A cappuccino, a latte vagy a latte macchiato sokaknak örök kedvence, ezekről mindenki hallott már, még az is, aki nem mélyedt el különösebben a különböző kávék tanulmányozásában. Létezik azonban számos olyan kávévariáció, amelyek nem bonyolultabbak ezeknél a klasszikusoknál, teljesen hétköznapi hozzávalókkal készülnek, de valami miatt nálunk mégis kevésbé ismertek.

Café bombón

A café bombón igazi édességbomba, amely édes sűrített tejjel és eszpresszóval készül, Valenciából, Spanyolországból származik, de hamar népszerű lett az egész országban. Mivel a sűrített tej önmagában nagyon édes, ezért ezen felül felesleges más édesítőszert használni hozzá. Általában üvegpohárban tálalják, amely látni engedi a rétegeket is, mivel a sűrített tej és a kávé remekül elválik egymástól. Fogyasztás előtt azonban összekeverik. Hasonló, sűrített tejjel készült kávét fogyasztanak Délkelet-Ázsiában is, például Vietnámban, Malajziában és Thaiföldön.

 

Café Marocchino

A legtöbb kávézóban nálunk is készítenek Marocchino-t, amely espresso-val, gőzölt tejjel és kakaóporral készül, valahogy még sincs annyira a köztudatban, mint a cappuccino például. Alessandriából, Észak-Olaszországból származik. Általában pici üvegpohárban tálalják. Nevét színéről kapta, a Marocchino szó eredetileg a marokkói bőrre utalt, ami kedvelt alapanyag volt a ’30-as években világos barna színe miatt.

Espresso Romano és Guillermo

Ezzel a kávévariációval ritkábban találkozhatunk, és sokkal egzotikusabbnak is hangzik: az Espresso Romano esetében az espresso-t egy szelet citrom kíséretében szolgálják fel, hogy a savanyú íz még jobban kihangsúlyozza a kávé természetes édességét. A Guillermo ehhez nagyon hasonló, készítése során egy szelet lime-ot tesznek a csésze aljára és arra főzik rá az espresso-t.  Ha pedig valakinek ez túl fanyar lenne, akkor elkészíthető a szicíliai változat, amikor narancshéjat tesznek a csésze aljára, barna cukorral elvegyítve és utána főzik rá az espressot.

Pharisäer

A Pharisäer, vagyis Farizeus (álszent, képmutató) népszerű ital Észak-Németországban. Egy kicsit hasonlít az ír kávéra, de whisky helyett rummal készül: egy csésze feketekávéból (német módra csepegtetős kávéfőzővel készítve), rumból és tejszínhabból áll. Érdekesség, hogy 1981-ben bírósági ítélet mondta ki, hogy a Pharisäer készítéséhez nem elegendő 2 cent rum :)

A kávé azért is nagyszerű ital, mert szinte végtelen számú variáció létezik az elkészítésére: a különböző fajták, feldolgozási eljárások, a pörkölés és az eltérő főzési rendszerek mind hatással vannak az ízvilágra, nem is beszélve arról, hogy különböző ízesítőkkel, fűszerekkel vagy akár gyümölcsökkel, szirupokkal, tejjel, tejhabbal vagy tejszínhabbal még további bővíthetjük a variációk számát.