Egy ország, amely állítólag a harmadik a világon az itt elfogyasztott kávé mennyiségét tekintve. Egy család, ahol valószínűleg már a génekben van a kávézás tudománya. A Friele família hét generációja foglalkozott már a kávéval, és a családi biznisz még mindig virágzik. Norvégiáról, és azon belül az ország legnagyobb kávétermelő cégéről van szó.

A Friele (Kaffehuset Friele) egy norvég kávékészítő és kávémárka Midtunban, amely a norvégiai Bergen városban található. A márka és a cég története egészen 1799-ig nyúlik vissza, amikor egy Herman Friele nevű hajóskapitány Bergenben kereskedni kezdett. Azzal kezdte, hogy megvett egy ingatlant és megalapított egy importtal foglalkozó üzletet, amely főleg a kávéra helyezte a hangsúlyt. A XIX. század közepén a kávéfogyasztás egyre jelentősebb méreteket öltött – a globális termelés lehetősége engedte csökkenni az árakat, így tudott megnőni az igény a kávé iránt. Az igény azóta sem csökkent, sőt... Pláne Norvégiában.

kávé Norvégia Skandinávia Friele

pakketogmerket.no

A cégalapító, Herman Friele is belátta ezt. 1835-ig, nyugdíjba vonulásáig foglalkozott a cégvezetéssel, melyet aztán legkisebb fia folytatott. Berent Friele 1862-ben aztán plusz két partnert bevont, az egyik a fia, Herman Friele lett, a másik új tagnak pedig keresztfiát, Alexander B. Grieget választotta. A cég nevét is megváltoztatták, az átszervezett vállalat a B. Friele & Sønner nevet kapta. Friele és Greg tulajdonában 1897-ig volt a cég, ekkor Grieg kiszállt és Friele fia, Berent Friele lett a partner. Egészen 1900-ig, amikor az idősebb Friele a másik fiát, Hermant is partnerré nevezte ki, ő maga pedig visszavonult. Berent rá két évre hunyt el, így Herman lett az egyedüli tulajdonos, és maradt is oly sok évig. Berent fia, Einar junior vezető pozícióba léphetett a családi vállalkozásban 1925-ben, de a II. világháborúban meghalt.

kávé Norvégia Skandinávia Friele

Communicaffe.com

Mondhatni, addigra egész Norvégia kávéfüggő volt – egy elmélet szerint azért szoktak rá annyira az élénkítő italra, mert 1916 és 1927 között tiltott volt az alkoholfogyasztás, és így azok is elkezdtek rendszeresen és nagy mennyiségekben kávét inni, akik szeszt választottak volna, de helyette kénytelenek voltak a kávéval beérni.

Bár mostmár alkoholt is vásárolhatnak a norvégok, a kávéimádatuk továbbra is szárnyal. És velük együtt a családi kávébiznisz is. A jelenlegi üzemük 1981-ben épült, és mára a  Friele cég a családon belül a hetedik generáció kezében van, elnöke Herman Friele. A mostani tulajdonos a kávébabokat 9-10 különböző országból, legfőképp Brazíliából és Kenyából szerzi be. Míg az 1980-as évek közepéig a legtöbb kávét Nyugat- és Észak-Norvégiában adták el, ma már az egész országban értékesítik a kávét. Tulajdonképpen norvég nemzeti kávét jelent a Friele név…

kávé Norvégia Skandinávia Friele

Wikiwand.com

A Friele Frokost Kaffét vezető márkaként tartják számon a norvégok, 29%-os piaci részesedéssel. A Friele termékek között találjuk a Kronekaffe és a Café Noir termékeket is. Összességében a Friele kávémárkák a nemzeti piac 35%-át teszik ki napjainkban.  És nagy rá az esély, hogy ez a szám tovább fog emelkedni. Hogy mi lesz a família üzletének a folytatása? Ha így megy tovább, még jó sok generáció, és emberöltőről emberöltőre, apáról fiúra szálló szakértelem és elhivatottság a norvég kávé iránt. Plusz sok-sok tonna kávéfinomság.