„A bor a világon az egyik legcivilizáltabb dolog. Egyben az egyik legtermészetesebb dolog is, melyet a legnagyobb tökélyre fejlesztettek, és így az élvezetek olyan széles skáláját képes nyújtani, a nagyrabecsülést oly mértékben képes kiváltani, mint valószínűleg semmilyen más érzékelhető dolog.” Ernest Hemingway

A kávé finom, a bor finom, és egyikből sem szabad sokat inni. Na jó, azért ennél komolyabb hasonlóságok vannak a két ital, és már maguk a növények között is. Rögtönzött környezetismeret óránk keretében tekintsük át, amit a kávécserjéről és a szőlő növényről tudunk, persze a teljesség igénye nélkül:

A növények művelése során is hasonló eljárásokat alkalmaznak. A kávé és a szőlő termését egyaránt feldolgozzák, igaz a szőlőt nyersen is fogyasztjuk (meg kellene kérdezni a cibetmacskát, milyen ízű a kávécseresznye). Mindkét feldolgozási folyamatnak fontos lépése az erjesztés, bár a bor esetében az élesztő, a kávé esetében baktériumok játsszák a főszerepet ebben a fázisban. Az erjesztés időtartama az érettségi szint, az éghajlat és a fajta függvényében változik.

A bor esetében egyértelmű, mire szolgál az erjesztés. A kávé fermentálása, vagyis erjesztése a kávéfeldolgozás fontos lépése, amelynek során a kávészemeket vízben áztatják, amíg a természetes erjedésnek köszönhetően a magköpeny könnyen eltávolíthatóvá nem válik, ekkor egyszerűen vízsugárral megtisztítják a kávészemeket.

Tehát a kávé és a szőlő egyértelműen számos dologban hasonlít. Ha túllépünk a kis növényhatározón információin valamint a feldolgozási folyamatok leírásain, és a belőlük készült italokat nézzük, további hasonlóságokat találunk. Például a kávét és a bort is megfelelő pohárban, csészében, megfelelő hőmérsékleten kell szervírozni, hogy kiélvezhessük az ízüket, illatukat.


Somelier-k és baristák előnyben!

A hasonlóságoknak köszönhetően lehetséges párhuzamosan bort és kávét kóstolni. Ráadásul abban is hasonlítanak, hogy kiválóan kombinálhatók más ízekkel: a borhoz illenek a sajtok, a dió, a különböző gyümölcsök, a kávé ízéből pedig a csokoládé, a különböző édességek tudnak újabb harmóniákat elővarázsolni. Egyébként a kóstolás tudománya is nagyon hasonló, a kávékóstolás ráadásul a borászatban alkalmazott fogalmakat használja.