Rászántam magam. Annyiszor írtam már róla és mindig arra jutottam, hogy inkább nem szeretném kipróbálni, de most megérett bennem az elhatározás, és megtettem: megkóstoltam a Kopi Luwakot.



A Kopi Luwakot gyakran emlegetik a világ legdrágább kávéjaként. Borsos árának oka a speciális „eljárás”, ahogy ez a fajta kávé készül: a Délkelet-Ázsiában honos pálmasodró (vagy más néven cibetmacska) kedvelt élőhelye a kávéültetvények környéke. A macskaféle szívesen fogyasztja az érett kávészemeket, annak ellenére, hogy az állat egyébként éjszaka vadászó ragadozó. A kávécseresznyének azonban csak a gyümölcshúsát tudja megemészteni, a többi az állat gyomrában fermentálódik, majd az ürülékkel távozik. A szemeket kiválogatják és megtisztítják, majd pörkölik, ahogy azt bármely más kávéval tennék. Innentől kezdve a Kopi Luwak elkészítése nem különbözik más kávékétól.



A cibetmacska, a Kopi Luwak „gyártója”

Amikor elkezdtem írni ezt a blogot, az egyik legelső bejegyzésemben írtam erről a nem mindennapi kávéról, azonban sokáig úgy gondoltam, érdekesnek hangzik, de tudok élni nélküle. Mégis foglalkoztatott, mi lehet olyan különleges benne? Örömmel jelenthetem, hogy kihúzhatok még egy sort a bakancslistámról: megkóstoltam a cibetkávét.
Hogy milyen? Más. Határozottan más. Nehéz pontosan megfogalmazni, de a legfontosabb különbség, hogy rendkívül lágy ízű. Általában a tejeskávékra szavazok, de ki merem jelenteni, soha nem éreztem még olyan lágy, minden karcosságtól mentes kávé ízt, mint amilyen a Kopi Luwakból készült espresso íze, miközben mégis sokkal intenzívebb ízélményt nyújtott, mint a hagyományos kávék.



Nekem külföldön volt hozzá szerencsém, de itthon is elérhető ez a különlegesség. Régebben a Café Frei és a Big Ben Teaház kínálatában is szerepelt a frissen készült cibetkávé, most azonban egyik itallapon sem találtam meg, de ha otthon szeretnénk megkóstolni, akkor a teaház webshopjában és a shopline-on is elérhető, tagadhatatlanul borsos áron. Ha rászánjuk magunkat a beruházásra, arra érdemes figyelni, hogy csak eredetigazolással ellátott Kopi Luwakot vásároljunk, mert ezzel elkerülhetjük a hamisítványokat és az úgynevezett cibetfarmokról származó kávét.