Pár évvel ezelőtt még azért lett volna nehéz kiválasztani a legjobb kávézókat, mert a külföldi kávézós élményekhez nem ért fel az itthoni kínálat, manapság azonban már ezért nehéz a legjobb hármat kiválasztani, mert nagyon sok kiváló „új hullámos” kávézó nyílt. A kiváló éttermek és borbárok után kialakult egy igényes réteg, akik a minőségi kávé fogyasztásra is nyitottak. Átalakulva ugyan, de újjáéledni látszik a legendás budapesti kávéházi kultúra.

A CNN a különleges romkocsmák és a fürdőkultúrát méltató kommentárok mellé a legjobb kávéházakat is górcső alá vette. Szerintük és szerintem is az egyik legjobb a Madal Café.

Madal Café

A megnyugvás szigete az újlipótvárosi forgatagban, ahol maga Sri Chimnoy spirituális tanító is bizonyára szívesen üldögélne, az ő nevéből származik ugyanis a „Madal” elnevezés. Filozófiájuk szerint a jó kávé a jó karmához járul hozzá. Farmszelektált kézműves kávékat kínálnak, a kínálat azonban rendszeresen változik, de mindig három fő vonal van: a „Classic” dél vagy közép amerikai farmról érkezik, és jellemzője a csokoládés ízvilág, országtól, farmtól függően más-más gyümölcs jegyekkel fűszerezve. Másik egy extrém világos pörkölést képvisel, az igazi specialty kávé rajongóknak. Általában afrikai farmok kávéi kerülnek ide, citrusos, gyümölcsös, savas ízvilággal. A harmadik pedig etiópiai, vagy kenyai eredetű és valahová a kávé és a tea közé pozícionálható. 

Tamp & Pull

Ez az a kávézó, amiről mindenki ódákat zeng. Olyannyira sikeres, hogy már franchise rendszert alakítottak ki és nemcsak a Czuczor utca 3-ban, a Vásárcsarnok mögött lehet hozzáértők segítségével elkalandozni a legjobb kávék világában, hanem a Váci úton is nyitottak üzletet és a Bank Centerben is. A Tamp & Pull baristáját, Molnár Attilát és a tulajdonostársát, Nagy Dávidot egyenesen budapesti kávépápákként konferálták fel a Jazzy Rádió egyik Borjour című adásában, pedig a műsorvezetők – borszakértő műsorról lévén szó – minden adásukban csak kiváló minőséggel találkoznak. Molnár Attila a 6. helyezett lett az Atlantában megrendezett Barista világbajnokságon. A Tamp & Pullban minden hónapban három különböző Has Bean kávéval dolgoznak. Egyet espressóhoz, ristrettóhoz, egy másikat a tejes italokhoz (latte, cappuccino, flat white, cortado, espresso macchiato), a harmadikat pedig az alternatív megoldásokhoz kínálják.

My Little Melbourne

A Madách tértől csak néhány lépésre van a harmadik kávézó ajánlatom. Ez a picike kávézó kifejezetten egyedi hangulatú. A welovebudapest honlapja szerint jelmondatuk: "Az élet túl rövid a rossz kávéhoz!" A kávézó alapítói Balázsi Dia és Balázsi Péter nagyon sokat tettek és tesznek a minőségi kávéfogyasztás erősítéséért, például a nevükhöz fűződő Barista School Budapestben több neves barista is tanult, és kollégáik a „szakmák napja” előadásokon középiskolásoknak is népszerűsítik a kávékészítés tudományát és megmutatják szakmai fortélyait. Akkora sikere van a My Little Melbourne-nek, hogy harmadik kávézójukat nyitják. (Rájuk tehát nem igaz a régi mondás, hogy aki nem tudja, az tanítja…:)