Espressóból sosem elég, különösen a fáradt, hideg téli napokon. Ismét összegyűjtöttünk öt tippet, hogyan értelmezheted újra a jól bevált espressódat.

kávé espresso nutella mogyoró

Espresso doppio

Az espressónál nem csak az extra hozzávalókkal, hanem a mennyiséggel is variálhatunk. Az espresso doppio, vagyis dupla espresso kiváló találmány a kávé szerelmesei számára, hiszen tovább élvezhetik a finom italt. A dupla espresso 60 milliliternyi kávét jelent, ma már egyébként egyre inkább ez jelenti a normál mennyiséget, háttérbe szorítva az espresso solót. A dupla adag kávéőrlemény még jobban megdobogtatja a szívünket.

kávé espresso nutella mogyoró

Bica

Espresso? Rögtön az olasz kávé jut eszünkbe, ugye? Pedig vannak más érdekes espresso-készítési hagyományok, például a portugáloké. A „portugál espressóként” jellemezhető bica hosszabb, mint olasz társa, íze pedig lágyabb, köszönhetően a lágyabb pörkölésű kávészemeknek.

kávé espresso nutella mogyoró

Vörös, fekete és halott szem

Ne rémisszen el minket ez a sokkoló elnevezés! A vörös szem (red eye), fekete szem (black eye) és halott szem (dead eye) egyszerű és ártalmatlan kávékat takarnak. A vörös szem nem más, mint a lassú főzéssel készült, pl. filteres kávé és az espresso keveréke. Az espressós kávé intenzívebb aromát és nagyobb koffeintartalmat ad. A fekete szem esetében a kávé dupla, míg a halott szemnél tripla adag espressót tartalmaz.

 kávé espresso nutella mogyoró

Espressino

Ezt az egyszerű, de ízletes és elegáns olasz eredetű italt „kis espressóként” vagy „espressócskaként” fordíthatjuk magyarra. A kávéhoz tejszínt adunk, a tetejét pedig egy kis kakaóporral vagy folyékony kakaóval díszítjük. Általában üvegpohárban hozzák ki nekünk, nagyon gusztusos. Sokan a marocchino vagy a mocaccino szinonimájaként használják, azonban ez téves, utóbbiaknál ugyanis a csokoládé alapra kerül a kávé.

 kávé espresso nutella mogyoró

Kép forrása: lavazza.com

Mogyorós espresso

Higgyétek el, nem esem túlzásba, ha azt mondom: ez az espresso-kreáció egyszerűen zseniális! Sajnos nálunk még kevésbé terjedt el, de itt az idő, hogy ezen változtassunk. Az édesszájúak kezdhetik is dörzsölni a tenyerüket, mert ez a kedvükben járó ital nagyon egyszerűen elkészíthető. Az espressót Nutellával keverik össze, a tetejére az édes kávés koktélok hagyománya szerint tejszínhab kerül, amelyet pirított mogyoróval és kakaóporral díszítenek.