Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Karácsonyi ajándék ötletek latte és cappuccino imádóknak

Remélem, sokaknak megoldom a karácsonyi ajándék választás nehéz kérdését, ha arra bíztatlak Benneteket, hogy lepjétek meg szeretteiteket tejhabosítóval ellátott kávégéppel. Kiválasztottam három különböző árkategóriájú készüléket, hogy meg lehessen találni a megfelelőt.

A Nespresso kínálatában helyet foglaló Lattissima Touch egy gyönyörű, többféle színben kapható (fekete, fehér, ezüst, vörös, fekete titanium) kapszulás kávégép. Hat gombos érintőképernyőjével egyszerűen kiválasztható, hogy lungot (hosszú kávé), macchiatot espressot, cappucinot, ristrettot, vagy tejhabot kérünk. Kedvenc receptjeinket a kapszulába zárt kávéőrleményből mindössze egy gombnyomással készíthetjük el vele és egy érintéssel ínycsiklandó tejhabot adhatunk kedvenc kávénkhoz. Sőt, az is beállítható a tejhabszabályozó gomb segítségével, hogy milyen kemény legyen a tejhab. Használat után könnyen eltávolítható a 350 ml-es tejtartályt, és betehető a hűtőbe tejjel együtt. A tisztító gombbal minden használat után megtisztítható kávégép. Ára 90-100 ezer forint körül alakul, attól függően, hogy melyik színt választjuk.

karácsonyi ajándék karácsony ajándék kávéfőző latte macchiato cappuccino tejhabosító

A második ajánlatom ez az ezüst színű Delonghi ESAM 4500, ami egy igazi konyhatündér, ugyanis meg tudja jegyezni, hogy hogy szeretjük a kedvenc cappuccinonkat a tej-kávé arányának kiválasztásával, beállítható a memóriájában a kávé hőmérséklete és az őrölt kávé és a víz mennyisége is. Automatikusan cappuccino és caffe latte készítésére alkalmas. Kedves, figyelmes és értékes ajándék lehet valakinek, aki praktikus, de mégis viszonylag kevés pepecseléssel szeretne tejjel készült kávérecepteket inni. A készülék könnyen tisztítható, csak meg kell nyomni a „cleaning” feliratú gombot és a készülék automatikusan elvégzi a tisztítási funkciót. A tejtartály rendkívül praktikus, mert a fel nem használt tejjel együtt a hűtőben is tárolható. Szemes és darált kávét is lehet bele tenni. A különböző webshopokban különféle árakat találtam, körülbelül 200-250 ezer forint közötti árra lehet számítani.

karácsonyi ajándék karácsony ajándék kávéfőző latte macchiato cappuccino tejhabosító

A Philips Saeco Incanto HD9712/01 a harmadik ötletem, bár ez felsőbb árkategória, de a forgalmazók szerint másodperceken belül selymes, finom állagú tejréteggel vonja be kávénkat és minden cappuccino-kedvelőt azonnal elcsábítJ A kávéőrlőjét ötféle finomságúra lehet beállítani, a különböző kávétípusok aromájának teljessé tételéhez eltérő szemcseméret szükséges: a gazdag aromájú eszpresszót eredményező legfinomabbtól a könnyebb kávéhoz szükséges legdurvábbig. Az erősségválasztó megjegyzi, hogy milyen erősen szeretjük a kávét, milyen hőfokon és milyen hosszan, majd eltárolja a memóriájában. Az AquaClean szűrőnek köszönhetően 5000 csésze kávéig nem szükséges a vízkőtelenítés. A 100% kerámia őrlőbetétek ideális őrlést biztosítanak, mely lehetővé teszi a víz egyenletes átfolyását, így a kávészemek legtisztább aromája nyerhető ki, mivel a „hagyományos” őrlőbetétekkel ellentétben a kerámia alapanyag megakadályozza a kávé túlmelegítését, mely az odaégett ízért felelős. Ugyanakkor a gép hamar felfűt, a gyors vízmelegítőnek titka a könnyű alumínium és rozsdamentes acél váz, aminek révén hamar el tudja érni a magas hőmérsékletet. Ez a rendkívül nagy tudás az árában is megjelenik, mert van, ahol több, mint 600 ezer forintért kínálják.

karácsonyi ajándék karácsony ajándék kávéfőző latte macchiato cappuccino tejhabosító

Keresgélj további kávés karácsonyi ajándék tippjeink között:

Ajándékok kávéimádóknak

Saját kezünkkel elkészíthető karácsonyi ajándékok

 

0 Tovább

120 éve született a kávékrém feltalálója

Giovanni Achille Gaggia 1895-ben született Milánóban, élete pedig szinte magától értetődően a kávé felé terelődött. Mivel családja kávézót üzemeltett, a fiatal Gaggia bárpultosként kezdett dolgozni a családi vállalkozásban. A kávégőz edzette fiatalokból persze nem feltétlenül lesz feltaláló, ám Giovannit felettébb bosszantotta valami. Nos, épp a gőz. A korabeli gőznyomású kávéfőzőknél ugyanis a forró gőz gyakorta megégette a kávét, így az megkeseredett. Maga Gaggia is komor hasonlattal élt az akkori eszpresszókkal kapcsolatban: „Amikor megittunk egy kávét, olyan volt, mintha a ködös Milánóba lépnénk be”.

Gaggia espresso kávéfőző kávétörténet

Akinek volt „szerencséje” a ködös Milánóhoz, pontosan érti, mi motiválta a fiatalembert, aki hozzá is látott a kísérletezgetéshez. A nagy ötletek mégis a legváratlanabb és legfurcsább helyzetekben találják meg az embert. Gaggia például egy amerikai harci dzsip hidraulikus rendszerrel működő motorjának tanulmányozása közben kapott ihletet, melynek eredményeként 1938-ban jegyeztette be találmányát, a forradalmi, gőzmentes kávéfőzőt, amely új korszakot nyitott az eszpresszó történelmében. A Gaggia-féle kávéfőző újítása a különleges dugattyú mechanizmusban rejlett. Gaggia a kazános kávégép rendszerébe egy rugós csapszelepet épített be, amely nagy nyomással préselte keresztül a forráspont alatti, 90 fokos vizet a kávéőrleményen. Az eszpresszó íze lágyabb és könnyedebb lett, elkészítése alig 15 másodpercet vett igénybe!

Gaggia espresso kávéfőző kávétörténet

Az első Gaggia-modell, a Classic a bárok számára készült. Az új technológiának köszönhetően az intenzívebb aromájú eszpresszó tetején sűrű habréteg, crema képződött, amely megkülönböztette az elődök által előállított kávétól. A gépek először a milánói és a Milánó környéki bárokat lepték el, a bárok ablakában pedig hatalmas feliratokkal hirdették a különleges „kávékrémet”.

Gaggia espresso kávéfőző kávétörténet

Giovanni Achille Gaggia nem „tucatterméket” akart kiadni a kezei közül, nem volt sorozatgyártás, ezért az első modelleket igencsak borsos áron adták. A kávéfőzők afféle státuszszimbólummá váltak, Olaszország egyik legikonikusabb márkája több mint 50 évig látta el a bárokat és az olasz konyhákat innovatív és divatos kávéfőzőkkel. A népszerű gépeket az éppen aktuális kultúra, divat és design mellett az itáliai dolce vita kultusz ihlette.

Gaggia espresso kávéfőző kávétörténet

Gaggia külföldön is hírnévre tett szert, a kereslet pedig egyre csak nőtt: az 1948-ban megalakult Gaggia vállalat hamarosan már az Egyesült Királyságba, valamint a tengerentúlra, az Egyesült Államokba és Afrikába is exportált kávéfőzőket. A bárok után pedig kezdetét vette a háztartások meghódítása is az otthoni használatra tervezett kávéfőző, a Gilda piacra dobásával. Állítólag Gaggia a Rita Hayworth által alakított hősnő után keresztelte el a kávégépet.

Gaggia espresso kávéfőző kávétörténet

Gaggia nemcsak a tervezéshez, a marketinghez is értett. Impozáns standjával a milánói kiállításon is vonzotta a tekinteteket és a látogatókat. A Gaggia gépek közben a határon túl is kedvenccé váltak; London első eszpresszó bárja, a Moka, amelyet maga Gina Lollobrigida nyitott meg, állítólag naponta akár több mint ezer kávéval szolgálta ki híres írókat és költőket is felvonultató, elegáns társaságát.

Gaggia espresso kávéfőző kávétörténet

Kép forrása: http://www.gizmodo.com.au/2009/02/gadgets_from_the_michael_jackson_auction_from_robot_heads_to_peter_pan_golf_carts/

A Gaggia volt az első Nagy-Britanniába exportált olasz márka, a londoni kávézókban valóban nagy sikert arattak az olasz gépek. Mindeközben Dániában egy családi vállalkozás egy Gaggia kávéfőzőt idéző, egyedi mobilból szolgálta ki vendégeit. Hírességekből sem volt hiány: Gaggia gép tűnik fel Federico Fellini Róma című filmjében, Michael Jackson számára pedig egy különleges, egyedi modell is készült Neverland felirattal, amely a popkirály birtokáról kapta a nevét.

Elsődleges források: Gaggia.com, Comunicaffé

Itt olvashatsz még a kávéfőző-történelemről:

Ó, az a fenséges espresso!

Hallottatok már espressomérnökről? Nos, itt van egy!

Kis szerkezet, nagy mérföldkő: a kotyogós

0 Tovább

Hallottatok már espressomérnökről? Nos, itt van egy!

Nemrég megismertünk két olasz „feltalálót”, akik ott hagyták kezük nyomát a kávé történelmében: Bialetti azzal, hogy becsempészte konyhánkba a kávéfőzést, Lavazza pedig a kávéörlemények mesteri keverését és a vákuumcsomagolást. Ez a poszt szintén egy fontos innováció atyját kívánja bemutatni, akinek a cége milánói székhellyel alakult, ám kapaszkodjunk meg: ő is piemonti! Az én szenvedélyem a munka, vallja Bruno Dalla Corte. A mi szerencsénk pedig az, hogy munkája a kávéhoz kötötte!

A rádiótól a kávéig

Bruno Dalla Corte 1929-ben született az észak-olaszországi Novara városában. A második világháborút követően a Dalla Corte család komoly gazdasági és pénzügyi nehézségekkel küzdött, ezért a fiatal, ám már ekkor is komoly Bruno gyakorlatilag bármilyen munkát igyekezett elvállalni, hogy a bizonytalan helyzetből kiutat találjon. E kényszer ellenére mégis lelkes kíváncsisággal, odaadással, tanulásra szomjazva vetette bele magát a munkába, bármit is sodort elé az élet: kezdetben például rádiók összeszerelésével és javításával foglalkozott, és épp egy ilyen megjavított rádiónak köszönheti, hogy megismerte élete szerelmét, Pinucciát. 

Munka a köbön

E helyes kis love story ellenére mi azért örülhetünk, hogy végül a rádióktól átpártolt a kávéfőzőkhöz, ahol szintén szerelőként tevékenykedett. Bár egy fárasztó, aprólékos munkáról volt szó, kollégái szerint Bruno később is büszkén beszélt ezekről az időkről. A nélkülözés, a kevés alvás és a sok munka meghozta gyümölcsét: egy kávéfőzőket forgalmazó cég, a milánói központú Faema lecsapott az akkor már tapasztaltnak számító, a fellendülő kávéipar korában valóságos kincsnek számító, ügyes szerelőre. A havi mintegy 300 munkaórát teljesítő Bruno hamar elnyerte a tulajdonos szimpátiáját, aki a leányvállalatok beindításával és az olaszországi szervízhálózat kiépítésével bízta meg őt. Ezt követően már Bruno közreműködésével került piacra a volumetrikus pumpával működő E61-es kávéfőző, az espresso történetének egy fontos találmánya, majd az első kávéautomata is, amely ellen a nagyvállalatok tulajdonosai hevesen tiltakoztak, attól tartva, hogy beosztottjaik ezentúl a nap jelentős részét az új szerkezet előtt töltik majd. A kávégépeket gyártó cégek közötti nagy technológiai verseny időszaka ez, amely Brunót is lelkesíti és a kísérletezés felé orientálja. 

Sikerek és... még több munka

1964-ben végre eljött az önálló cégalapítás ideje: Bruno elkezdett saját kávégépek eladásával és szervízelésével foglalkozni. Na és természetesen a kísérletezéssel! Az új kávégép kifejlesztése 1966-ban kezdődött meg, és 1969-ben, az első ember holdra lépésének tiszteletére, a kávégépet Spazialénak, vagyis Űrbélinek nevezték el. A gép nagy újítása az volt, hogy egy gőzcirkulációs hőcserélőnek köszönhetően tisztán tudta tartani a kávéfőző vízforralóját. Jól jött volna ez abban az időben, amikor Bruno még fiatal szerelőként éveket töltött a gépek szétszedésével és kitisztításával.

A siker ellenére a férfinak nem volt nyugta: újult erővel vetette bele magát egy olyan kávéfőző kikísérletezésébe, amely valóban forradalmasítja a presszógépek technológiáját. Ekkoriban kapcsolódott be az üzletbe Bruno fia, Paolo is. Rendszeres olvasóink talán már ki is találják, mi következik. Igen, a fiú fellendítette a marketinget. A nyolcvanas években a cég tovább bővült, a DCB (Dalla Corte Bruno) márka már országszerte elterjedt a szerviz-szolgáltatások területén.

Paolo javaslatára Bruno aláírásából cégnevet és logót gyártottak, 2001-ben pedig Dalla Corte Espresso Systems néven megnyitották új üzemüket. Az új félautomata kávéfőző gép, az Evolution nevet viselő hatalmas újítás, 2002-ben került piacra. Hogy miért számít forradalminak ez a gép? A kávéfőző minden egysége független a többitől és a vízforralótól. Ez azt jelenti, hogy minden adagoló egység eltérő hőmérsékleten tud kávét főzni, így kiválasztható a kávé típusához leginkább illő, legjobb ízélményt biztosító beállítást. 2004-ben a DC már külföldön is értékesítette gépeit, 2008-ra már 50 országban voltak jelen.

Bár Bruno állítása szerint valóra vált álma tíz évvel fiatalította meg őt, a céget már a kilencvenes évek óta fia, Paolo irányította, igaz az apa vigyázó tekintete alatt, akinek a fiú mindenben kikérte véleményét. Ma már az unokák közül is sokan a családi vállalkozásban dolgoznak. A cég híres barista találkozóján is Bruno volt a sztár: a fiatalok áhítattal állták körbe és figyelték minden egyes szavát. Bruno 2014 decemberében, hosszas betegség után halt meg. Fia és unokái azonban folytatják az újítások sorozatát, így a Dalla Corte ma már vezető szereppel bír ágazatában.

0 Tovább

Kis szerkezet, nagy mérföldkő: a kotyogós

A kávé Európába érkezése csak a kezdet volt: az egzotikus kuriózumként kezelt italt bizony meg kellett ismertetni és szerettetni az öreg kontinens népeivel. A huszadik században a kávé már egyre inkább elterjedt és egyre több fogyasztót szerzett, azonban egy szimpatikus, bajszos embernek és egy aranyos kis kütyünek köszönhetjük, hogy a kávézókból beköltözött a konyháinkba. Ismerjük meg tehát a napjainkig már mintegy 220 millió eladott példánnyal büszkélkedhető kotyogóst és olasz feltalálóját!

Alfonso Bialetti és forradalmi találmánya

A kotyogós atyja, Alfonso Bialetti 1888-ban született az észak-olaszországi Piemont tartományban található Omegna városkában. A régió nagy hagyománnyal rendelkezett a fém megmunkálás területén, azonban Alfonso Franciaországot választotta gyakorlatszerzése helyszínéül: egy évtizedet töltött egy francia alumíniumgyárban. A hazatérő fiatalember 1918-ban félkész alumíniumtermékeket árusító boltot nyitott Crusinallóban. Kezdetben megrendelésre gyártott fém tárgyakat, öntöttvas formákat, emellett azonban egyfajta kísérleti labort is üzemeltett.

Kreativitásának mesterműve azonban 1933-ig váratott magára: ekkor pattant ki fejéből ugyanis a Moka Expressz ötlete, amellyel forradalmasította és „demokratizálta” a kávéfőzést. Alfonsót egy teljesen hétköznapi, átlagos házimunka ihlette meg: a mosás. A nők egy nagy kádban főzték ki az ágyneműket, amelybe a meleg víz egy központi, lyukacsos tetejű vezetéken keresztül, fentről lefelé érkezett. Alfonsóban felmerült a kérdés: „miért ne lehetne ugyanezt a módszert használni a kávékészítésnél is?”.

Nem a kotyogós volt az első kávéfőző gép, hiszen a bárokban már jelen voltak az hatalmas, bonyolult használatú, éttermi kávéfőzők, ezek alternatívájaként jelent meg egy egyszerű, gazdaságos kisebb gép, a helyes kis otthoni kotyogós prototípusa. Bialetti a modern technikát vegyítette az olasz eleganciával és szakértelemmel. Egy kis méretű, három részből álló alumínium egységet tervezett, mely egy sima főzőlapon melegíthető fel. Amikor az alsó rész felforrósodik, a megnövekedő nyomás a meleg vizet a csövön keresztül átpumpálja a kávéval megtöltött tartálykán, amelyen keresztül a már elkészült kávé a legfelső részbe szivárog, onnan pedig a csészénkbe kerül.

Miután az ötlet megszületett, Bialettinek már „csak” tökéletesíteni kellett azt: kidolgozni a részleteket, hogy a víz megfelelő módon áramoljon keresztül a készüléken. Mivel a főként egyedül dolgozó feltaláló az alumíniumhoz értett, a formatervezéshez azonban nem, a design kitalálása is problémát jelentett. A karakterisztikus, nyolcszögletű Art Deco formát más, akkor divatos márkáktól koppinthatta le, ám az még az ötvenes-hatvanas években és – mivel a forma azóta is csak minimálisan változott – napjainkban is a Bialetti egyik védjegye. A másik védjegyet csak később fogom elárulni. :-)

Hogyan hatott a kotyogós a társadalomra?

Az olcsón beszerezhető masina működése egyszerű, praktikus, gyors és gazdaságos, a baristákká avanzsált háziasszonyok pedig otthon is éttermi minőségű kávét tudtak előállítani. A kávézás így már nem csak a drága kávézókban időző gazdagok kiváltsága volt, hanem egy mindenki által hozzáférhető, hétköznapi szokássá vált. A plakátokról az „otthon is olyan kávé, mint a bárokban” szlogen hívogatta az embereket, akik olasz gazdasági csoda idején a beszerzendő jóléti cikkek listájára a kotyogóst is felvésték. A fasizmus eltűnésével előtérbe kerültek az addig mellőzött „divatos amerikai” szokások, mint a kávézás, és a nemek egyenlőségének elve is népszerűbb lett, kedvezve az otthoni kávéfőzésnek: bizony már egyre gyakrabban lehetett rajtakapni a konyhában settenkedő férfiakat, amint az addig a hölgyek felségterületének számító helyiségben kávéjukat készítik. A főként a férfiak körében elterjedt kávéfogyasztás egyébként a női emancipáció egyik jelképévé is vált, a kávét kortyolgató, cigarettázó nő alakjával.

A kotyogós meghódítja a világot

A népszerűségig azonban még hosszú út vezetett, mivel a kotyogós először csak a régión belül, korlátozott számban terjedt el; az első öt évben a Bialetti mindössze 6-7 munkással dolgozgatott és mintegy 70 ezer darabot adtak csak el. Marketingjét a háború után fia, Renato indította be; a nagyszerű kereskedelmi érzékkel megáldott ifjú ipari szintre emelte apja találmányának gyártását. A keresletet nagyszabású kampánnyal, rádiós, televíziós, újságban megjelenő hirdetésekkel és óriásplakátokkal támogatta és ő emelte a Bialettit a legnagyobb olasz kávékészítési eszközöket forgalmazó cégek közé. Renato az évenként megrendezett Milánói Vásárt is ellepte hirdetéseivel; a legnagyobb durranás azonban kétségkívül az 1956-os rendezvény volt, amelyen egy kotyogóst mintázó, hatalmas szabadtéri szobrot emeltetett. Munkájának köszönhetően a hatvanas években átlagosan öt nap alatt adott el akkora mennyiséget, mint apja a feltalálást követő öt évben!

Itt érkezünk el végre a másik védjegyhez: ez nem más, mint az 1958-ban életre hívott, reklámokban és a termékeken is feltűnő bajuszos emberke, amely ma is a Bialetti jelképe. A kotyogós elterjedésével ugyanis más is felismerte a találmányban rejlő potenciált, így megjelentek a Bialetti konkurenciái. Renato tudta, hogy termékének egy új, összetéveszthetetlen védjegyre van szüksége, így megszületett az apjáról mintázott kedves, bajuszos öreg, egy szerethető és nosztalgiát ébresztő figura, aki felemelt ujjával talán épp egy eszpresszót rendel.

A nosztalgikus érzés ma már a kotyogóshoz köthető: a Bialetti időnként előáll érdekes fejlesztésekkel, újdonságokkal, ám a 80 éves designon nem változtatnak. És ezt okosan teszik, hiszen a Nutella, a FIAT 500 és a Vespa mellett bizony a Moka Expresszt tartják a legikonikusabb Made in Italy terméknek.

4 Tovább

Vákuumos kávékészítés: egy évszázados technológia új hajnala

Egy korábbi posztban már megosztottam veletek, hogy szemet vetettem egy vákuummal működő szifonos kávéfőzőre, és alig várom, hogy a konyhámban díszelegjen. Első hallásra furcsának tűnhet ez a technológia, pedig nem újdonság. A huszadik század első felében az egyik legelterjedtebb kávékészítési eszköz volt, az utóbbi években pedig kezd visszajönni a divatba. Lássuk, mi ez, és hogyan működik.

 

A vákuumos kávékészítő szifon Észak-Amerikában és Európában több tucat háztartási eszközgyártó kínálatában szerepelt a huszadik század elején. Az 1950-es évektől folyamatosan szorult ki a piacról, mivel tűzhelyen használható gőznyomásos kávéfőzők olcsóbbak és strapabíróbbak, a később elterjedt elektromos filter- és eszpresszógépek pedig jóval kényelmesebbek voltak. A kávészifon eltűnt a polcokról, és csak néhány üzem folytatta a gyártást.

 

Eszpresszógép egy New York-i kávéházban 1942-ben

Az újjászületést az utóbbi évtizedek amerikai-angolszász kávés forradalma hozta el. A 2000-es évektől egyre inkább megjelent az igény az alternatív, különleges kávékészítési technológiákra. A nagyüzemi vagy irodai kávégépekben nagy mennyiségű kávéőrleményen sok víz áramlik át, ami túlkivonatolást eredményez. Az emberek rájöttek, hogy az úgynevezett „csészeminőség” egyik fontos tényezője az adagonkénti készítés, ezért keresni kezdték az 1-2 adagos kávés eszközöket. Rég elfeledett, vagy már alig-alig használt módszerekkel kezdtek kísérletezni, és hamar rájöttek, hogy a szifonos kávéfőző kiváló kávék készítésére alkalmas.

A vákuummal működő kávékészítő eszköz mindig két fő részből áll: egy alsó edényből, amelybe a víz, és egy felső edényből, amelybe a kávé kerül. Az alsó edényben lévő víz melegítés hatására forrni kezd, mely a hőtágulás és a keletkező gőz miatt egy – a szifonos kávéfőző esetében szifonból, máskor üvegből készült – csövön keresztül átáramlik a felső edénybe. A felső edényben egy szűrő van, ebbe kerül az őrölt kávé. A forró víz keveredik az őrölt kávéval, miközben kioldódnak az íz- és aromaanyagok. A hőforrást kikapcsolva az alsó edény lehűl, így vákuum keletkezik, ami az italt egy szűrőn át visszaszippantja az alsó edénybe. A műveletet addig lehet ismételni, amíg el nem érjük a kívánt sűrűséget, ízt és illatot.

 

A Cafetino kávékészítőjénél a két edény egymás mellett helyezkedik el

Mivel a vákuumos kávékészítési technológiánál sok mindent szabályozhatunk – például az áztatási időt, az adagolást és az őrlés finomságát –, kiválóan lehet vele kísérletezni. Szinte minden típusú kávéból a legjobbat hozza ki, legyen sötétebb vagy világosabb pörkölésű. Aki kedvet kapott, hogy kipróbálja, annak a híres japán Hario gyár szifonos kávékészítőjét ajánlom, amely többféle kiszerelésben és méretben, sőt kiegészítőkkel együtt is rendelhető, de Magyarországon a Cafetino szifonos kávéfőzője is könnyen beszerezhető. A tapasztalataitokat és a véleményeteket most is kíváncsian várom. :)

Tovább olvasnál?

A leggyorsabb kávékészítési módok

Hogyan alakult ki a kávészünet?

5 kellék a lenyűgöző kávékölteményekhez

0 Tovább
«
12

Kávéklub

blogavatar

Minden a kávéról, a kávékóstolásról és a kávékultúráról. Ezen a blogon gyűjtöm a felfedezéseimet fajtákról, pörkölésről, elkészítésről, receptekről és más érdekességekről.

Címkefelhő

kávé (113),kávétermesztés (20),espresso (19),koffein (13),arabica (13),kávétörténet (13),kávéház (10),karácsony (9),Nespresso (9),egészség (9),kávéfogyasztás (9),cappuccino (8),Brazília (8),pörkölés (6),Latin-Amerika (6),zöld kávé (6),melange (6),ajándék (6),robusta (6),kapszulás kávé (5),latte macchiato (5),koffeinmentes (4),latte art (4),török kávé (4),kávégép (4),kapszula (4),tejeskávé (4),szirup (4),cibetmacska (4),kávékultúra (4),tejhab (4),kavefogyasztas (4),kávéfőző (4),Kopi Luwak (4),cseresznye (4),kávépörkölés (4),bourbon arabica (4),cserje (3),kávébab (3),tea (3),design (3),Olaszország (3),ízharmonizáció (3),recept (3),kávécseresznye (3),Budapest (3),kotyogós (3),ristretto (3),újrahasznosítás (3),french press (3),antioxidáns (3),lungo (3),filteres kávé (3),barista (3),Guatemala (3),fűszeres kávé (3),kavezo (3),kávékóstolás (3),latte (3),kávécserje (3),olasz (3),kávéfőzés (3),otthon (3),kávéházak (2),legdrágább (2),kávékülönlegesség (2),Jamaica (2),ázsia (2),termőterületek (2),Wiener Melange (2),Black Ivory (2),Blue Mountain Jamaica (2),fogyókúra (2),árfolyam (2),kopi luwak (2),alkohol (2),statisztika (2),bor (2),Chemex (2),koffeintartalom (2),macchiato (2),kona (2),Hawaii (2),ízesített (2),jegeskávé (2),Procope (2),India (2),Tanzánia (2),my little melbourne (2),Párizs (2),tej (2),jeges kávé (2),organikus gazdálkodás (2),szilveszter (2),kávékészítés (2),olaszország (2),narancs (2),bab (2),mocha (2),Afrika (2),koffein és sport (2),kávézacc (2),Mexikó (2),szifonos kávéfőző (2),kávé és sütemény (2),amerikai kávé (2),hosszúkávé (2),finn (2),csokoládé (2),Magyarország (2),lavazza (2),kolumbia (2),Bourbon (2),szüret (2),americano (2),művészet (2),Dél-Amerika (2),New York kávéház (2),desszert (2),klorogénsav (2),Nápoly (2),tejhabosító (2),ünnepi (2),café latte (2),eszpresszógép (2),környezettudatosság (2),espresso martini (2),zacc (2),fogyás (2),kardamom (2),aroma (2),monszun (2),tejhabosítás (2),irodalom (2),kotyogós kávéfőző (2),Etiópia (2),guillermo (1),Saeco Primea Cappuccino (1),nők a kávéházak ellen (1),geen eye (1),pixie clips (1),jóslás (1),kávés kütyü (1),oromo törzs (1),cold brew (1),rituálé (1),Lattissima (1),Delonghi Prima Donna (1),étkezés (1),hidegen "főzött" kávé (1),gyógyítás (1),tévhitek (1),Galapagos (1),Pápua Új-Guinea (1),kave (1),Drugar (1),Wugar (1),Ecuador (1),huehuetenango (1),Atitlan (1),alkoholos (1),szerzetes (1),vákuumos kávéfőző (1),kávétípusok (1),fogadalmak (1),történelem (1),chemex (1),elekromos kávédaráló (1),black eye (1),india (1),Monsoon Malabar (1),cibetkávé (1),likőr (1),Sem és Hakem (1),Monterosa (1),Diplomatakávé (1),Rubusta (1),kávétermelés (1),százhúsz év (1),a kávé háza 1927 (1),Gingerbread Irish Coffee (1),kávépiac (1),Nemzetközi Űrállomás (1),SHB (1),űrkávégép (1),International Coffee Organization (1),boquete régi (1),gheisa kávé (1),mogyorós kávéfagylalt (1),szilveszteri kávékoktélok (1),pillecukros kávéfagylalt (1),café marocchino (1),espresso romano és guillermo (1),white russian (1),java good night (1),kávézacc újrahasznosítás (1),Max Aufricht (1),pezsgő kávéhabbal (1),café bombón (1),ISSpresso (1),szépség (1),mentás csupacsoki tart (1),aromajegyek (1),crema (1),attilio calimani (1),újév (1),kávé somellier (1),Pharisaer (1),red eye (1),alkalmi (1),karácsonyi kávés desszert (1),algoritmus (1),dugattyús kávéfőző (1),coffees of hawaii (1),tejcsokoládés kávés flan (1),bécsi kávékultúra (1),kávéelőállítás (1),alkoholos kávé (1),hófehér kávétorta (1),budapesti kávézók (1),molokai (1),hawaii kávé (1),tamp & pull (1),mandal café (1),vodka (1),kávé előállítás (1),kávéreceptek (1),Svédország (1),fahéj (1),ünnep (1),corretto (1),Halloween (1),Bolívia (1),méz (1),Puerto Rico (1),Yauco (1),tél (1),USA (1),rum (1),gazdaság (1),mozi (1),caffe latte (1),kávé világnapja (1),costa rica (1),vákuumcsomagolás (1),Palermo (1),dalla corte (1),népszerű (1),Honduras (1),Németország (1),film (1),vanília (1),drip brew (1),kedvenc (1),karácsonyi kávé (1),specialty (1),Gaggia (1),London (1),ízvilág (1),ízlelés (1),forradalom (1),ízjegyek (1),karácsonyi ajándék (1),fekete leves (1),török (1),kávéházi kultúra (1),kultúra (1),chai (1),fűszer (1),mogyorós kávé (1),vendégség (1),Norvégia (1),Skandinávia (1),mogyoró (1),nutella (1),fair trade (1),organikus kávé (1),Friele (1),kereskedelem (1),Bécs (1),festés (1),dekoráció (1),sospeso (1),felfüggesztett kávé (1),napszakok (1),Milánó (1),kávé szüretelés (1),kávé feldolgozás (1),Café de La Paix (1),művészek (1),Montmartre (1),LA Rotonde (1),Moka Express (1),Bialetti (1),ír kávé (1),Irish coffee (1),travel mug (1),hosszú kávé (1),alkoholos kávékoktélok (1),Jacu (1),organikus (1),Santos (1),kávé múzeum (1),Nicaragua (1),alkoholos kávékoktél (1),tört jég (1),kruszta (1),Sao Paulo (1),Cascara (1),Instant kávé (1),Washington (1),svéd (1),skandinávia (1),Csapolt kávé (1),diplomata kávé (1),caffé corretto (1),hibák (1),ebéd (1),angola (1),single origin (1),Visconsin (1),Finca los Planes (1),reggeli (1),termőterület (1),cikória (1),olasz kávé (1),espresso freddo (1),vietnám (1),afrika (1),egyedi kávék (1),különleges kávék (1),Kilimandzsaro (1),Meru hegy (1),Tanzania (1),fűszerek (1),Zanzibár (1),házilag (1),Maillard reakció (1),Blogger receptverseny (1),KávéSzünet (1),Robusta (1),kávérecept (1),kávépárbaj (1),Strictly Hard Bean (1),kávézselé (1),baci (1),café creme (1),con panna (1),kapuziner (1),tárolás (1),flat white (1),doppio (1),coffee to go (1),Kenya Fancy (1),kávéaukció (1),Kenya (1),Keepcup (1),sétálókávé (1),termobögre (1),harmónia (1),keserű (1),időjárás (1),párizs (1),cukorbetegség (1),erjesztés (1),tőzsde (1),Jáva (1),szörf (1),kávézó (1),etikett (1),magyarok (1),víz (1),fekete (1),Gozsdu (1),vietnámi kávé (1),rákkutatás (1),cantuccini (1),tiramisu (1),szépségipar (1),Maragogype (1),Tapachula (1),Pluma (1),half city (1),full city (1),espresso embassy (1),eco café (1),borsos-chilis kávé (1),ánizsos kávé (1),Valentin nap (1),shakerato (1),frappucino (1),chilis csokis kávé (1),gyömbéres kávé (1),luxuskávé (1),panama (1),szállodai kávé (1),hacienda la esmeralda (1),kávés bonbon (1),mandulás kávé (1),Franziskaner (1),affogato (1),café au lait (1),kávés pohár (1),Guinness rekord (1),ír (1),hideg (1),Woody Allen (1),Marion Cotillard (1),New Yor kávéház (1),new york (1),Bakancslista (1),pálmasodró (1),owen wilson (1),capuccino (1),Betlen Janos (1),energiaital (1),Kaffa (1),fair trade AAA termelő kávé (1),juan valdez (1),Jack Nicholson (1),Morgan Freeman (1),kávétermő (1),kavebab (1),Nespresso divat Elysian inspiráció (1),Mautner (1),gasztronómia (1),Nespresso (1),növény (1),frappé (1),tarrazú (1),arrabica (1),Costa Rica (1),fagyi (1),jegeskave (1),espresso (1),yellow (1),sárga (1),instant (1),Dolce Gusto (1),kapszulas kave (1),sütemény (1),édes (1),nestlé (1),Antigua (1),jóbarátok (1),fogyasztás (1),costa (1),starbucks (1),Maragogipe (1),churros (1),café con leche (1),interjú (1),feldolgozás (1),Horváth Lili (1),centrál (1),kotyogó (1),pilvax (1),nyár (1),kókusz (1),élet (1),spanyol (1),kutatás (1),India (1),karamell (1),Costa Coffee (1),Monsooned Malabar (1),kávés diéta (1),Vietnám (1),Coffee Trike (1),Debrecen (1),popcorn espresso macchiato (1),guruló kávézó (1),kávéexport (1),csapvíz (1),Espresso (1),Café au Lait (1),palackozott víz (1),vízkeménység (1),víztisztítás (1),kávészósz (1),koffeinmentesítés (1),kávédíszítés (1),kávéillat (1),sommelier (1),Kuba (1),olasz pörkölés (1),Itália (1),parfümválasztás (1),katcserje (1),a világ legdrágább kávéi (1),koffeinmentes kávé (1),elefántrezervátum (1),Jemeni kávékultúra (1),keshir (1),Ír kávé (1),Frappé (1),a kávészünet története (1),Cake Shop (1),ipari forradalom (1),Pánamerikai Kávé Egyesület (1),automata kávégépek (1),Luigi Bezzera (1),limitált szériás kapszulák (1),süti+kávé (1),topping szósz (1),caffé latte (1),díszítőpálca (1),díszítősablon (1),kávés kellékek (1),instant kávé (1),kapszulás kávégép (1),Latte Art (1),Coffee & Milk workshop (1),növényi alapú tejek (1),tejhab díszítés (1),Café Cubano (1),Americano (1),téli kávéköltemények (1),fűszeres kávéreceptek (1),Aeropress (1),French Press (1),Blue Mountain (1),Guadeloupe Bonifieur (1),Guadeloupe sziget (1),kina (1),klímaváltozás (1),Caldas (1),Cundinamarca (1),Antioquia (1),Café de Colombia (1),Kolumbia (1),Santander (1),Cauca (1),scuro (1),Allee (1),megnyitó (1),Gerais (1),Minas (1),chiaro (1),vérnyomás (1),Tűsarok (1),Illy (1),Douwe Egberts (1),Pellini (1),Corinthia (1),Bababudan (1),Kávébár Bazár (1),Faema (1),La Marzocco (1),egészséges (1),szépségápolás (1),Nomre De Dios farm (1),kávéültetvény (1),42Coffee (1),illem (1),cukor (1),koffeinfogyasztás (1),nespresso (1),sport (1),gourmet (1),száraz eljárás (1),Napóleon (1),bloggerverseny (1),cofeechallenge (1),bodoky (1),karolina (1),stühmer (1),kavezacc (1),CoffeeChallenge (1),szakértő (1),connoisseur (1),peaberry (1),szafari (1),esküvő (1),zöld (1),erős (1),hosszú (1),Gourmet (1),kóstoló (1),nappali (1),barátok (1),konyha (1),szén-dioxid (1),fesztivál (1),Uganda (1)