A globális felmelegedés kérdése az egyik legmegosztóbb téma napjainkban, még szakértői körökben is. Az egyik vélemény szerint az emberiség környezetszennyező tevékenységei miatt gyorsan emelkedik a Föld átlaghőmérséklete, ami súlyos következményekkel járhat. A szkeptikusok viszont úgy gondolják, hogy túlbecsült az emberi tényező szerepe a globális felmelegedésben, a következmények pedig erősen túldramatizáltak. Ebben a vitában nem tudok állást foglalni, viszont a kávé szerelmeseként nagyon foglalkoztat, hogy a klímaváltozás milyen hatással lehet a kávétermesztésre.

 

A legtöbb kávéfajta 1300 és 1500 méter közötti tengerszint feletti magasságban érzi igazán jól magát, itt biztosított a stabil 20 Celsius-fok körüli hőmérséklet. A hőmérsékletemelkedés egyik veszélye, hogy csökken a kávé termesztésre ideális termőterületek száma. A kávécserje 20 fok felett is hoz termést, viszont nem biztos, hogy összegyűlik azoknak az aromaanyagoknak az ideális keveréke, amely a kávé különleges ízét adja.

A globális felmelegedés másik lehetséges veszélye, hogy a melegebb hőmérséklet kedvez a kávérozsda nevű kártevőnek, ami miatt jelentősen csökkenhet a terméshozam. A klímaváltozás a kávétermés minőségére és mennyiségére is hatással lehet, a csökkenő mennyiség pedig változatlan kereslettel számolva dráguláshoz vezet. Tehát a legpesszimistább forgatókönyv szerint évtizedek múlva többet kell majd fizetnünk a rosszabb minőségű kávéért.

 

A helyi farmerek, kávészakértők, folyamatosan figyelik és kutatják azt, hogy keresztezéssel hogyan lehet ellenállóbbá tenni a kávécserjéket. A legjobb az lenne persze, ha létezne egyfajta „szuperkávé”, ami bárhol, bármilyen körülmények között megél :)

Amíg a szakértők szorgalmasan dolgoznak az ügyön, mi is tehetünk azért, hogy évtizedek múlva se kelljen lemondanunk kedvenc kávénkról. Én például amikor tehetem, műanyag- vagy papírpohár helyett a saját bögrémből iszom a kávét, amiből egyrészt jobban esik, másrészt ezzel teszek azért, hogy kevesebb hulladék keletkezzen, és mindenkit arra buzdítok, hogy ne becsüljük alá az ilyen apróságok szerepét :)