Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, nekem ilyen hidegben vagy ki sincs kedvem mozdulni a paplan alól, vagy ha már mégis kimozdulnék, valami meleg helyre mennék. Kávémnak – is – köszönhetően gondolataim most épp India felé kalandoznak. Persze a Taj Mahal-t is megnézném szívesen, de mindenekelőtt meginnék egy jó helyi kávét. Csak hogy ellenőrizzem, a saját, itthon készített indiai fűszeres kávém is olyan finom-e, mint az Indiában készített ital.

Nem kell nagyon nekidurálnom magam, hogy különleges kávét csináljak, amely India ízeit idézi. Vendégeimnek szoktam kedveskedni vele: ha négyen vagyunk, egy és negyed csésze víz, négy kardamom, egy rúd fahéj, egy csipet szerecsendió, egy-két feketebors és szegfűszeg, egy csésze tej, két evőkanál cukor és csésze frissen őrölt, erős kávé kell hozzá.

India fűszer egészség chai tea

Foodnculture.com

Először felforralom a vizet egy közepes méretű edényben. Beleszórom a fűszereket, ráteszem az edényre a fedőt, és lassú tűzön, alacsony lángon öt percig melegítem, majd kávéőrleményt keverek bele. Közben egy serpenyőbe öntöm a tejet, azt is megmelegítem, és akkor veszem csak le a tűzről, amikor már majdnem forr. Leszűröm a kávés-fűszeres italt és beleöntöm a tejbe. Végül hozzáadom a cukrot és azon melegében fel is szolgálom a finomságot. Mondanom sem kell, gyakran jönnek újra a vendégek, és ha megkérdezem, mit szeretnének, gondolkodás nélkül a fűszeres indiai kávémat kérik. Pedig állítólag a curry-s csirkém is finom.

Ha viszont egyedül vagyok, előfordul, hogy lusta vagyok megcsinálni a különleges kávét, de inni persze nagyon is innám. Szerencsére van egy egyszerű, ám legalább ugyanolyan finom verzióm. A nem teljesen do-it-yourself megoldásom a következő: tartok itthon netről rendelt chai teát, és a Nespresso boltban felfedezett Indriya from India Grand Cru kapszulákat.

A kávékapszula szegfűszeges, kakaós jegyei és a chai teafilter fűszeres, egzotikus akkordjai tökéletesen kiegészítik egymást. A főzés ilyenkor csak annyiból áll, hogy felhevítek egy kis tejet, majd beleteszem az indiai teafiltert. 3-4 perc áztatás elég, közben elkészítem a dupla Indriya from India kávét. A teás tejet ezután csak hozzáöntöm a kávéhoz és máris kész vagyok. A szó szoros, és átvitt értelmében egyaránt…

India fűszer egészség chai tea

Nespresso.com

Persze a finom dolgokat egész évben lehet inni, így van ez kedvenc, indiai fűszeres kávémmal is, de az ünnepek előtt és után pláne nem tudok ellenállni neki. A fahéj, kardamom és szegfűszeg vitathatatlan kellékei a karácsonynak, így a chai ízvilágában is passzol a karácsonyi hangolódáshoz. Az ünnepek alatti nagy lakomázások után szintén ezt találom a tökéletes italnak, mert a fogyásban is tud segíteni. Hiszen a fekete teában és a kávéban lévő koffein az anyagcsere felgyorsításában segít, és a vizelet kiválasztását is felturbózza. A zsírok lebontását is serkenti, így tulajdonképpen hízás ellen tényleg tökéletes.

És ha már egészségről van szó, nem árt tudni, hogy a fahéj a vérnyomás-, fájdalom- és lázcsökkentés egyik ideális és nem utolsósorban finom alternatívája. És ugye a chai egyik alapeleme a fahéj. A kardamom az emésztésre van pozitív hatással, továbbá a szívizom működését is aktivizálja. Természetesen ez a fűszer is benne van az italunkban. De a szegfűszegről sem feledkezem meg, amely a gyomorerősítő szerepéről ismert, és fertőtlenít is, plusz állítólag érzéstelenítő hatását is felfedezték. Megtalálható az indiai fűszeres kávéban.

 

Merülj el mégjobban az indiai kávé zamatában!

India, a csodák földje

India – Hol éjjel a vadak zöld szeme cikkan át a dzsungelen…