Ecuadorban minden megtalálható, ami a kávétermesztéshez szükséges: megfelelő klíma, tengerszint feletti adottság, remek termőterületek, ráadásul a Galápagos-szigeteken terem a világ egyik legkülönlegesebb kávéja – az ország azonban Dél-Amerikában szokatlanul mégis több kávét hoz be, mint amennyit exportál.

Egy kávétermelő ország, amely import kávét iszik

A kávétermesztés gyökerei a 19. századra nyúlnak vissza Ecuadorban, ennek hagyományaként többnyire kisebb, 1-10 hektáros birtokokon folyik a termelés az Andok nyugati lejtőin és a partvidéki területeken. A 20. század elejére a kávé már az ország fő export cikke volt – nem csoda, hiszen a vidék minden olyan adottsággal bír, amely a jó kávé termesztéséhez szükséges. A jó ecuadori kávé közepesen testes, kiegyensúlyozott, lágy, letisztult ízvilággal, amelyben alkalmanként virágos jegyek is felfedezhetők. A térség mégsem szerzett ehhez méltó hírnevet a nem megfelelő betakarítási és feldolgozási eljárások alkalmazása miatt.

A kávé termesztése az alacsony árak miatt került mélypontra a 80-as években, olyannyira, hogy sokan a cserjéken hagyták a termést, mert nem érte meg betakarítani. A kávébárók az azonnali profit érdekében nagy mennyiségű, olcsó robustát hoztak be Vietnámból, hogy kielégítsék a keresletet, amely még jobban ellehetetlenítette a helyi termelőket.

Az arabica termelés majdnem fele a 700 méter alatti, alacsonyan fekvő Manabi régióban zajlik, holott ez a fajta 1000-2000 méter körüli magasságban érzi jól magát. Az equadori kávétermés túlnyomó része alacsony minőségű, úgynevezett "café en bola", amelyet Kolumbiába exportálnak. A szomorú igazság az, hogy az ecuadoriak többsége ma is a vietnámi robustából Ecuadorban készülő instant kávét fogyasztja, amely a helyi kávépiac 80-90%-át uralja.

Árnyékban termesztett Bourbon arabica a Galápagos-szigetekről

San Cristóbal az Ecuadorhoz tartozó Galápagos-szigetek közül az egyik legnagyobb és az egyetlen, amelynek vulkanikus földjét édesvizű források termővé teszik, ráadásul az egyenlítői nap, a meleg Panamá- és a hideg Humbolt-áramlat egészen különleges, párás klímát hoz létre a szigeten.

Miután Ecuador megszerezte a szigeteket az évtizedekig itt bujkáló kalózoktól, San Cristóbal első tulajdonosa, bizonyos Manuel J. Cobos ültette az első Bourbon arabica kávécserjéket a szigeten még a 19. század végén. Don Manuel nem egyszerűen kávét akar termelni, ő jó kávét akart, ezért nagy gonddal választotta ki azt a fajtát, amely a leginkább megfelelt az ízlésének. Az UNESCO Világörökség részét képező ültetvény 450-1200 méteres tengerszint feletti magasságon terül el, amely a speciális mikroklíma miatt 1300-3600 méteres magasságnak megfelelő körülményeket biztosít, ez adja az itt termő kávé kellemes savasságát.

Aztán ahogy változott a világ és csökkent a kereslet a viszonylag kisméretű, minőségtudatos ültetvényen termő kávé iránt, nehéz idők köszöntöttek a birtokra, mígnem 1990-ben a Gonzalez-Duche család megvásárolta és új életet lehelt belé. A család az organikus, fenntartható gazdálkodás mellett döntött.

A kávé a természetben is más növényekkel együtt, például árnyékot adó, magasabb fák tövében nő

Az „El Cafétal” névre keresztelt ültetvényen árnyékban termesztik az Arabica Old Bourbon Coffee-t, vagyis a kávécserjék más fák, például avokádó-, guáva-, cédrus- és narancsfák között nőnek, ahogy a természetben is. Ennek köszönhetően a kávécserjék könnyebben fejlődnek a gazdagabb talaj és megfelelő arányú fény és nedvesség miatt. Az eredmény egy közepesen savas, összetett de kiegyensúlyozott ízvilágú kávé karamelles ízjegyekkel, amelyek citrusos és dohányra emlékeztető felhangokkal keverednek. A szabályozás szerint mindössze 5000 zsák kávét exportálhatnak az El Cafétal ültetvényről, ezt nem nehéz betartaniuk, mivel évente mindössze 2-3000 zsáknyi terem a különleges arabicából.

Ilyen kétarcú képet mutat a kávétermesztés Ecuadorban: míg a kontinensen minden adottság ellenére alacsony minőségű kávét termelnék, és azt is a lehetőségeikhez képest igen kis mennyiségben, addig a majd ezer kilométerrel távolabb, az Egyenlítő mentén fekvő Galápagos-szigeteken terem a világ egyik legkülönlegesebb kávéja.

Tovább olvasnál?

A Bourbon kávé titka

Brazília, a kávék királynője

Kávé a szafarik földjéről

A világ 10 legdrágább kávéja