Ha amerikai kávéra gondolunk, a filmekből jól ismert, sétálva vagy munkába rohanás közben fogyasztott, hosszú poharas kávék juthatnak eszünkbe. Ezt a berögzült képet igyekszünk most némileg eloszlatni, hiszen az Egyesült Államokban is találhatunk tekintélyes kávéfogyasztási hagyományokat, mint például a new orleansi cikóriás kávét.

Ássunk le a gyökerekig

A cikória a mezei katáng, más néven a vadcikória nemesített változata, melyet már az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is ismertek és termesztettek. Egyes fajtáinak levelét salátaként használják fel, minket azonban most a gyökércikória érdekel jobban, melynek gyökeréből kávépótlót készítenek. A cikória őshazája Európa, ahol jelenleg is több országban (pl. hazánkban) termesztik, kávépótlóként pedig leginkább a mediterrán régióban használják. Ez alkalommal azonban Észak-Amerikába vezet az utunk, ahol a cikóriás kávé komoly hagyománnyá nőtte ki magát.

A cikóriás kávé története

A gyarmatosítás korabeli Egyesült Államokban két kényszernek köszönhető a cikóriás kávé elterjedése. Ahogy pár héttel ezelőtt már írtunk erről, a britek teára kivetett adóit, valamint a híres teadélutánt követően a teát kedvelő amerikaiak egyre nagyobb számban fordultak a kávé felé. A gyökércikóriát kezdetben a börtönökben használták kávépótlékként vagy adalékként, ám a francia kulturális hatás alatt álló területeken szélesebb körben is elterjedt; a háborús időket élő napóleoni Franciaországban ugyanis fellendült a cikória használata.

Hasonló okokra vezethető vissza a cikória virágkorának beköszönte az Egyesült Államok déli részén a 19. század második felében. Ekkor ugyanis az amerikai polgárháború miatt az ország második legnagyobb kávéimportőre, New Orleans kikötője blokád alá került, így a városba nem érkeztek meg a kávészállítmányok. A lousianaiak ekkor kezdték cikóriával és más adalékokkal (pl. földimogyoró) keverni a kávét, és valószínűleg nem sejtették, hogy egy új tradíciónak adnak életet. A háborút követően az ország nagy részében visszaesett a cikória iránti kereslet, hiszen ismét elérhetővé vált a tiszta kávé. New Orleansban azonban folytatták az eredetileg kényszerként alkalmazott megoldást, még akkor is, amikor a cikória ára magasabb volt már, mint a kávéé. Ezt a két évszázados hagyományt a mai napig lelkesen viszik tovább.

 

A new orleansi kávé

Egy született new orleansi számára a kávé a mai napig szigorúan cikóriával fogyasztandó, leggyakrabban meleg tejjel keverve, tejeskávéként isszák. Az egyik leghíresebb helyi kávézó a francia negyedben található, a nap 24 órájában nyitva álló Café du Monde, ahol 1862 óta szolgálják fel a hagyományos cikóriás kávét. A kávézó a város egyik jellegzetességévé nőtte ki magát, a kávén kívül pedig az ízletes francia fánk, a beignet is kihagyhatatlan program.

Mi a cikóriás kávé titka?

Természetesen a cikóriás kávé jellegzetes, édes, karamellszerű aromája nem csak a kávé, hanem a cikória minőségétől is függ. A legtöbb és az egyik legjobb minőségű cikóriát Franciaország exportálja. A cikória feldolgozása kevésbé bonyolult folyamat, mint a kávé esetében: a gyökereket speciális eszközökkel húzzák ki a földből, feldarabolják őket, majd szárítják, pörkölik, őrlik és csomagolják. A pörkölés során a szénhidrát karamellizálódik és gyümölcscukor keletkezik belőle, így alakul ki a cikória jellegzetes sötétbarna színe és édeskés íze, emellett veszít keserűségéből is. A cikória nem tartalmaz koffeint, állítólag egyenesen nyugtató hatása van, így kiválóan kiegészíti a kávé élénkítő hatását, édessége pedig remekül egyensúlyozza a kávé kesernyés ízét.

A kellemest a hasznossal

A cikória nem csak gazdagítja a kávé ízét, hanem az egészségre is jótékony hatást gyakorol. Gyógyhatása már az ókorban is ismert volt, májproblémákra, étvágy serkentőként és nyugtatóként használták. Emellett a nyirokrendszer és a lép problémáit is enyhítheti, javítja az epeműködést, mérsékli a gyors szívverést és csökkenti a koleszterint.

 

Tovább olvasnál? Kattints ide!

Vietnám, a feltörekvő világelső

Hogyan alakult ki a kávészünet