A nemzeti ünnepek közé én bizony gondolkodás nélkül felvenném a szeptember 29-i kávé világnapját is. De ha ez nem is lehetséges, némileg megnyugtat az a tény, hogy hazánkban is kiteszünk magunkért ezen a nagy napon. Ismét egy helyszíni riport következik, egyenesen a Kávé Napja 2015 rendezvényről!

Kép forrása: CAFE&Bar Facebook

Ha a parkettacsiszolóknak, a hóembereknek, de még az orrszavúknak is van saját világnapja, egyértelmű, hogy ez a kiváltság egy olyan forradalmi találmánynak is kijár, mint amilyen a kávé. A kávé világnapjának „kikiáltását” egyébként a japánoknak köszönhetjük, azonban elterjesztése már az amerikaiakhoz köthető. Ennek megfelelően a világ megannyi országában, így hazánkban is szeptember 29-én ünnepeljük a kávé világnapját, melynek alkalmával a kávézók és kávékereskedések különböző akciókkal és izgalmas kóstolókkal, programokkal csábítják a kávé szerelmeseit. 

Kép forrása: CAFE&Bar Facebook

Magyarországon immár negyedszer, a hétvégéhez igazodva idén kicsit korábban, szeptember 27-én került megrendezésre A Kávé Napja rendezvény, amelyen a szakma képviselői érdekesebbnél érdekesebb programokon keresztül varázsolták el a kávérajongókat. Az eseményt a Nyugati-pályaudvartól nem messze található NU Bor és Bisztronómia és a szomszédos Remix látta vendégül, a részvétel regisztrációhoz volt kötve, így résen kellett lenni, hogy ne csússzunk le erről a kalandról.

Kép forrása: CAFE&Bar Facebook

A regisztrációt valóban komolyan kellett venni; bár a tavalyi évhez képest kevesebb kiállító jelent meg, a vendégek száma magasabb volt, az ezret is meghaladta. A programok párhuzamosan zajlottak a két helyszínen, a NU Bor és Bisztronómiában rendezték a prezentációkat és a versenyeket, a Remixben pedig kávékóstolással vártak bennünket. 

Kép forrása: CAFE&Bar Facebook

Az egyik legérdekesebb programnak a Coffee&Good spirits verseny bizonyult, melyen vállalkozó kedvű profi és amatőr baristák mérhették össze tudásukat. A versenyzőknek egy hideg és egy meleg italt kellett készíteniük brewing technológiával készült kávé és alkohol felhasználásával. A zsűri az íz mellett természetesen az ital megjelenését, küllemét, valamint a barista szakszerűségét, precizitását és vendégközpontúságát is pontozta.

Kép forrása: CAFE&Bar Facebook

Már rengeteget írtam a száraz és mosott feldolgozással készült kávékról, de még soha sem nyílt alkalmam ezeket „szemtől szemben” összehasonlítani. A Casino Mocca cup tasting azonban erről is gondoskodott, így számomra ez a program is helyet követel a legérdekesebb események listáján.

A fő attrakció sokak számára a kóstolás volt; a kávé mellett borkóstoláson is részt lehetett venni, a házigazda pedig kifejezetten az alkalomhoz illő, speciális étlappal készült. A kávékedvelőket természetesen nem csak az ízekkel igyekeztek lenyűgözni, hanem a latte art bemutató keretében a látvánnyal is. A kiállítók többnyire egyedi, termőterület szerint szelektált kávékat kínáltak, a legtöbben espresso és filterkávéból adtak kóstolót.

Kép forrása: CAFE&Bar Facebook

Idén bemutatkozott az Italian Style Caffé Uno is, amely Olaszországban pörkölt kávékat forgalmaz budapesti székhellyel. De persze megtaláltuk a „hagyományos” kiállítók standjait is, mint a Nespresso ahol széleskörű gourmet kávékínálatból szemezgethettünk és kiváló tejeskávékat, kávékoktélokat is megkóstolhattunk. Bár a nyári forróságnak már vége, én azért lecsaptam egy isteni chai-vaníliás caffé freddóra, így igazán szép emlékkel zártam az idei hideg kávé-szezont.

Bevallom, ilyenkor kifejezetten irigylem a borkedvelőket, akik valósággal dúskálnak a rendszeres, jobbnál jobb rendezvényekben és a megannyi borfajtát felsorakoztató borkóstolásokban. Mi, kávérajongók, sajnos kevésbé vagyunk elkényeztetve, hiszen ritka a Kávé Napjához hasonló nagyszabású kávés esemény, ahol ilyen sokféle kávét kóstolhatunk és ahol ennyi impulzus ér minket. Így kezdem is vágni a centit a 2016-os kávé világnapjáig, titkon azt remélve, hogy becsúszik még néhány hasonló kávéfesztivál.