Valljuk be, Tanzániáról elég hiányosak az ismereteink. Ez az ország Afrika keleti részén fekszik, partjait az Indiai-óceán mossa. A Wikipédia szerint sehol máshol a Földön nem látható ennyi gnú, zebra és antilop, de elefánt-, bivaly-, víziló- és csimpánz állománya is a világ legnagyobbjai közé tartozik. Egy jó kis szafarira tehát ideális terep. De azt tudtátok, hogy Tanzánia remek kávétermő vidék is?

Az ország egyik legnagyobb előnye a vulkanikus talaj, ennek köszönhetően ugyanis minden szükséges feltétel adott az országban ahhoz, hogy egy igazán kiváló minőségű kávét termesszenek. Nem véletlen, hogy ez az ország egyik fő exportcikke. Olvastam régebben egy cikket, miszerint a legújabb állami kávéipari stratégiák még több bevételt hozhatnak az államnak. A Tanzania Coffee Board igazgatója ugyanis azt jósolta, hogy a kávéipar évente 150 millió dollárt hozhat, mindezt kávéexportból. A tervek szerint a jövedelem 75%-át visszajuttatnák a kávétermelőknek, ez az összeg mintegy 250 millió dollárt jelent évente.

Mind az arabica, mind a robusta megterem itt. Az arabicát augusztustól decemberig szüretelik, a robustát pedig júniustól novemberig, kézzel. A szakértők szerint a tanzániai kávé legjellemzőbb tulajdonsága a testes zamata, a gyümölcsös illata és ízjegyei. Éppen a gyümölcsösség az, amiért olyan sokan kedvelik. 

Az egyik legkiemelkedőbb helyi kávé a Tanzania Peaberry (caracolnak, vagyis csigának is hívják). Érdekessége, hogy az átlagos kávécseresznyéhez képest, amiben kettő bab található, ebben csak egy. Állítólag, mivel formája inkább kerek, gömbölyded, semmint ovális és lapos, a pörkölése egyszerűbb. A Kilimandzsáró dűlőin terem ez az erőteljes ízű, zamatos kávé.