Egyes szakemberek szerint a hazai kávékínálat minősége meglehetősen elkeserítő. Gulyás Csaba ismert barista nemrég úgy nyilatkozott a Borravalónak, hogy még ha az instant kávéporokat ki is vesszük ebből a kategóriából, a kereskedelmi forgalom zömét jelentő őrölt kávékról még így is lesújtó a véleménye. Egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy mi magyarok takarmánykávét fogyasztunk. Én azonban úgy gondolom, hogy Magyarországon is lehet nagyon jó minőségű kávét kapni, csupán arról van szó, hogy nem árt, ha tudjuk, hol és mit keressünk.

Az eredeti olasz kávé Magyarországon

Az espresso, a cappuccino, a macchiato és a ristretto nevek az olasz kávékultúra legfontosabb italait jelölik, de mára hazánkban is mind jól ismertek. Az itáliai félsziget kávékultúrája a 20. század elején kezdett kiemelkedni az európai mezőnyből, amikor Luigi Bezzera szabadalmaztatta az espressogépek ősét, a kazános rendszerű kávégépet. Az olasz kávéhagyományokat hazánkban Tóth Sándor, a szekszárdi „A Kávé Háza 1927” tulajdonosa igyekszik meghonosítani. A Kávé Házában az 1927-ben alakult Caffe Carraro olasz családi manufaktúra minőségi termékeit használják fel. Jelenleg ez az egyetlen Magyarországon működő kávéház, melyet a Speciality Coffee Association of Europe (Speciális Kávék Európai Szövetsége) által minősített szakmai stáb irányít.

A panamai Gheisa kávé is elérhető nálunk

A panamai Boquete nevű régióban állítják elő a világ egyik legdrágább és a legmegbecsültebb kávéját. A panamai kávé minőségét főleg a tengerszint feletti magasság (1830 méter), a termékeny talaj, a nagy és egyenletes csapadékmennyiség valamint a 15-24 °C közötti hőmérséklet adja, de a termelők filozófiája is fontos szerepet játszik: a teljesen érett piros kávébogyókat kézzel szüretelik a kávécserjéről. A legtöbb helyi kávé a Geisha fajtához tartozik, amelyből nemcsak szakértőknek, hanem elnököknek, diplomatáknak és a világ legjobb szállodáinak szállítanak. A panamai Geisha kávé annyira különleges, hogy 1 kilogramm ára 10.000 forintnál kezdődik, de elérheti akár a 100.000 forintot is. Itthon az Avx Café online boltjából és a Monterosa Caffétól lehet beszerezni.

Ilyen gyönyörű a panamai Boquete régió, ahol a Gheisa kávé terem

Bár a fent idézett szakértő nagyon negatív véleményt fogalmazott meg, én személy szerint nem gondolom, hogy ilyen rossz lenne a helyzet. Szerencsére egyre többen vannak itthon is, akik a minőségi kávékultúra terjesztésén dolgoznak, és igazán szívügyüknek tekintik a népszerűsítését. A fent említett kávék is ilyen emberek elhivatottságának köszönhetően lettek elérhetőek nálunk, és még sorolhatnánk a hasonló kezdeményezéseteket.