Igazi kávérajongóként folyamatosan követem, hogy mik a legizgalmasabb újdonságok a kávés kütyük piacán. Időnként szembejönnek a hasznos holmik egy-egy cikkben, néha pedig csak eszembe jut, és én magam keresek rá neten. Most, hogy itt a tavasz, időszerűnek éreztem, hogy ismét jól körülnézzek. Ebben a posztban olyan gépeket mutatok be, amelyek azonnal felkerültek a bakancslistámra.

1) Pixie Clips

Az idei tavasz nagy újdonsága a Pixie Clips a Nespresso-tól. Igazából ez adta az ötletet ehhez  a bejegyzéshez is. A Nespresso-tól megszoktuk, hogy szép és praktikus kávégépeket kínál, a Pixie Clips különlegessége azonban, hogy a gép megjelenését saját ízlésünkhöz, például a konyhánk színvilágához igazíthatjuk a cserélhető oldalpanelek segítségével. Számos stílus közül választhatunk: vidám, tavaszi színek, letisztult, elegáns vagy művészi minták, játékos textúrák jellemzik a paneleket. A Pixie Clips fontos előnye a kompakt technológia: a gép mindössze 3 kg, néhány másodperc alatt, egyetlen készíti el a kávét, miközben 19 bar nyommással préseli át a vizet a kávékapszulán, használat után pedig automatikusan kikapcsol.

Így működnek a praktikus cserélhető panelek: egyszerűen lepattinthatók a gép oldaláról

2) Graef elektromos kávédaráló

Nincs is jobb, mint a frissen őrölt kávé mennyei illata – ezt minden kávérajongó jól tudja! :) A kávédaráló az otthoni „minikávéház” egyik legfontosabb eszköze. Az Graef új kávédarálóján pontosan beállíthatjuk az őrlés finomságát, a gép ugyanis 40 fokozattal teszi lehetővé, hogy a durvától kezdve az egészen a finomig az igényünknek megfelelő kávéőrlemény készüljön. A kávébab őrlési finomságát a kávéfőzés módjához kell igazítani, hogy a kávé íz- és aromanyagai megfelelően érvényesülhessenek. Alapszabály, hogy minél rövidebb kávét szeretnénk, annál finomabb szemcseméretre van szükség, vagyis a jó espresso-hoz kell a legfinomabbra darálni a kávét.

3) Cafetino szifonos kávéfőző

A vákuummal működő szifonos kávéfőző elterjedt technológia volt a huszadik század első felében, az utóbbi években pedig kezd visszajönni a divatba. A szifonos technológiával már maga a kávékészítés is élmény, és minden típusú kávéból a legjobbat lehet kihozni. A gumitömítéssel zárt lombikból az alulról melegített víz a gőz hatására a szifoncsövön keresztül átáramlik az üvegedénybe. Miközben az üvegedényben a frissen őrölt kávé lecsapódik, láthatjuk, amint kioldódnak az értékes szín-, íz- és illatanyagok. Amikor a lombik alatt eloltjuk a lángot, az hirtelen hűlni kezd, ezért a benne felhalmozódott vízgőz összehúzódik, vákuum keletkezik, ami az üvegedényből a szűrőn át visszaszívja a kész kávét a lombikba. Mivel ennél a kávékészítési technológiánál sok mindent szabályozhatunk – például az áztatási időt, adagolást és az őrlés finomságát –, kiválóan lehet vele kísérletezni.

  + 1: Chemex kávékészítő

A Chemex nem újdonság, de egyre barátibb áron érhető el, kávérajongóknak pedig kötelező darab. Évek óta szemezek vele, és úgy döntöttem, hogy ezúttal felkerül a listára. Egy német vegyészmérnök, Peter Schlumbohm 1941-es találmánya, amely kinézetében semmit sem változott az elmúlt évtizedekben. A Chemex kávékészítés egy rendkívül egyszerű eljárás, amely csöpögtetős módszerrel működik. Az átlátszó üvegedény felső, szűkülő részébe kell elhelyezni a megfelelően előkészített papírfiltert. Ebbe kerül a kávé, amire ráöntjük a vizet, amely áthalad az őrölt kávén, és lecsöpög az üveg alsó részébe. A papírfilter egy kicsit vastagabb, mint más, filteres csepegtetős eszközöknél, így a kávé sokkal lágyabb és minden kesernyés íztől mentes lesz. A Chemexet nemcsak kávékészítő eszközként, hanem elismert amerikai design termékként is jegyzik.

Igazi kávéimádóként ezeket mind kötelező kelléknek érzem, és alig várom, hogy a konyhám ékeivé váljanak. Ígérem, hogy amint kipróbáltam őket, beszámolok a tapasztalataimról is, addig pedig szívesen olvasom a kommentjeiteket a témáról.

Tovább olvasnál?

A leggyorsabb kávékészítési módok

Kávékóstolás haladóknak

Mit tud a French Press?