A Nespresso jóvoltából kilátogattam a Gourmet Fesztiválra. Idén ők képviselik a kávékultúrát a Millenárison, ennek örömére néhány blogger társammal meginvitáltak bennünket egy kis ismerkedésre, illetve kávés vaktesztre.

A VIP részlegben Nagy Zsolt, a Nespresso kávészakértője fogadott minket, és tartott nekünk egy kis fejtágítást a kávétermő vidékekről, kávéfajtákról, illetve a helyes kávékóstolásról. Annak ellenére, hogy én már eléggé beleástam magam a témába, sok újdonságot hallottam, és vakteszten sem vettem részt még soha (legalábbis kávéson). A kóstoláshoz a kávék kis, felcímkézett csészékben érkeztek. 

Kis ismertető – ízjegyek, aromák bemutatása – után meg kellett tippelnünk, hogy melyik csészében melyik lehet a három különböző őrlemény közül. Érdekes volt, hogy mennyire intenzíven előjöttek a különbségek, mennyi arca van a kávénak! A legviccesebb mégis az volt, amikor valaki állította, hogy az egyik kávé a három közül a kedvence, majd mégis az ízlett neki a legkevésbé. J

A teszt után nagyon finom kávékoktélokat is kóstoltunk, az egyik receptet el is kértem Nektek:

Maracujás jegeskávé

Hozzávalók:

-          4-5 szem jég

-          maracuja szirup

-          1 gombóc vanília fagylalt

-          Tej

-          Tejhab

-          1 Nespresso kapszula (javasolt kávék: Rosabaya de Colombia, Livanto)

-          Dekoráció: karamell malom

Tegyünk 4-5 szem jeget a pohár aljára, majd öntsünk rá 1 ujjnyi maracuja szirupot. Kanalazzunk hozzá 1 gombóc vanília fagylaltot, és öntsük fel tejjel. A tetejére készítsünk tejhabot, végül főzzük rá a kiválasztott espresso-t. Karamell szórással dekoráljuk.

A szakmai nap egyébként nyugisnak bizonyult, szerencsére nem volt nagy tömeg, így nyugodtan lehetett kóstolgatni. Tényleg a gasztronómia csúcsszereplői képviseltették magukat, olyan budapesti és vidéki éttermek, mint a Kistücsök, a Baltazár, az Anyukám mondta, a Borkonyha, Ikon, Arany Kaviár, Babel, Bock Bistro, Chianti Étterem, és még hosszasan sorolhatnám. Ahhoz, hogy a teljes választékot végigegyem, három nap sem lett volna elég, viszont az a kevés, amit kóstoltam, tényleg csodálatos volt: kacsamáj paté, hagyományos csirkepaprikás nokedlivel, isteni tavaszi tekercs, kacsamáj kínai burgonyasalátával és bazsalikomos-epres sorbet-vel töltött macaron. Ez a fesztivál tényleg hiánypótló, és remek alkalom arra, hogy egy helyen megismerhessük a gasztronómia legjobbjainak kínálatát és szellemiségét. Jövőre is biztosan ott leszek!