Múlt héten izgalmas eseményen jártunk, a Nespresso hívott meg minket két új Limited Edition kapszulájának leleplezésére. A kapszulák – Trieste és Napoli - egy északi és egy déli olasz város, Trieszt és Nápoly kávézási kultúráját idézik meg.

A rendezvénynek az Ybl Palota adott otthont, aminek belső udvarában úgy érezhettük magunkat, mintha egy valódi talján piacra csöppentünk volna. A kis standoknál isteni olasz sajtok, sonkák, tészták, zöldségekkel és egyéb finomságok kínálták magukat.

Az este első felében a házigazda, Schiffer Miklós élménybeszámolót tartott pár héttel korábbi olasz utazásáról, és az olaszok kávézási szokásairól, hagyományairól. Tudtátok például, hogy Triesztben szigorúan, mind a mai napig üvegpohárban kínálják az olaszok által csak ‘in b’-nek nevezett feketét, a kávé mellé kapott vizet pedig nem utólag kell inni - legalábbis a nápolyiak szerint-, hanem azért adják, hogy “kimossuk” a szánkat, és jobban essen a kávé?

Természetesen a finom falatok mellett a kávékat is megkóstolhattuk: első körben a Trieste, majd a Napoli került sorra, amiket kis üvegpoharakban szervíroztak.

A Trieste egy 9-es intenzitású kávéörlemény, ami arabica kávék finom egyvelegéből készült. Lágy textúrájában a csokoládé és a mogyorú íze is felbukkan, kifinomulttá a gyümölcsös ízhatások teszik. A Trieste ristretto, vagyis 25 ml-es formában a legélvezetesebb, és akár capuccino formájában, tejjel is fogyasztható.

Nápolyban a kávé rövid és fekete, ez nem kérdés számukra. Ezt az erős eszpresszót hozza el a Nespresso Napoli kapszulájában: magas intenzitású, testes kávét, finoman füstös ízjegyekkel és fás aromával. A 11-es erősségű kávé illatában a fekete teára emlékeztető jegyek bújnak elő. Kóstoláskor rögtön érezhetjük, mitől olyan vehemensek délen az olaszok. :)

A kávékóstolás után Mautner Zsófinak köszönhetően megkóstoltuk a mozzarellát és burratát kétféle olajjal, szárított paradicsommal, majd sonkákkal, sajtokkal, és kétféle csokoládéval is kínáltak minket, amit kávéval készítettek.

Nehezen hagytuk ott a Dolce Vita életérzést. Egyedül a hőmérséklet nem volt túl olaszos, na de ki bánta?

A Nespresso Trieste és Napoli kapszulák korlátozott ideig, április 8-tól kaphatók.