaii kávé (1),tamp & pull (1),mandal café (1),vodka (1),kávé előállítás (1),kávéreceptek (1),Svédország (1),fahéj (1),ünnep (1),corretto (1),Halloween (1),Bolívia (1),méz (1),Puerto Rico (1),Yauco (1),tél (1),USA (1),rum (1),gazdaság (1),mozi (1),caffe latte (1),kávé világnapja (1),costa rica (1),vákuumcsomagolás (1),Palermo (1),dalla corte (1),népszerű (1),Honduras (1),Németország (1),film (1),vanília (1),drip brew (1),kedvenc (1),karácsonyi kávé (1),specialty (1),Gaggia (1),London (1),ízvilág (1),ízlelés (1),forradalom (1),ízjegyek (1),karácsonyi ajándék (1),fekete leves (1),török (1),kávéházi kultúra (1),kultúra (1),chai (1),fűszer (1),mogyorós kávé (1),vendégség (1),Norvégia (1),Skandinávia (1),mogyoró (1),nutella (1),fair trade (1),organikus kávé (1),Friele (1),kereskedelem (1),Bécs (1),festés (1),dekoráció (1),sospeso (1),felfüggesztett kávé (1),napszakok (1),Milánó (1),kávé szüretelés (1),kávé feldolgozás (1),Café de La Paix (1),művészek (1),Montmartre (1),LA Rotonde (1),Moka Express (1),Bialetti (1),ír kávé (1),Irish coffee (1),travel mug (1),hosszú kávé (1),alkoholos kávékoktélok (1),Jacu (1),organikus (1),Santos (1),kávé múzeum (1),Nicaragua (1),alkoholos kávékoktél (1),tört jég (1),kruszta (1),Sao Paulo (1),Cascara (1),Instant kávé (1),Washington (1),svéd (1),skandinávia (1),Csapolt kávé (1),diplomata kávé (1),caffé corretto (1),hibák (1),ebéd (1),angola (1),single origin (1),Visconsin (1),Finca los Planes (1),reggeli (1),termőterület (1),cikória (1),olasz kávé (1),espresso freddo (1),vietnám (1),afrika (1),egyedi kávék (1),különleges kávék (1),Kilimandzsaro (1),Meru hegy (1),Tanzania (1),fűszerek (1),Zanzibár (1),házilag (1),Maillard reakció (1),Blogger receptverseny (1),KávéSzünet (1),Robusta (1),kávérecept (1),kávépárbaj (1),Strictly Hard Bean (1),kávézselé (1),baci (1),café creme (1),con panna (1),kapuziner (1),tárolás (1),flat white (1),doppio (1),coffee to go (1),Kenya Fancy (1),kávéaukció (1),Kenya (1),Keepcup (1),sétálókávé (1),termobögre (1),harmónia (1),keserű (1),időjárás (1),párizs (1),cukorbetegség (1),erjesztés (1),tőzsde (1),Jáva (1),szörf (1),kávézó (1),etikett (1),magyarok (1),víz (1),fekete (1),Gozsdu (1),vietnámi kávé (1),rákkutatás (1),cantuccini (1),tiramisu (1),szépségipar (1),Maragogype (1),Tapachula (1),Pluma (1),half city (1),full city (1),espresso embassy (1),eco café (1),borsos-chilis kávé (1),ánizsos kávé (1),Valentin nap (1),shakerato (1),frappucino (1),chilis csokis kávé (1),gyömbéres kávé (1),luxuskávé (1),panama (1),szállodai kávé (1),hacienda la esmeralda (1),kávés bonbon (1),mandulás kávé (1),Franziskaner (1),affogato (1),café au lait (1),kávés pohár (1),Guinness rekord (1),ír (1),hideg (1),Woody Allen (1),Marion Cotillard (1),New Yor kávéház (1),new york (1),Bakancslista (1),pálmasodró (1),owen wilson (1),capuccino (1),Betlen Janos (1),energiaital (1),Kaffa (1),fair trade AAA termelő kávé (1),juan valdez (1),Jack Nicholson (1),Morgan Freeman (1),kávétermő (1),kavebab (1),Nespresso divat Elysian inspiráció (1),Mautner (1),gasztronómia (1),Nespresso (1),növény (1),frappé (1),tarrazú (1),arrabica (1),Costa Rica (1),fagyi (1),jegeskave (1),espresso (1),yellow (1),sárga (1),instant (1),Dolce Gusto (1),kapszulas kave (1),sütemény (1),édes (1),nestlé (1),Antigua (1),jóbarátok (1),fogyasztás (1),costa (1),starbucks (1),Maragogipe (1),churros (1),café con leche (1),interjú (1),feldolgozás (1),Horváth Lili (1),centrál (1),kotyogó (1),pilvax (1),nyár (1),kókusz (1),élet (1),spanyol (1),kutatás (1),India (1),karamell (1),Costa Coffee (1),Monsooned Malabar (1),kávés diéta (1),Vietnám (1),Coffee Trike (1),Debrecen (1),popcorn espresso macchiato (1),guruló kávézó (1),kávéexport (1),csapvíz (1),Espresso (1),Café au Lait (1),palackozott víz (1),vízkeménység (1),víztisztítás (1),kávészósz (1),koffeinmentesítés (1),kávédíszítés (1),kávéillat (1),sommelier (1),Kuba (1),olasz pörkölés (1),Itália (1),parfümválasztás (1),katcserje (1),a világ legdrágább kávéi (1),koffeinmentes kávé (1),elefántrezervátum (1),Jemeni kávékultúra (1),keshir (1),Ír kávé (1),Frappé (1),a kávészünet története (1),Cake Shop (1),ipari forradalom (1),Pánamerikai Kávé Egyesület (1),automata kávégépek (1),Luigi Bezzera (1),limitált szériás kapszulák (1),süti+kávé (1),topping szósz (1),caffé latte (1),díszítőpálca (1),díszítősablon (1),kávés kellékek (1),instant kávé (1),kapszulás kávégép (1),Latte Art (1),Coffee & Milk workshop (1),növényi alapú tejek (1),tejhab díszítés (1),Café Cubano (1),Americano (1),téli kávéköltemények (1),fűszeres kávéreceptek (1),Aeropress (1),French Press (1),Blue Mountain (1),Guadeloupe Bonifieur (1),Guadeloupe sziget (1),kina (1),klímaváltozás (1),Caldas (1),Cundinamarca (1),Antioquia (1),Café de Colombia (1),Kolumbia (1),Santander (1),Cauca (1),scuro (1),Allee (1),megnyitó (1),Gerais (1),Minas (1),chiaro (1),vérnyomás (1),Tűsarok (1),Illy (1),Douwe Egberts (1),Pellini (1),Corinthia (1),Bababudan (1),Kávébár Bazár (1),Faema (1),La Marzocco (1),egészséges (1),szépségápolás (1),Nomre De Dios farm (1),kávéültetvény (1),42Coffee (1),illem (1),cukor (1),koffeinfogyasztás (1),nespresso (1),sport (1),gourmet (1),száraz eljárás (1),Napóleon (1),bloggerverseny (1),cofeechallenge (1),bodoky (1),karolina (1),stühmer (1),kavezacc (1),CoffeeChallenge (1),szakértő (1),connoisseur (1),peaberry (1),szafari (1),esküvő (1),zöld (1),erős (1),hosszú (1),Gourmet (1),kóstoló (1),nappali (1),barátok (1),konyha (1),szén-dioxid (1),fesztivál (1),Uganda (1)