A kávé vízhajtó hatása miatt a diétázók nagy kedvence, számtalan csodaétrend javasolja, hogy egy tej és cukor nélküli feketével kezdjük a napot. A kávé számos pozitív élettani hatással bír, például gyorsítja az anyagcserét. Önmagában persze a kávé nem elég ahhoz, hogy egyik napról a másik karcsúak legyünk, de jól beilleszthető az egészséges étrendbe is és segíthet a súlyvesztésben.

Már Sissi is a kávéra esküdött: reggelire kizárólag kávét fogyasztott, néha tejjel, néha anélkül. A császárné rendkívül szigorú étrendet követett, este hat után például nem evett semmit, így a császári család vacsoráit is rendre kihagyta, ha pedig megjelent, a vendégek rendszeresen éhesen maradtak, mivel ha a császári pár végzett, a vendégek elől is elvették a tányérokat. Sissi diétáját, amelyet bécsi diétaként is emlegetnek és sokan követik ma is, napi egy óra mozgással egészítette ki.

Napjainkban is több híresség fogyókúrájának része a kávé, Renée Zellwegert és Mary-Kate Olsent is gyakran látni hatalmas pohár kávéval sétálni az utcán. A kávé egyébként nem csak az emésztést gyorsítja, de az éhségérzetet is elveszi. Angelina Jolie viszont éppen a kávéról mondott le a zsíros ételek, a cukor és az alkohol mellett, amikor Lara Croft szerepére készült a Tomb Raider című filmben, ahol nem volt elég karcsúnak lennie, komoly izomzatra is szüksége volt, hogy hiteles legyen az ikonikus figura alakításában.

Ha diétáról beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül a zöld kávé mellett sem. A zöld kávé olyan kávébab, amely nincs megpörkölve, nevét természetesen a színéről kapta, formája pedig hasonlít barna megfelelőjéhez. A zöld kávét jóval egészségesebbnek tartják, mert igen magas a klorogénsav tartalma, ami kifejezetten előnyös a cukorbetegek és a fogyókúrázók számára. A klorogénsav egy olyan antioxidáns, amely gátolja a glükóz, vagyis a cukor felszívódását, ezáltal segít a kiegyensúlyozott vércukorszint fenntartásában, így pozitívan hat az éhségérzetre és növeli a zsírbontást. Leegyszerűsítve a zöld kávé fogyasztó hatásának lényege, hogy a szervezet a már zsír formájában eltárolt energiát kezdi felhasználni ahelyett, hogy a frissen bevitt cukrokat hasznosítaná erre a célra.

Sokszor leírtam már, de ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni, a kávéfogyasztás egészséges, amennyiben mértékkel, minőségi kávét választunk. A mértékletesség szerintem a diéták esetében is kulcsfontosságú, nem szabad túlzásokba esni, és azt sem szabad elfelejteni, hogy az egészség sokkal fontosabb, mint a karcsú derék.