Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A világ 10 legdrágább kávéja

Tisztázzuk már a legelején: nem a Kopi Luwak, vagy cibetkávé az első a listán, de még csak nem is a második. A világon több mint 70 országban termesztenek kávét, számos fajta létezik és a feldolgozási eljárástól is nagyban függ, hogy milyen kávét kapunk eredményül. A minőség és hogy mennyire különleges, vagyis mekkora tételben lehetséges előállítani az adott kávét, az árat is meghatározza. Összegyűjtöttem a világ legexkluzívabb kávéit: a „legolcsóbb” kilója 17 ezer forint, a legdrágábból egy csészére való kerül ugyanennyibe.

10. Mi Esperanza, Honduras (kb. 17 ezer forint / kg)

A hondurasi kávé egyre keresettebb a világpiacon, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Mi Esperanza kávéfarm sikere. Az itt termelt kávé rendkívül keresett volt idén, az alig több, mint fél tonna termést kilónként körülbelül 70 dolláros áron értékesítették, ami nagyjából 17 ezer forintnak felel meg, ezzel éppen csak felkerült a tízes listára.

 

Kávépalánták a hondurasi Mi Esperanza farmon

A Mi Esperanza farmot (magyarul az Én Reménységem) egy 70 éves hölgy, Lucinda Vasquez Romero vezeti a férjével és a lányával közösen. Az ültetvényt a szüleitől örökölte, és már 30 éve foglalkozik kávétermesztéssel. A hondurasi kávét gyümölcsös, gabonás ízjegyek jellemzik, amelyekhez csokoládé társul, kellemesen aromás, de nem hagy keserű utóízt maga után.

9. Finca Los Planes, El Salvador (kb. 22 ezer forint / kg)

El Salvador hegyvidékén, a Chalatenango régióban termeszti ezt a citrusos, karamelles ízjegyekkel rendelkező, többszörösen díjnyertes kávét a Yeyes család. 22 ezer forintos kilónkénti áráért egyedülálló ízélményt ígér.

 

8. Blue Mountain, Jamaika (kb. 27 ezer forint / kg)

A jamaikai Blue Mountain kávé jóval ismertebb, mint az előző két kávéültetvény különlegességei, világszerte kiváló minőségéről ismert, azonban az éves termés mintegy 80 százalékát Japán vásárolja fel. Nevéhez hűen a Blue Mountain a jamaikai Kék-hegységben terem, amely csapadékos időjárásáról ismert. A kávécseresznyét rögtön a szüret után megfosztják húsától, ez biztosítja a fajta jellegzetesen lágy ízét. Érdekes az is, hogy ezt a kávét, más fajtáktól eltérően nem kávézsákokban, hanem hordókban szállítják.

 

7. Fazenda Santa Ines, Brazília (kb. 28 ezer forint / kg)

A Fazenda Santa Ines kávéültetvényen kizárólag hagyományos eljárásokat alkalmaznák a termesztéstől a feldolgozásig, az öntözéshez a környező hegyi patakok vizét használják. Az itt termesztett kávét édes, bogyós és lágy, karamelles ízjegyek jellemzik.

6. Molokai, Hawaii (kb. 28 ezer forint / kg)

Hawaii az USA egyetlen olyan állama, ahol lehetséges a kávétermesztés. A szigetcsoport számos híres kávéfajta otthona, itt terem a szintén borsos árú Kona kávé. A Molokait körülbelül 200 hektáron termesztik, a bogyós gyümölcsök és a karamell aromái fás ízjegyekkel társulnak ebben a testes kávéban. 

5. El Injerto, Guatemala (kb. 28 ezer forint / kg)

Az El Injerto ültetvény több díjat és elismerést is elnyert már, például 2006-ban a Cup of Excellence nagydíját. Az ültetvény híres Bourbon kávéjáról, amely egy testes, krémes textúrájú kávé, lágy savakkal és gyümölcsös ízjegyekkel.

4. St. Helena, Szent Ilona-sziget (kb. 43 ezer forint / kg)

A St. Helena szintén Bourbon arabica kávé, különleges ízéért még maga Napóleon is rajongott, aki száműzetését töltötte az Afrika partjaitól 2000 kilométerre található szigeten, és állítólag maga is ültetett kávécserjéket itt. A St. Helena kiegyensúlyozott, kissé savas, testes virágos-gyümölcsös ízjegyekkel.

 

Szent Ilona szigete valahogy azt a benyomást kelti, ilyen szép helyen csak is jó kávé teremhet!

3. Kopi Luwak, Indonézia (kb. 87 ezer forint / kg)

A Kopi Luwakot, vagyis a cibetkávét megfosztották trónjától. Sokáig őrizte a világ legdrágább kávéja címet ez a különlegesen lágy aromájáról ismert kávé, de most a 87 ezer forintos kilónkénti ár csak a harmadik helyre volt elég. A Kopi Luwakról bővebben ebben a korábbi bejegyzésemben olvashatsz.

2. Hacienda La Esmeralda, Panama (kb. 191 ezer forint / kg)

A Hacienda la Esmeralda különleges, bergamott aromájáról ismert. A szakértők azt mondják, a kávé alapjául szolgáló Gésa kávébab ritka, gyümölcsös aromája miatt drága és értékes, de ez önmagában nem magyarázza a kávészemek speciális ízét, tehát a titok a betakarításban és a pörkölésben rejlik. A kávéültetvény a panamai Barú-hegy oldalán, guava fák árnyékában található. Árát továbbá az is magyarázza, hogy bár nagyon keresett fajta, csak kis mennyiségben termesztik.

1. Black Ivory, Thaiföld (kb. 270 ezer forint / kg)

A Black Ivory nevű elefántkávé jelenleg a világ legdrágább kávéja. Egy thaiföldi elefántrezervátumban történik az előállítása, a nagy gonddal válogatott kávécseresznyét elefántok eszik meg, a szemek akár 30 órát is eltöltenek az állatok emésztőrendszerében mielőtt távoznának onnan. Állítólag ez adja a kávé egyedülállóan lágy ízét, amelyet csokoládés, diós, földes ízjegyek jellemeznek. Egy csésze kávéhoz elegendő Black Ivory mintegy 17 ezer forintba kerül. A kávé forgalmazásából származó bevételek 8 százalékát az elefántrezervátum költségeinek fedezésére fordítják.

 

Ezek tehát pillanatnyilag a világ legdrágább kávéi, a legtöbb közülük Közép- és Dél-Amerikai kávéültetvényekről származik, ahogy a lenti térképen is láthatjátok. Fontos azonban kiemelnünk azt is, hogy a jó minőségű alapanyag mellett a megfelelő elkészítés is meghatározza a kész kávé minőségét.

0 Tovább

Black Ivory: Elefántokon segít az 1100 doláros kávé

Előállításában és árában is a világ legdrágább kávéjára, a Kopi Luwakra emlékeztet a Black Ivory. A különleges kávé kilónkénti ára eléri az 1100 dollárt. Előállítása egy thaiföldi elefántrezervátumban történik, amely sérült elefántoknak nyújt biztonságos otthont.

Az 1500 méter feletti magasságon termesztett, nagy gonddal átválogatott arabica kávécseresznyéket megetetik a rezervátum elefántjaival, gyomorsavuk lebontja a szemekben található proteint, így a végeredmény egy sokkal lágyabb ízvilágú kávé lesz, ami nélkülözi a megszokott keserű ízt, hasonlóan a cibetmacskák „által” készített Kopi Luwakhoz. Lényeges különbség azonban, hogy a kávészemek jóval hosszabb időt, akár 30 órát is eltöltenek az elefántok emésztőrendszerében. Fontos, hogy a koffein nem szívódik fel az állatok szervezetében, így az eljárás nincs rájuk káros hatással.

Egy csésze Black Ivory – látszatra nincs különbség, az íze azonban sokkal lágyabb, mint a hagyományos kávéké

Végül a „finomításon” átesett kávészemeket kézzel összegyűjtik, ismét átválogatják és a napon megszárítják őket. A pörkölést Bangkokban végzik. A kész kávé csokoládés, diós, földes jegyeket hordoz fűszeres és gyümölcsös árnyalatokkal.

Thaiföldön, a Maldív-szigeteken és Abu-Dhabiban már több szálloda kínálja vendégeinek a különleges Black Ivoryt, csészénként 50 dollárért, vagyis körülbelül 12 ezer forintért. A bevételből részesedést kap a Thaiföld, Laosz és Mianmar határvidékén, az úgynevezett Aranyháromszögben található elefántrezervátum, amelyet az állatok egészségügyi ellátására és a rezervátum működtetésére fordítanak.

 

0 Tovább

Kávéklub

blogavatar

Minden a kávéról, a kávékóstolásról és a kávékultúráról. Ezen a blogon gyűjtöm a felfedezéseimet fajtákról, pörkölésről, elkészítésről, receptekről és más érdekességekről.

Címkefelhő

kávé (113),kávétermesztés (20),espresso (19),koffein (13),arabica (13),kávétörténet (13),kávéház (10),karácsony (9),Nespresso (9),egészség (9),kávéfogyasztás (9),cappuccino (8),Brazília (8),pörkölés (6),Latin-Amerika (6),zöld kávé (6),melange (6),ajándék (6),robusta (6),kapszulás kávé (5),latte macchiato (5),koffeinmentes (4),latte art (4),török kávé (4),kávégép (4),kapszula (4),tejeskávé (4),szirup (4),cibetmacska (4),kávékultúra (4),tejhab (4),kavefogyasztas (4),kávéfőző (4),Kopi Luwak (4),cseresznye (4),kávépörkölés (4),bourbon arabica (4),cserje (3),kávébab (3),tea (3),design (3),Olaszország (3),ízharmonizáció (3),recept (3),kávécseresznye (3),Budapest (3),kotyogós (3),ristretto (3),újrahasznosítás (3),french press (3),antioxidáns (3),lungo (3),filteres kávé (3),barista (3),Guatemala (3),fűszeres kávé (3),kavezo (3),kávékóstolás (3),latte (3),kávécserje (3),olasz (3),kávéfőzés (3),otthon (3),kávéházak (2),legdrágább (2),kávékülönlegesség (2),Jamaica (2),ázsia (2),termőterületek (2),Wiener Melange (2),Black Ivory (2),Blue Mountain Jamaica (2),fogyókúra (2),árfolyam (2),kopi luwak (2),alkohol (2),statisztika (2),bor (2),Chemex (2),koffeintartalom (2),macchiato (2),kona (2),Hawaii (2),ízesített (2),jegeskávé (2),Procope (2),India (2),Tanzánia (2),my little melbourne (2),Párizs (2),tej (2),jeges kávé (2),organikus gazdálkodás (2),szilveszter (2),kávékészítés (2),olaszország (2),narancs (2),bab (2),mocha (2),Afrika (2),koffein és sport (2),kávézacc (2),Mexikó (2),szifonos kávéfőző (2),kávé és sütemény (2),amerikai kávé (2),hosszúkávé (2),finn (2),csokoládé (2),Magyarország (2),lavazza (2),kolumbia (2),Bourbon (2),szüret (2),americano (2),művészet (2),Dél-Amerika (2),New York kávéház (2),desszert (2),klorogénsav (2),Nápoly (2),tejhabosító (2),ünnepi (2),café latte (2),eszpresszógép (2),környezettudatosság (2),espresso martini (2),zacc (2),fogyás (2),kardamom (2),aroma (2),monszun (2),tejhabosítás (2),irodalom (2),kotyogós kávéfőző (2),Etiópia (2),guillermo (1),Saeco Primea Cappuccino (1),nők a kávéházak ellen (1),geen eye (1),pixie clips (1),jóslás (1),kávés kütyü (1),oromo törzs (1),cold brew (1),rituálé (1),Lattissima (1),Delonghi Prima Donna (1),étkezés (1),hidegen "főzött" kávé (1),gyógyítás (1),tévhitek (1),Galapagos (1),Pápua Új-Guinea (1),kave (1),Drugar (1),Wugar (1),Ecuador (1),huehuetenango (1),Atitlan (1),alkoholos (1),szerzetes (1),vákuumos kávéfőző (1),kávétípusok (1),fogadalmak (1),történelem (1),chemex (1),elekromos kávédaráló (1),black eye (1),india (1),Monsoon Malabar (1),cibetkávé (1),likőr (1),Sem és Hakem (1),Monterosa (1),Diplomatakávé (1),Rubusta (1),kávétermelés (1),százhúsz év (1),a kávé háza 1927 (1),Gingerbread Irish Coffee (1),kávépiac (1),Nemzetközi Űrállomás (1),SHB (1),űrkávégép (1),International Coffee Organization (1),boquete régi (1),gheisa kávé (1),mogyorós kávéfagylalt (1),szilveszteri kávékoktélok (1),pillecukros kávéfagylalt (1),café marocchino (1),espresso romano és guillermo (1),white russian (1),java good night (1),kávézacc újrahasznosítás (1),Max Aufricht (1),pezsgő kávéhabbal (1),café bombón (1),ISSpresso (1),szépség (1),mentás csupacsoki tart (1),aromajegyek (1),crema (1),attilio calimani (1),újév (1),kávé somellier (1),Pharisaer (1),red eye (1),alkalmi (1),karácsonyi kávés desszert (1),algoritmus (1),dugattyús kávéfőző (1),coffees of hawaii (1),tejcsokoládés kávés flan (1),bécsi kávékultúra (1),kávéelőállítás (1),alkoholos kávé (1),hófehér kávétorta (1),budapesti kávézók (1),molokai (1),hawaii kávé (1),tamp & pull (1),mandal café (1),vodka (1),kávé előállítás (1),kávéreceptek (1),Svédország (1),fahéj (1),ünnep (1),corretto (1),Halloween (1),Bolívia (1),méz (1),Puerto Rico (1),Yauco (1),tél (1),USA (1),rum (1),gazdaság (1),mozi (1),caffe latte (1),kávé világnapja (1),costa rica (1),vákuumcsomagolás (1),Palermo (1),dalla corte (1),népszerű (1),Honduras (1),Németország (1),film (1),vanília (1),drip brew (1),kedvenc (1),karácsonyi kávé (1),specialty (1),Gaggia (1),London (1),ízvilág (1),ízlelés (1),forradalom (1),ízjegyek (1),karácsonyi ajándék (1),fekete leves (1),török (1),kávéházi kultúra (1),kultúra (1),chai (1),fűszer (1),mogyorós kávé (1),vendégség (1),Norvégia (1),Skandinávia (1),mogyoró (1),nutella (1),fair trade (1),organikus kávé (1),Friele (1),kereskedelem (1),Bécs (1),festés (1),dekoráció (1),sospeso (1),felfüggesztett kávé (1),napszakok (1),Milánó (1),kávé szüretelés (1),kávé feldolgozás (1),Café de La Paix (1),művészek (1),Montmartre (1),LA Rotonde (1),Moka Express (1),Bialetti (1),ír kávé (1),Irish coffee (1),travel mug (1),hosszú kávé (1),alkoholos kávékoktélok (1),Jacu (1),organikus (1),Santos (1),kávé múzeum (1),Nicaragua (1),alkoholos kávékoktél (1),tört jég (1),kruszta (1),Sao Paulo (1),Cascara (1),Instant kávé (1),Washington (1),svéd (1),skandinávia (1),Csapolt kávé (1),diplomata kávé (1),caffé corretto (1),hibák (1),ebéd (1),angola (1),single origin (1),Visconsin (1),Finca los Planes (1),reggeli (1),termőterület (1),cikória (1),olasz kávé (1),espresso freddo (1),vietnám (1),afrika (1),egyedi kávék (1),különleges kávék (1),Kilimandzsaro (1),Meru hegy (1),Tanzania (1),fűszerek (1),Zanzibár (1),házilag (1),Maillard reakció (1),Blogger receptverseny (1),KávéSzünet (1),Robusta (1),kávérecept (1),kávépárbaj (1),Strictly Hard Bean (1),kávézselé (1),baci (1),café creme (1),con panna (1),kapuziner (1),tárolás (1),flat white (1),doppio (1),coffee to go (1),Kenya Fancy (1),kávéaukció (1),Kenya (1),Keepcup (1),sétálókávé (1),termobögre (1),harmónia (1),keserű (1),időjárás (1),párizs (1),cukorbetegség (1),erjesztés (1),tőzsde (1),Jáva (1),szörf (1),kávézó (1),etikett (1),magyarok (1),víz (1),fekete (1),Gozsdu (1),vietnámi kávé (1),rákkutatás (1),cantuccini (1),tiramisu (1),szépségipar (1),Maragogype (1),Tapachula (1),Pluma (1),half city (1),full city (1),espresso embassy (1),eco café (1),borsos-chilis kávé (1),ánizsos kávé (1),Valentin nap (1),shakerato (1),frappucino (1),chilis csokis kávé (1),gyömbéres kávé (1),luxuskávé (1),panama (1),szállodai kávé (1),hacienda la esmeralda (1),kávés bonbon (1),mandulás kávé (1),Franziskaner (1),affogato (1),café au lait (1),kávés pohár (1),Guinness rekord (1),ír (1),hideg (1),Woody Allen (1),Marion Cotillard (1),New Yor kávéház (1),new york (1),Bakancslista (1),pálmasodró (1),owen wilson (1),capuccino (1),Betlen Janos (1),energiaital (1),Kaffa (1),fair trade AAA termelő kávé (1),juan valdez (1),Jack Nicholson (1),Morgan Freeman (1),kávétermő (1),kavebab (1),Nespresso divat Elysian inspiráció (1),Mautner (1),gasztronómia (1),Nespresso (1),növény (1),frappé (1),tarrazú (1),arrabica (1),Costa Rica (1),fagyi (1),jegeskave (1),espresso (1),yellow (1),sárga (1),instant (1),Dolce Gusto (1),kapszulas kave (1),sütemény (1),édes (1),nestlé (1),Antigua (1),jóbarátok (1),fogyasztás (1),costa (1),starbucks (1),Maragogipe (1),churros (1),café con leche (1),interjú (1),feldolgozás (1),Horváth Lili (1),centrál (1),kotyogó (1),pilvax (1),nyár (1),kókusz (1),élet (1),spanyol (1),kutatás (1),India (1),karamell (1),Costa Coffee (1),Monsooned Malabar (1),kávés diéta (1),Vietnám (1),Coffee Trike (1),Debrecen (1),popcorn espresso macchiato (1),guruló kávézó (1),kávéexport (1),csapvíz (1),Espresso (1),Café au Lait (1),palackozott víz (1),vízkeménység (1),víztisztítás (1),kávészósz (1),koffeinmentesítés (1),kávédíszítés (1),kávéillat (1),sommelier (1),Kuba (1),olasz pörkölés (1),Itália (1),parfümválasztás (1),katcserje (1),a világ legdrágább kávéi (1),koffeinmentes kávé (1),elefántrezervátum (1),Jemeni kávékultúra (1),keshir (1),Ír kávé (1),Frappé (1),a kávészünet története (1),Cake Shop (1),ipari forradalom (1),Pánamerikai Kávé Egyesület (1),automata kávégépek (1),Luigi Bezzera (1),limitált szériás kapszulák (1),süti+kávé (1),topping szósz (1),caffé latte (1),díszítőpálca (1),díszítősablon (1),kávés kellékek (1),instant kávé (1),kapszulás kávégép (1),Latte Art (1),Coffee & Milk workshop (1),növényi alapú tejek (1),tejhab díszítés (1),Café Cubano (1),Americano (1),téli kávéköltemények (1),fűszeres kávéreceptek (1),Aeropress (1),French Press (1),Blue Mountain (1),Guadeloupe Bonifieur (1),Guadeloupe sziget (1),kina (1),klímaváltozás (1),Caldas (1),Cundinamarca (1),Antioquia (1),Café de Colombia (1),Kolumbia (1),Santander (1),Cauca (1),scuro (1),Allee (1),megnyitó (1),Gerais (1),Minas (1),chiaro (1),vérnyomás (1),Tűsarok (1),Illy (1),Douwe Egberts (1),Pellini (1),Corinthia (1),Bababudan (1),Kávébár Bazár (1),Faema (1),La Marzocco (1),egészséges (1),szépségápolás (1),Nomre De Dios farm (1),kávéültetvény (1),42Coffee (1),illem (1),cukor (1),koffeinfogyasztás (1),nespresso (1),sport (1),gourmet (1),száraz eljárás (1),Napóleon (1),bloggerverseny (1),cofeechallenge (1),bodoky (1),karolina (1),stühmer (1),kavezacc (1),CoffeeChallenge (1),szakértő (1),connoisseur (1),peaberry (1),szafari (1),esküvő (1),zöld (1),erős (1),hosszú (1),Gourmet (1),kóstoló (1),nappali (1),barátok (1),konyha (1),szén-dioxid (1),fesztivál (1),Uganda (1)