Állítólag forró napokat tartogat a vénasszonyok nyara, de ha esetleg elromlana az idő, akkor is a jól eshet a nyári emlékek felidézéseként készíteni otthon egy kis jeges kávét. Szerencsére számtalan verziója létezik, vagy továbbgondolható, így a hosszan tartó hőséget is új és új, hűsítőkülönlegességekkel vészelhetjük át.

Itt van például a legegyszerűbb és leggyorsabb az espresso freddóval. Miután lefőztük a szokásos espressónkat, hozzáadjuk a kívánt mennyiségű cukrot, esetleg felturbózhatjuk egy kis habbal, végül pedig a jégkockák következnek. Egyszerre forró és jéghideg, üdítő élmény! Létezik tejjel kevert változata is a cappuccino freddo személyében, itt a jég után még tejet is adunk a „koktélunkhoz”.

 

Egy valódi frissítő bomba a frappé, amely görögországi nyaralások hangulatát idézi. Ennek elkészítése sem túl időigényes: a kávét és a cukrot egy kevés vízzel elkeverjük, felhabosítjuk. Már ekkor beledobhatjuk a jégkockákat, majd hozzáadhatjuk a vizet, illetve ízlés szerint a tejet. Természetesen itt bátran teret engedhetünk a fantáziáknak, az italba kerülhet a kakaótól kezdve a fagyin keresztül a likőrig mindenféle finomság.

                                                                                                                     

Még ennél is lágyabb, frissítőbb élményt kínál a cold brew, amelyről nem rég már írtunk: a friss kávéőrleményt fél napig áztatják hideg vízben, ezt követően leszűrik, majd hozzáadják az elmarathatatlan jégkockákat.

Figyelem, egy igazi kedvenc következik! Főzzük meg a kávénkat a jól bevált módon, csak ne adjunk hozzá semmit a vízen kívül. Töltsük jégkockatartóba, majd az egészet tegyük a mélyhűtőbe, és várjunk pár órát. Ha megfagytak, a kávéjégkockákat tegyük magas pohárba, majd öntsük fel tejjel. Plusz adjunk hozzá, amit szeretnénk: cukrot vagy mézet, illetve más édesítőt, és akár szirupot, meg persze a tejszínhab is jöhet. Kész is a hűsítő-ébresztő italunk! 

Trópusi-nyaralós hangulatba is hozhatjuk magunkat a kávékoktélunkkal, ha van egy kis vaníliafagyink, plusz kókusztejünk. A legprofibbak persze akkor leszünk, ha fagyiskanállal vájunk gusztusos gombócokat poharunkba, de úgyis hamar elolvad a kreálmányunk, úgyhogy megteszi a sima kanalazás is. Öntsük a fagylaltgolyókra az előzőleg megfőzött kávét, és ha van tejhabosítónk, a kókusztejből készítsünk tejhabot. Ha nincs, az sem baj, úgy is tökéletes lesz a nedűnk, ha csak egyszerűen hozzáöntjük a kókusztejet. A tengerpartot pedig így sokkal könnyebben hozzáképzelhetjük!

 

Ha még az ízlelőbimbóink is tompákká váltak a nagy melegtől, kipróbálhatunk egy fűszeres finomságot az üdítő hatás maximalizálása érdekében. Turmixgépben keverjük össze az előzőleg lefőzött kávét egy kis cukorral, ízlés szerinti mennyiségű, hideg tejjel, és tegyünk hozzá egy kis szerecsendiót, és/vagy szegfűszeget/gyömbért. Ha nem elég hideg, vagy túl erőteljes lett az íze, jégkockát vagy jégkását is hozzáadhatunk. Már csak a tejhab és a tetejére egy kis fahéjszórás, és garantáltan felfrissülünk az innivalótól.

Esti italként ajánljuk, azt a jegeskávé receptet, amelyet némi alkohollal bolondítunk meg: a szokásos módon elkészített kávénkhoz adjunk hideg tejet vagy tejszínt, és a kávémennyiség negyedének megfelelő Amaretto likőrt. Tovább fokozhatjuk a mámort, ha egy Bourbon vaníliarúd kikapart tartalmát is belekeverjük a kávékoktélunkba, és persze itt sem árt egy kis tejszínhab, plusz kakaószórás. Ennél jobban nem is alapozhatjuk meg a nyárestét!

A recepteket a végtelenségig sorolhatnánk, de épp az a jó a kávéban, hogy állandóan megújítható, és hidegen-melegen, jegesen vagy forrón, egyaránt finom. Ha másnap még mindig kánikula van, variáljuk a jegeskávénkat különböző fagylaltokkal, szirupokkal, és akár kókusz-, mandula- vagy rizstejjel. Ha pedig esetleg beüt a rossz idő, jöhet a mézes, meleg finomság. Az esti verziókhoz egy kis rumot, whiskyt is bevethetünk. És persze, ha az alkoholos változatoknak estünk túlzott mértékben áldozatul, a másnapi, nehézkes ébredésre egy erős eszpresszó lesz a leghatásosabb…