A kávézásban, mint hobbiban az a jó, hogy nagyon változatosan tudjuk csinálni, és szépen ki tudja egészíteni, teljessé tudja tenni életünket. Gyakorolhatjuk elmélyülten a kávézás tudományát, de maradhatunk abban az állapotban is, amikor csak tudjuk, hol vegyünk magunknak jó kávét. És lehetünk alkalmi kávézó, vagy rendszeres kávéfogyasztói szinten. És kiadhatunk tetemes összegeket is egy finom kávékülönlegességért, ha úgy igazán meg szeretnénk adni a módját kávé iránti szenvedélyünknek, de normál áron is hozzá tudunk jutni igazán minőségi típusokhoz. Én most az utóbbi témába ástam bele magam, úgy gondolom, hogy az ünnepek idején ez másoknak is lehet aktuálisabb, mint az év többi időszakában.

Szóval, ha olyan kávét keresünk, ami egyedi, de nem vészesen drága, akkor a Single Origin kávékat ajánlom leginkább. (És semmiképpen nem a cibetmacska ürülékéből készült a Kopi Luwak kávét.) Az országszelektált típusok elkalauzolnak messzi tájakra, egzotikus vidékekre, ízviláguk más kultúrát hoz magával, mégsem kell sem az utazásra költenünk, de még magára a kávéra sem kell akkora összeget fordítanunk, hogy kellemetlenül érintse a pénztárcánkat.

A Single Origin, azaz egy termőterületről való, elérhető árú kávék közül pedig három fajtát emelnék ki. A blogon már korábban is bemutatott guatemalait - ezt főleg azoknak, akik szeretik az édesebb, gazdagabb ízakkordokat. Guatemala kávéját ugyanis lágy, kifinomult savasság jellemzi, melyhez gyakran társulnak a pirított gabonás, fás, kakaós ízjegyek. A három vulkán által körülölelt termőföldnek, és a trópusi, párás és esős klímának köszönhetően olyan jó minőségű a guatemalai kávé.

single origin egyedi kávék különleges kávék

Uhi.com.gt

A brazil Single Origin kávé eszpresszó készítéséhez a kiváló választás, jellegzetessége közepes testessége mellett, mint már korábban is megfigyeltem és beszámoltam róla, az alacsony savasság, amely a viszonylag alacsony, 600-1200 méter tengerfeletti magasságú termőterületükből adódó sajátosság. A brazil kávék általában kellemesen lágy, kiegyensúlyozott ízt adnak. Emellett gyakori a sárga és a piros Bourbon arabica fajta, melyeknek sajátos jellegzetessége az édeskés utóíz.

single origin egyedi kávék különleges kávék

En.wikipedia.org

Ha Single Origin, akkor az etióp termőterületről származó kávé is mindenképpen kell, hogy szerepeljen a top3-as listámban. Szintén írtam már róla régebben, hogy az Etiópiában termő kávék kiemelkedő minőségűek, erőteljes ízűek és kitűnő aromájúak. A virágos, gyümölcsös, citrusos aroma és a borízre hasonlító akkordok egyébként az etiópiai kávék jellegzetességei.

single origin egyedi kávék különleges kávék

Blendnew.com

Akár mind a hármat, egymás után is tesztelhetünk, hogy megérezzük származási helyük karakterjegyeit, és megkülönböztessük az eltérő klíma, talaj, magasság, csapadék, napfény és művelési módok adta egyedi aromaprofilokat.  És akkor már minél több fajtával érdemes folytatni.

Ha nem is feltétlenül exkluzív ajándéknak, de önmagunk kényeztetésére mindenképpen ajánlom az elfogadható árú, mégis igen jó kávékat. És persze nem csak önző mód magamra gondolva veszem ezeket a kávékat, de ha bárkit vendégül látok egy italra, biztos, hogy nem fog panaszkodni a minőségére. Mivel megengedhető árkategóriákról van szó, lehet kísérletezni, javasolt minél többet kipróbálni és érdemes mindig tartani otthon a kedvencekből.

 

Most pedig olvass a világ 10 legdrágább kávéjáról! :)

A világ 10 legdrágább kávéja