Ha valamikor bátran lehet kísérletezni az ízesített kávékkal, akkor a téli szezonban, hiszen ilyenkor bármilyen finom meleg ital jól esik, és a fűszerek is jobban érvényesülnek. És ami a legjobb, még a konyhában kevésbé gyakorlottak is meglephetik vendégeiket egy-egy finoman fűszerezett kávéval, csak a megfelelő minőségű alapanyagokat kell hozzá beszerezni. Karácsony alkalmából kipróbáltam otthon pár ötletet, ezeket ti is bátran elkészíthetitek az ünnepek alatt.

Mindegyik receptem alapja a hagyományos espresso (akár kávékapszulás, akár más gépi), mert a hígabb filteres kávékat nehezebb ízesíteni, esetleg rétegezni. 

Chilis csokis kávé 

Ez az egyik aktuális kedvencem. Egy kevés tejszínen olvasztok étcsokit, ebbe a masszába teszek egy pici őrölt chilit. Nem kell megvárni, amíg megdermed a csoki, de egy picit várjatok a kóstolás előtt, hogy ne legyen csalóka a chili erőssége. A folyékony csokit egy bögrébe öntöm, erre rétegezem a habosított tejet és kávét, és szórom rá fahéjat. Az édesszájúak, mint én is, tehetnek tejszínhabot a tetejére, hogy a kakaózás hangulatát idézzék.

Gyömbér és kardamom

Van még két fűszer, amit nagyon szeretek, ez a kardamom és a gyömbér. Ízvilágában hasonló, kellemesen melegítő fűszer mindkettő, mely nem nyomja el az alapízeket, ezért Indiában is ezekkel ízesítik a szószokat, Közel-Keleten pedig a kávékat, teákat. Habosítás előtt a tejet szoktam feldobni frissen reszelt gyömbérrel: leforrázom és hagyom állni pár percet, majd a reszeléket szórom az italba. A kávét, a tejet és a téli fűszereket (szegfűszeg, fahéj) össze is lehet főzni, majd átszűrni, arra viszont figyeljetek, hogy az őrölt kardamomból egy bögrényi adaghoz általában elég egy késhegynyi.

Mandulás kávé

Ha éppen gesztenyepürét készítetek, tegyetek félre belőle egy kanálnyit a kávéhoz. A tejhez vagy tejszínhez öntsetek egy kevés mandulaszirupot, ebből készítsetek tejhabot vagy tejszínhabot, ezt kanalazhatjátok a gesztenyepürés kávéra. A tetejére bármilyen fűszert vagy csokit szórhattok, nálam a fahéj volt a kedvenc.

Kávés bonbon

És ha nem tudtok betelni a kávéval: a kevés tejszínnel felolvasztott csokihoz öntsetek friss espressot, ízesítsétek fahéjjal, és hagyjátok a hűtőben állni 4-5 órát. Végül hideg kézzel formázzatok kis golyókat a masszából, és hempergessétek kakaóba. Isteni kávés bonbon a végeredmény, mely ajándéknak is jópofa, ne hagyjátok ki!

Szép, kávés ünnepeket kívánok!