Idén sokat foglalkoztam az ízharmonizációval, vagyis hogy hogyan lehet (ez esetben) a kávét más ízekkel párosítani úgy, hogy ezáltal még jobban kiemeljük az ital saját aromáit. Volt szó különleges, kávés receptekről, amelyek közül talán a kávés hamburger és a kávés kolbász volt a legextrémebb, írtam arról is, hogy milyen fűszerekkel érdemes kísérletezni, ha valami különlegesebbre vágyunk. Tavaly már fejtegettem azt is, hogy a süteményeket és a kávét hogyan érdemes párosítani, most ezt a gondolatot fogom tovább vinni:)
A Cake Shop ugyanis éppen ilyesmivel állt elő: a Nespresso idei limitált szériás kapszuláihoz készítettek süteményeket – vagyis direkt az adott kávék ízvilágához igazították a sütikreációk receptjét, így három izgalmas desszert született: egy Karamellás-mogyorós keksz, egy Mentás-csokis csoda és egy Almáspite szuperkrémes habbal (de ezt majd később). A barátnőim vállalták, hogy elkísérnek és letesztelik velem a süti+kávé kombinációt, lássuk, mire jutottunk!
A kávé: Apple Crumble, a süti: Mascarpone habos almás pite pohárdesszert
Mascarpone habos almás pite, ugye nem kell nagyon győzködnöm senkit, hogy ez eszméletlenül finom? A kávét Latteként kértük, nagyon kellemes, harmonikus ízt eredményezett, almás, kekszes ízjegyekkel, finom illattal, és megerősíthetjük, remekül összecsengett a lágy, krémes pohárdesszert ízvilágával.
A kávé: Nespresso Hazelnut Dessert, a süti: Mogyorós-karamellás sablé
Ennek az espresso-nak az ízvilágában a mogyoró és a karamella aromája keveredik (egyébként már az illata is fantasztikus), és ugyanezek az ízek köszöntek vissza a keksz esetében is, szintén remek kombinációt alkotva. A süti első ránézésre egyszerűnek tűnik a pohárdesszerthez képest, de az omlós keksz tökéletes kiegészítő kávéhoz.
Mi most ezt a kettőt kóstoltuk meg, de van egy harmadik kombináció is, a Chocolate Mint kapszulához a Mentás csupacsoki tart a javaslat, ahol a kávé és a menta íze találkozik, az is nagyon izgalmasan hangzik. Ha már próbáltátok, írjátok meg, milyen! :)
Továbbra is csak bátorítani tudok mindenkit, hogy kísérletezzen új ízekkel és új párosításokkal. A sütemények és a kávék kombinálása talán a legjobb kezdőlépés. Ugyan nehéz olyan kombinációt elképzelni, ami nem lenne kellemes, de nagy meglepetések érhetnek minket, ha tényleg összeillő dolgokkal próbálkozunk, az élményt talán nem túlzás egy jó borvacsorához hasonlítani.