Az instant kávét számos tévhit, és egyfajta „boszorkányüldözés” is övezi, sokan egyenesen műkávénak nevezik. Vajon mi az igazság a sok mendemondából?

Szerintem az instant kávénak igenis megvan a maga helye és ideje, például kempingezéskor nem biztos, hogy felállítanánk az espresso gépet, nem? Vagy például költözéskor, mikor még viszonylag nomádak a körülmények, ugye milyen egyszerű összedobni? Hiszen csak forró víz kell, semmilyen más eszköz.

Az instant kávé megalkotása Nestléhez fűződik, akik egyenesen a brazil kormány kérésére kezdtek el dolgozni egy olyan kávé kikísérletezésén, amely amellett, hogy hasznosítja a többlettermelésből származó fennmaradó kávémennyiséget, megtartja annak 100%-os kávé tartalmát és hosszú ideig eltartható. Ennek eredményeként született meg 1938-ra a Nescafé, ami azóta is a legnépszerűbb a kategóriájában. Magyarországon 1962 óta kapható a termék, bár, gondolom, akkor még csak a kevés kiváltságosok juthattak hozzá.

Sokan azt hiszik, hogy az instant kávé egy keverék, különböző pótlékokkal, pedig igenis 100 százalék valódi kávéból készül. A gyártás során a megpörkölt kávészemeket megőrlik, és az őrlés során felszabaduló aromákat megkötik. Ezeket az aromákat a gyártási folyamat végén újra hozzáadják az instant kávéhoz. A pörkölt-őrölt kávét 100 °C fölötti vízben forralják, majd az így lefőzött kávét óriási lepárlókban sűrítik.

Kétféle sűrítési eljárás jellemző, a szárításos és a fagyasztásos. Míg előbbinél a kávéitalból forró levegővel kipárologtatják a vizet, míg az ki nem kristályosodik, addig a fagyasztásos módszernél a kávét -50 °C-on fagyasztják és közben vákuummal vonják ki a nedvességtartalmat belőle. Ezután táblákra vágják, és felőrlik. Általánosságban elmondható, hogy az olcsóbb fajták a szárításos módszerrel készítik, míg a prémium instant kávékat a fagyasztásos eljárással, ami jobban megtartja az aromákat, viszont a kávé savanykás ízéért és gyomorégésért felelős csersav tartalmát, valamint egyéb kellemetlen összetevőit a megfelelő mértékben kivonják belőle.

Az utóbbi években elterjedtek a 2az1ben és 3az1ben instantok is, amik még kényelmesebbek, hiszen már a cukrot vagy a tejport is tartalmazzák. Én személy szerint inkább a valódi tejet választom, de tény, hogy nagyon sokan szeretik.

Az instant kávékban általában keverednek az arabica és a robusta fajták, ezek eltérő aránya adja meg a különböző instant kávékra jellemző egyedi ízt. Az instant kávék semmilyen adalékot nem tartalmaznak, nem kell tőlük tartani! Ízben pedig tapasztalatom szerint több instant keverék is felveszi a versenyt néhány őrölt kávéval. Plusz pozitívum, hogy állítólag gyomorkímélőbb, mint frissen őrölt-pörkölt társai.

Ti szoktatok instantot inni?