Világszerte milliók fogyasztják a koffeint élénkítő hatásáért. Ne feledjük, a kávé mellett a tea, az energiaitalok és számos üdítőital is jelentős mennyiségű koffeint tartalmaz. A tudomány ma már tényként kezeli, hogy a koffein fokozza a fizikai teljesítményt, segít a testi erőkifejtésben, ezért különböző sportokhoz, például futáshoz is ajánlható, továbbá segít a koncentrációban. 

Nem csak placebo!

University of London kutatói arra jutottak, hogy a placebo hatásnak is köszönhetjük a kávézás utáni felfrissülést. A kutatásban résztvevőknek azt mondták, hogy a koffein hatását vizsgálják a kedélyállapotra és az agy teljesítőképességére. Négy csoportra osztották őket, két csoport koffeines, két csoport koffeinmentes kávét kapott, viszont egy-egy csoportnak ennek az ellenkezőjét mondták, vagyis ők úgy tudták, hogy koffeines kávét isznak, valójában viszont koffeinmentest kaptak és fordítva. 

Be tudjuk csapni a szervezetünket: akár egy koffeinmentes kávé után is frissebbnek érezhetjük magunkat

A kutatók azt találták, hogy nem csak a koffein, hanem az a tudat is, hogy koffeint fogyasztottak, pozitív hatással volt a résztvevők koncentrációs képességére. Vagyis azok is jobban teljesítettek a kávézás után végzett teszteken, akik csak azt hitték, hogy koffeint fogyasztottak, pedig valójában mentes kávét kaptak! :)

A koffeinmentes is „igazi kávé”

Aki szeretné csökkenteni a koffeinbevitelét, de ragaszkodik a megszokott napi kávéadagjához, annak tökéletes megoldás a koffeinmentes kávé. Sokan gondolják, hogy a koffeinmentes kávé „mű” vagy hogy csak instant formában létezik, ez azonban tévhit! A koffeinmentes kávé épp olyan jó minőségű és zamatos, mint a koffeines.

Hogyan készül?

A koffeinmentesítés során még a pörkölés előtt kivonják a koffeint a kávészemekből úgy, hogy közben a minőség és az élvezeti érték nem csökken, vagyis az illatért és ízért felelős kémiai komponensek sértetlenek maradnak.

A svájci Coffex cég a ’80-as években fejlesztette ki a Swiss Water eljárást, amelynek során víz segítségével oldják ki a koffeint a kávészemekből. A módszer teljesen környezetbarát, és a kávé sem érintkezik vegyi anyagokkal. Új változata még jobb eredményt biztosít: a kávét olyan vízzel árasztják el, amelynek oldott anyag tartalma megegyezik a zöldkávé oldott anyag tartalmával, koffeint azonban nem tartalmaz. Ez biztosítja, hogy a kávészemekből kizárólag a koffein tudjon kioldódni, az értékes aromák pedig bent maradjanak.

A legmodernebb eljárás során szén-dioxiddal távolítják el a koffeint a kávéból, ez azonban a legköltségesebb módszer is, mivel speciális körülményeket kell hozzá biztosítani (a szén-dioxidnak ugyanis folyékony  és gáz halmazállapot között kell lennie ahhoz, hogy ki tudja oldani a koffeint a kávészemekből). 

Nem is létezik koffeinmentes kávé?

Legalábbis olyan, ami minimális koffeinmaradványt sem tartalmaz, nincs. Egy átlagos csésze kávé 60-140 mg koffeint tartalmazhat, ezzel szemben a koffeinmentesben nagyjából 2-4 mg van (ez elhanyagolható mennyiség), és megfelel az európai szabványnak, ahol a 0,1% alatti koffeintartalmat tekintik „koffeinmentesnek”.

Koffeinmentesből is minőséget!

Mint minden kávé esetében, a minőség itt is kiemelten fontos szempont. Szerencsére a koffeinmentesítés megoldható úgy, hogy közben az íz- és illatélmény változatlan marad, és közben persze a kávé további, nem koffeinhez kötődő, pozitív élettani hatását  is megőrzi. 

Érdemes otthon vagy akár az irodában is inkább a koffeinmentest választani, ha úgy gondoljuk, hogy már elég koffeint fogyasztottunk aznap (az ajánlott mennyiség napi 2-3 csésze, amely 130-300 mg koffeinnek felel meg) de mégis a kávézás rituáléra vágyunk. Számtalan lehetőség közül választhatunk, akár szemes, akár őrölt vagy kapszulás kávét szeretnénk. A legjobb pedig, hogy koffeinmentesből akár lefekvés előtt is nyugodtan ihatunk egy csészével, nem fog zavarni az alvásban.