Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hol van Afrika "csúcskávéja"?

Igen, Afrika legmagasabb hegycsúcsáról, a Kilimandzsáró körüli kávétermesztésről és Tanzániáról lesz most szó. Ha fel kéne sorolnunk három dolgot, ami eszünkbe jut Tanzániáról – és itt tegyük is gyorsan hozzá, hogy elég jók vagyunk, ha akár három ismérvet is tudunk kötni az afrikai országhoz – a Kilimandzsáró, a vándorló vadállatok, és a kávé. Ha pedig jobban meg szeretnénk ismerni e nevezetességeket, de nincs módunkban épp elugrani a Kenya melletti országba, a kontinens legmagasabb hegycsúcsát és élővilágát a természetfilmek elhozzák nekünk otthonunkba. És a kávéjukkal is ugyanez a helyzet: ha jó helyen keressük, Magyarországon is tudunk eredeti tanzániai finomságot inni.

 

Ahhoz, hogy igazán el tudjunk merülni az ízvilágában, érdemes többet megtudnunk a tanzániai kávéról.  Például érdekes kérdés, hogyan került a kávé a Kilimandzsáróhoz: katolikus misszionáriusok vittek először kávét a hegyre, 1898-ban. A próbálkozást happy end zárta. Merthogy mi sem bizonyítja jobban, hogy mennyire megtetszett a helyieknek a dolog, vagy épp maga a növény érezte annyira jónak a körülményeket a termésre, hogy az országban kávétermesztéssel ma körülbelül 450 000 család dolgozik. Ők egyébként az ottani kávétermelők 90%-t alkotják, míg a maradék 10% állami vállalkozás. Hozzávetőlegesen az ország lakosságának 6%-a él meg a kávétermesztésből (40 millióan laknak ott, így ez körülbelül 2,4 millió embert jelent).

Bár a híres Kilimandzsárón terem az értékes növény, azért ne a hegycsúcsot képzeljük el kedvenc helyének. Több területen is nő az országon belül a tanzániai arabica kávé, csak legyen a tengerszint felett kb. 1500-2000 méterrel: a Kilimandzsáró hegy lankáin, és a Meru hegynél – ott a banánfák árnyékában érzi jól magát.  Délen a Mbeya és Ruvuma régiókban szintén sok helyen együtt termesztik a banánnal. Legyen észak, vagy dél, júliustól decemberig a kávészüreten van a hangsúly. 

Megosztozik viszont az arabica, és a robusta is Tanzánián. Az arabica kávé az ország teljes kávétermesztésének 70%-át teszi ki, míg a robusta a nyugati területeken, a Viktória-tó mentén terem a Kagera régióban, a teljes kávétermesztésből 30%-os részvétellel. Itt májustól októberig tart a szüretszezon. Az Arabica és Robusta kávétermő területek egyébként körülbelül 265 000 hektárt tesznek ki. Belegondolni sem tudok, az hány csésze kávét jelent. 

Ha már csésze, jó tudni, milyen típusú kávéra készüljünk, ha tanzániai kávéról van szó. Számítsunk arra, hogy kávénk kellemes aromájú, savakban gazdag és közepesen, vagy nagyon testes, emellett, édeskés, kiegyensúlyozott ízű, krémes, de mindeközben vibráló, mély, intenzív és erőteljes. Először kicsit rusztikus, akár a barna kenyér édes ízét is eszünkbe juttathatja, ezután enyhe észak-afrikai vad utóízt ad. És amiért a kávészakértők a legjobban imádják: bogyósgyümölcsös, alkalmanként cédrusos, édeskés ízakkordokat is ígér, melyeket  a vulkánikus termőföldben található ásványi anyagoknak köszönhet. Pörkölése is különböző adottságokat hozhat ki: gyógynövényes, vagy épp virágos ízeket, vagy a sötétebb pörkölés gyümölcsös aromát ad neki, és feketeborsra emlékeztető fűszeres karaktere is felszínre kerülhet a megfelelő feldolgozással. 

És amiért hálásak vagyunk az országnak a szép hegycsúcsa és lenyűgöző vadvilága mellett, az az, hogy Tanzánia a harmadik legnagyobb kávétermelő ország Afrikában, és a világ arabica-kávé termesztésének 1%-át adja. Kicsit jobban belemélyedve a témába, miközben elszürcsöltem a tanzániai kávémat, és végignéztem az országot bemutató természetfilmeket, meg is jött a kedvem ahhoz, hogy egyszer élőben is megcsodálhassam a hegyet, termőterületeit és állatait. Az én bakancslistámon most már biztosan szerepel ez az ország is!

 

Ha szívesen olvasnál még afrikai érdekességekről, nézd meg ezt is:

Kávé a szafarik földjéről

1 Tovább

Zanzibár, a képzeletbeli kávézóm

A hírekben hallottam a héten, hogy lement a kávé ára a terménytőzsdéken, mivel a brazil kávéültetvények idén bőséges termést tudtak hozni. Ezt a hírt továbbgondolva jutott eszembe, hogy milyen jó lenne egy kávézót nyitni. Hiába érné meg most jobban – kávéár szempontból legalábbis – mint máskor, nem fogom megvalósítani a hirtelen jött tervet, de azért eljátszottam az ötlettel. ZanziBár lenne a kávézóm neve. Más lenne, mint a hasonló nevű, Budapesten is megtalálható helyek. Az én ZanziBárom természetesen zanzibári kávéból készült különlegességekkel lenne tele.

Persze azért is lenne vonzó, hogy Zanzibárból hozzam be a kávét, mert a Tanzániához tartozó, Afrika keleti partjainál lévő szigetcsoportot örömmel látogatnám meg, így az utazással járó munkát össze tudnám kötni a nyaralással. De más miatt is szimpatikus az úti cél. Az ott termő liberica kávé a kávéfajták egyik legizgalmasabbikát kínálja: fekete tea, csokoládé, szeder, kiwi ízek egyaránt felfedezhetők benne, de a citrom savanykásságával és közben édes, kiegyensúlyozott, pont megfelelő testességével válik igazán ellenállhatatlanná.  

Nevéhez hűen a képzeletbeli kávézómban mást is lehetne kapni, mint csak sima kávét. Az alap, hogy lennének kávés sütemények. De sós, meleg ételt is kínálnék, utána is néztem, milyet: a zanzibári kávés csirkét. Bizony, kávés csirkét, Unguja sziget kedvenc eledelét. Barnacukor, csípős ketchup, lime-lé, narancslé, vegyesfűszer, vaj, gyömbér és zanzibári kávé összeforralt keverékébe forgatott csirkemellet rizzsel.

És mivel Zanzibár amúgy is fűszereiről híres, kávé- és kakaókülönlegességeim is visszahoznák a szigetek ízeit: kínálnék a szigetekről hozott szegfűszeges, szerecsendiós, kókuszdiós, mangós, fahéjas, vaníliás és borsos finomságokat is, mert beszerző utam során megtanulnék egy pár receptet a helyiektől. És tele lennének a kávézó falai a szakácsnőkről és a szakácsokról meg a kávéültetvényen dolgozó emberekről készített fotókkal, amelyek visszaadják a vidék hangulatát és megmutatják, hogy milyen hagyományai vannak a kávétermesztésnek.

Kávéültetvényekről is lennének képeim, és azokról az apró kávéfarmokról, ahol a nagy fák szép harmóniában vannak a mellettük lévő trópusi gyümölcs- és fűszerfákkal. És, hogy mindenki tudja, miért is különleges a liberica kávé, az itallapra, amiben a már szinte a számban érzett szegfűszeges, szerecsendiós, kókuszdiós, mangós, fahéjas, vaníliás és borsos ínyencségeket is felsorolom, érdekességeket is közölnék magáról a kávéfajtáról.

Illetve bemutatnám a kávé tulajdonságait: erősségét, fűszerességét, gazdag és egyedi ízvilágát is, hogy még jobban értékeljék, milyen kincset szürcsölhetnek a vendégek, azt is leírnám, hogy bizony évente összesen 2000-2500 kilogramm kávét termel Zanzibár. Annak egészen jelentős részét pedig fel is vásárolnám, ha lenne egyszer egy ZanziBárom! Jelmondatom a bejárat felett pedig az a szuahéli nyelvű felirat lenne, amit mindenki ismer: Hakuna matata! (No problem!:-)

0 Tovább

A Kilimandzsáró kávéjának titka

Valljuk be, Tanzániáról elég hiányosak az ismereteink. Ez az ország Afrika keleti részén fekszik, partjait az Indiai-óceán mossa. A Wikipédia szerint sehol máshol a Földön nem látható ennyi gnú, zebra és antilop, de elefánt-, bivaly-, víziló- és csimpánz állománya is a világ legnagyobbjai közé tartozik. Egy jó kis szafarira tehát ideális terep. De azt tudtátok, hogy Tanzánia remek kávétermő vidék is?

Az ország egyik legnagyobb előnye a vulkanikus talaj, ennek köszönhetően ugyanis minden szükséges feltétel adott az országban ahhoz, hogy egy igazán kiváló minőségű kávét termesszenek. Nem véletlen, hogy ez az ország egyik fő exportcikke. Olvastam régebben egy cikket, miszerint a legújabb állami kávéipari stratégiák még több bevételt hozhatnak az államnak. A Tanzania Coffee Board igazgatója ugyanis azt jósolta, hogy a kávéipar évente 150 millió dollárt hozhat, mindezt kávéexportból. A tervek szerint a jövedelem 75%-át visszajuttatnák a kávétermelőknek, ez az összeg mintegy 250 millió dollárt jelent évente.

Mind az arabica, mind a robusta megterem itt. Az arabicát augusztustól decemberig szüretelik, a robustát pedig júniustól novemberig, kézzel. A szakértők szerint a tanzániai kávé legjellemzőbb tulajdonsága a testes zamata, a gyümölcsös illata és ízjegyei. Éppen a gyümölcsösség az, amiért olyan sokan kedvelik. 

Az egyik legkiemelkedőbb helyi kávé a Tanzania Peaberry (caracolnak, vagyis csigának is hívják). Érdekessége, hogy az átlagos kávécseresznyéhez képest, amiben kettő bab található, ebben csak egy. Állítólag, mivel formája inkább kerek, gömbölyded, semmint ovális és lapos, a pörkölése egyszerűbb. A Kilimandzsáró dűlőin terem ez az erőteljes ízű, zamatos kávé. 

0 Tovább

Kávéklub

blogavatar

Minden a kávéról, a kávékóstolásról és a kávékultúráról. Ezen a blogon gyűjtöm a felfedezéseimet fajtákról, pörkölésről, elkészítésről, receptekről és más érdekességekről.

Címkefelhő

kávé (113),kávétermesztés (20),espresso (19),koffein (13),arabica (13),kávétörténet (13),kávéház (10),karácsony (9),Nespresso (9),egészség (9),kávéfogyasztás (9),cappuccino (8),Brazília (8),pörkölés (6),Latin-Amerika (6),zöld kávé (6),melange (6),ajándék (6),robusta (6),kapszulás kávé (5),latte macchiato (5),koffeinmentes (4),latte art (4),török kávé (4),kávégép (4),kapszula (4),tejeskávé (4),szirup (4),cibetmacska (4),kávékultúra (4),tejhab (4),kavefogyasztas (4),kávéfőző (4),Kopi Luwak (4),cseresznye (4),kávépörkölés (4),bourbon arabica (4),cserje (3),kávébab (3),tea (3),design (3),Olaszország (3),ízharmonizáció (3),recept (3),kávécseresznye (3),Budapest (3),kotyogós (3),ristretto (3),újrahasznosítás (3),french press (3),antioxidáns (3),lungo (3),filteres kávé (3),barista (3),Guatemala (3),fűszeres kávé (3),kavezo (3),kávékóstolás (3),latte (3),kávécserje (3),olasz (3),kávéfőzés (3),otthon (3),kávéházak (2),legdrágább (2),kávékülönlegesség (2),Jamaica (2),ázsia (2),termőterületek (2),Wiener Melange (2),Black Ivory (2),Blue Mountain Jamaica (2),fogyókúra (2),árfolyam (2),kopi luwak (2),alkohol (2),statisztika (2),bor (2),Chemex (2),koffeintartalom (2),macchiato (2),kona (2),Hawaii (2),ízesített (2),jegeskávé (2),Procope (2),India (2),Tanzánia (2),my little melbourne (2),Párizs (2),tej (2),jeges kávé (2),organikus gazdálkodás (2),szilveszter (2),kávékészítés (2),olaszország (2),narancs (2),bab (2),mocha (2),Afrika (2),koffein és sport (2),kávézacc (2),Mexikó (2),szifonos kávéfőző (2),kávé és sütemény (2),amerikai kávé (2),hosszúkávé (2),finn (2),csokoládé (2),Magyarország (2),lavazza (2),kolumbia (2),Bourbon (2),szüret (2),americano (2),művészet (2),Dél-Amerika (2),New York kávéház (2),desszert (2),klorogénsav (2),Nápoly (2),tejhabosító (2),ünnepi (2),café latte (2),eszpresszógép (2),környezettudatosság (2),espresso martini (2),zacc (2),fogyás (2),kardamom (2),aroma (2),monszun (2),tejhabosítás (2),irodalom (2),kotyogós kávéfőző (2),Etiópia (2),guillermo (1),Saeco Primea Cappuccino (1),nők a kávéházak ellen (1),geen eye (1),pixie clips (1),jóslás (1),kávés kütyü (1),oromo törzs (1),cold brew (1),rituálé (1),Lattissima (1),Delonghi Prima Donna (1),étkezés (1),hidegen "főzött" kávé (1),gyógyítás (1),tévhitek (1),Galapagos (1),Pápua Új-Guinea (1),kave (1),Drugar (1),Wugar (1),Ecuador (1),huehuetenango (1),Atitlan (1),alkoholos (1),szerzetes (1),vákuumos kávéfőző (1),kávétípusok (1),fogadalmak (1),történelem (1),chemex (1),elekromos kávédaráló (1),black eye (1),india (1),Monsoon Malabar (1),cibetkávé (1),likőr (1),Sem és Hakem (1),Monterosa (1),Diplomatakávé (1),Rubusta (1),kávétermelés (1),százhúsz év (1),a kávé háza 1927 (1),Gingerbread Irish Coffee (1),kávépiac (1),Nemzetközi Űrállomás (1),SHB (1),űrkávégép (1),International Coffee Organization (1),boquete régi (1),gheisa kávé (1),mogyorós kávéfagylalt (1),szilveszteri kávékoktélok (1),pillecukros kávéfagylalt (1),café marocchino (1),espresso romano és guillermo (1),white russian (1),java good night (1),kávézacc újrahasznosítás (1),Max Aufricht (1),pezsgő kávéhabbal (1),café bombón (1),ISSpresso (1),szépség (1),mentás csupacsoki tart (1),aromajegyek (1),crema (1),attilio calimani (1),újév (1),kávé somellier (1),Pharisaer (1),red eye (1),alkalmi (1),karácsonyi kávés desszert (1),algoritmus (1),dugattyús kávéfőző (1),coffees of hawaii (1),tejcsokoládés kávés flan (1),bécsi kávékultúra (1),kávéelőállítás (1),alkoholos kávé (1),hófehér kávétorta (1),budapesti kávézók (1),molokai (1),hawaii kávé (1),tamp & pull (1),mandal café (1),vodka (1),kávé előállítás (1),kávéreceptek (1),Svédország (1),fahéj (1),ünnep (1),corretto (1),Halloween (1),Bolívia (1),méz (1),Puerto Rico (1),Yauco (1),tél (1),USA (1),rum (1),gazdaság (1),mozi (1),caffe latte (1),kávé világnapja (1),costa rica (1),vákuumcsomagolás (1),Palermo (1),dalla corte (1),népszerű (1),Honduras (1),Németország (1),film (1),vanília (1),drip brew (1),kedvenc (1),karácsonyi kávé (1),specialty (1),Gaggia (1),London (1),ízvilág (1),ízlelés (1),forradalom (1),ízjegyek (1),karácsonyi ajándék (1),fekete leves (1),török (1),kávéházi kultúra (1),kultúra (1),chai (1),fűszer (1),mogyorós kávé (1),vendégség (1),Norvégia (1),Skandinávia (1),mogyoró (1),nutella (1),fair trade (1),organikus kávé (1),Friele (1),kereskedelem (1),Bécs (1),festés (1),dekoráció (1),sospeso (1),felfüggesztett kávé (1),napszakok (1),Milánó (1),kávé szüretelés (1),kávé feldolgozás (1),Café de La Paix (1),művészek (1),Montmartre (1),LA Rotonde (1),Moka Express (1),Bialetti (1),ír kávé (1),Irish coffee (1),travel mug (1),hosszú kávé (1),alkoholos kávékoktélok (1),Jacu (1),organikus (1),Santos (1),kávé múzeum (1),Nicaragua (1),alkoholos kávékoktél (1),tört jég (1),kruszta (1),Sao Paulo (1),Cascara (1),Instant kávé (1),Washington (1),svéd (1),skandinávia (1),Csapolt kávé (1),diplomata kávé (1),caffé corretto (1),hibák (1),ebéd (1),angola (1),single origin (1),Visconsin (1),Finca los Planes (1),reggeli (1),termőterület (1),cikória (1),olasz kávé (1),espresso freddo (1),vietnám (1),afrika (1),egyedi kávék (1),különleges kávék (1),Kilimandzsaro (1),Meru hegy (1),Tanzania (1),fűszerek (1),Zanzibár (1),házilag (1),Maillard reakció (1),Blogger receptverseny (1),KávéSzünet (1),Robusta (1),kávérecept (1),kávépárbaj (1),Strictly Hard Bean (1),kávézselé (1),baci (1),café creme (1),con panna (1),kapuziner (1),tárolás (1),flat white (1),doppio (1),coffee to go (1),Kenya Fancy (1),kávéaukció (1),Kenya (1),Keepcup (1),sétálókávé (1),termobögre (1),harmónia (1),keserű (1),időjárás (1),párizs (1),cukorbetegség (1),erjesztés (1),tőzsde (1),Jáva (1),szörf (1),kávézó (1),etikett (1),magyarok (1),víz (1),fekete (1),Gozsdu (1),vietnámi kávé (1),rákkutatás (1),cantuccini (1),tiramisu (1),szépségipar (1),Maragogype (1),Tapachula (1),Pluma (1),half city (1),full city (1),espresso embassy (1),eco café (1),borsos-chilis kávé (1),ánizsos kávé (1),Valentin nap (1),shakerato (1),frappucino (1),chilis csokis kávé (1),gyömbéres kávé (1),luxuskávé (1),panama (1),szállodai kávé (1),hacienda la esmeralda (1),kávés bonbon (1),mandulás kávé (1),Franziskaner (1),affogato (1),café au lait (1),kávés pohár (1),Guinness rekord (1),ír (1),hideg (1),Woody Allen (1),Marion Cotillard (1),New Yor kávéház (1),new york (1),Bakancslista (1),pálmasodró (1),owen wilson (1),capuccino (1),Betlen Janos (1),energiaital (1),Kaffa (1),fair trade AAA termelő kávé (1),juan valdez (1),Jack Nicholson (1),Morgan Freeman (1),kávétermő (1),kavebab (1),Nespresso divat Elysian inspiráció (1),Mautner (1),gasztronómia (1),Nespresso (1),növény (1),frappé (1),tarrazú (1),arrabica (1),Costa Rica (1),fagyi (1),jegeskave (1),espresso (1),yellow (1),sárga (1),instant (1),Dolce Gusto (1),kapszulas kave (1),sütemény (1),édes (1),nestlé (1),Antigua (1),jóbarátok (1),fogyasztás (1),costa (1),starbucks (1),Maragogipe (1),churros (1),café con leche (1),interjú (1),feldolgozás (1),Horváth Lili (1),centrál (1),kotyogó (1),pilvax (1),nyár (1),kókusz (1),élet (1),spanyol (1),kutatás (1),India (1),karamell (1),Costa Coffee (1),Monsooned Malabar (1),kávés diéta (1),Vietnám (1),Coffee Trike (1),Debrecen (1),popcorn espresso macchiato (1),guruló kávézó (1),kávéexport (1),csapvíz (1),Espresso (1),Café au Lait (1),palackozott víz (1),vízkeménység (1),víztisztítás (1),kávészósz (1),koffeinmentesítés (1),kávédíszítés (1),kávéillat (1),sommelier (1),Kuba (1),olasz pörkölés (1),Itália (1),parfümválasztás (1),katcserje (1),a világ legdrágább kávéi (1),koffeinmentes kávé (1),elefántrezervátum (1),Jemeni kávékultúra (1),keshir (1),Ír kávé (1),Frappé (1),a kávészünet története (1),Cake Shop (1),ipari forradalom (1),Pánamerikai Kávé Egyesület (1),automata kávégépek (1),Luigi Bezzera (1),limitált szériás kapszulák (1),süti+kávé (1),topping szósz (1),caffé latte (1),díszítőpálca (1),díszítősablon (1),kávés kellékek (1),instant kávé (1),kapszulás kávégép (1),Latte Art (1),Coffee & Milk workshop (1),növényi alapú tejek (1),tejhab díszítés (1),Café Cubano (1),Americano (1),téli kávéköltemények (1),fűszeres kávéreceptek (1),Aeropress (1),French Press (1),Blue Mountain (1),Guadeloupe Bonifieur (1),Guadeloupe sziget (1),kina (1),klímaváltozás (1),Caldas (1),Cundinamarca (1),Antioquia (1),Café de Colombia (1),Kolumbia (1),Santander (1),Cauca (1),scuro (1),Allee (1),megnyitó (1),Gerais (1),Minas (1),chiaro (1),vérnyomás (1),Tűsarok (1),Illy (1),Douwe Egberts (1),Pellini (1),Corinthia (1),Bababudan (1),Kávébár Bazár (1),Faema (1),La Marzocco (1),egészséges (1),szépségápolás (1),Nomre De Dios farm (1),kávéültetvény (1),42Coffee (1),illem (1),cukor (1),koffeinfogyasztás (1),nespresso (1),sport (1),gourmet (1),száraz eljárás (1),Napóleon (1),bloggerverseny (1),cofeechallenge (1),bodoky (1),karolina (1),stühmer (1),kavezacc (1),CoffeeChallenge (1),szakértő (1),connoisseur (1),peaberry (1),szafari (1),esküvő (1),zöld (1),erős (1),hosszú (1),Gourmet (1),kóstoló (1),nappali (1),barátok (1),konyha (1),szén-dioxid (1),fesztivál (1),Uganda (1)