Az eddigi tapasztalataim alapján minden jó, ami Bourbon: Bourbon whisky, Bourbon vanília, Bourbon kávé. A Bourbon név nemességet, fennköltséget sugároz. De mit tudunk erről a kávéról azon kívül, hogy finom?

A Bourbon egy arabica fajta, ami az Indiai-óceánról, Réunion szigetéről, a korabeli francia gyarmatról került Latin-Amerikába és Afrikába. Réunion szigetét egyébként egészen 1848-ig Bourbonnak hívták, innen a név eredete. Latin-Amerikában elsősorban Brazíliában és Guatemalában termesztik, míg Afrikában Ruanda a legnagyobb termesztő.

A Bourbon kávé cserjéinek levelei szélesek, szélük hullámos, a gyümölcse viszonylag apró és sűrű. A cseresznyék gyorsan érnek és fennáll a lehetősége, hogy erősebb szélnek, vagy esőnek kitéve lehullnak, ezért egy kicsit kényesebb fajtának számít. A legjobb Bourbon arabica 1100-2000 méter között terem. Kétféle Bourbon kávé létezik, a piros és a sárga, a sárga, különlegesebb változat Yellow Bourbon néven lett ismert.

A kávé titka mégis a különleges feldolgozási eljárásban rejlik. A kávészemeket kézzel szüretelik, és még a szüret napján azonnal nekilátnak a feldolgozásnak, hogy elkerüljék a szemek erjedését, és megőrizzék a prémium minőséget. Szüretkor csak azokat a bogyókat szedik le, amelyek elérték az ideális érettséget. Az érett termés elkülönítése érdekében a kávébogyókat vízbe áztatják. A termés gyümölcshúsát mechanikus úton eltávolítják, a magokon azonban rajta hagynak egy ragacsos réteget. Az így előkészített kávészemeket kiterítik és megszárítják. A gyümölcsmaradványok cukortartalma a szárítás során hosszú ideig érintkezik a kávészemekkel, így azok különleges, édeskés ízt kapnak, ami a kávé fő jellegzetessége. 

A Bourbon kávé a körültekintő feldolgozási eljárásnak köszönhetően lefőzve lágy, selymes, savanykásan édes ízű, diós-mogyorós ízjegyekkel. Francia típusú pörköléssel kerül forgalomba. Egy nagyon finom fajta a Bourbon Santos, ami az egyik legjobb espresso alapanyag, ami kellemesen édeskés ízű és közepesen testes, tökéletes választás ahhoz, hogy jól induljon a nap. :)