Hawaii az egyetlen állam az Egyesült Államokban, ahol lehetséges a kávétermesztés. Számos híres kávéfajta otthona, amelyek közül az ínyencek körében talán a vulkanikus hegyoldalakban termő Kona kávé a legismertebb. A szigetcsoport azonban más kávékülönlegességgel is büszkélkedhet: az itt termő Molokai kávé ugyanis a világ egyik legdrágább kávéfajtája. Nevét termőterületéről kapta, ugyanis egyedül a Hawaii-hoz tartozó Molokai szigeten − becenevén „a barátságos sziget” – termesztik, illetve itt végzik a feldolgozást és a pörkölést is.

Molokai egyre közkedveltebb úti cél a turisták körében, akik azért utaznak ide, hogy megcsodálják az óceánt, szörfözzenek, delfinekkel ússzanak, egzotikus gyümölcsöket ismerjenek meg, de a kávéültetvények bejárása és a kávékóstolás is kedvelt program az ide látogatók körében.

Molokai gazdag növényvilággal bír, kellemes klímája kifejezetten kedvez a kávétermesztésnek is. Rudolph Wilhelm Meyer német származású kereskedő és mezőgazdász volt az első helyi lakos, aki kereskedelmi célból kezdett el kávét termeszteni a szigeten a 19. század második felében. Apró érdekesség, hogy a sziget első cukormalmát is ő hozta létre, de Meyernek fontos szerepe volt a hawaii kávékultúra alapjainak lefektetésében is.

A mindössze 673 km2 területű szigeten ma egyetlen, körülbelül 200 hektáros területen termesztenek kávét, a Kualapuʻu nevű községben. Kizárólag a „Coffees of Hawaii” nevű cég foglalkozik a fajta termesztésével. A cég üzletet is nyitott a területen, ahol prémium minőségű Molokai kávévariációkat lehet kóstolni és vásárolni, ráadásul az üzlet online boltjából a világ minden tájáról rendelhető kávé.

Ahogy a világ legdrágább kávéiról szóló posztomban is írtam, a Molokai kávé kilója 28 ezer forintba kerül. Ennek ellenére minden igazi kávérajongónak szerepel a bakancslistáján, mert ízvilága egészen magával ragadó. A Molokai sötét pörkölésű arabica kávé, amely kiváló alapanyag eszpresszókhoz vagy akár tejes kávéreceptekhez is. Testes ízvilágát füstös csokoládé és a cédrus selymes íze uralja, lágy virágos és borpárlatos ízjegyekkel. Bár Hawaiiról hagyományosan nem a kávékóstolás jut az eszünkbe, érdemes ezt az oldalát is megismerni ennek a sokszínű szigetcsoportnak.

Ha tovább olvasnál:

Hawaii nem csak a szörfösök paradicsoma!

Jamaicában terem James Bond kedvenc kávéja

Napfény, nádcukor, szenvedély és a kubai kávé