Gondolkodtál már azon, hogy mennyi hasonlóság van a bor és a kávé között? Azon kívül, hogy mindkét italnak nagyon finom íze van, és nehezen eltávolítható foltot hagynak a ruhán, az is mindkettőre igaz, hogy kis mennyiségben jótékonynak, nagy mennyiségben pedig károsnak tartják. Ezenkívül mindkettőt a stílussal és az eleganciával azonosítjuk, így biztosan nem tévedünk nagyot, ha kávét vagy bort adunk ajándékba.

 

Nemcsak a két italnak vannak közös vonásai, hanem a terméseknek is, amelyekből készülnek. A kávé és a szőlő is fás szárú növény, aminek osztályozása a szemek alakja és színe, illetve az érési időszak alapján történik. Mindkettő az adott területre jellemző talajnak és éghajlatnak megfelelően fejlődik, emellett eltérő illat- és ízjellemzőkkel rendelkeznek. A feldolgozás módja a kávé és a bor ízjegyeit is meghatározza. Emellett az évjárathatás a kávék terén is éppen olyan lényeges kérdés, mint a szőlőnél.

Kávé és kávé, bor és bor között egyaránt jelentős lehet a különbség, mindkét italban megtanulhatjuk felfedezni a különböző ízjegyeket, amelyek meghatározzák azok karakterét. A kávékóstolás épp úgy tudomány (vagy művészet?), mint a borkóstolás, amely során feltárulnak a termőhely, a fajta, az évjárat, a keverés, a pörkölés és a főzés finom különbségei. Nemcsak a borkóstolásban lehet a segítségünkre egy sommelier, hiszen ma már kávé-sommelier-ket is képeznek, akik a kóstolás során különleges figyelmet fordítanak a kávé négy dimenziójára: a testességre, a savasságra, az aromára és az utóízre. A kávészakértők – épp úgy, ahogy a bor esetében a sommelier-k – ismerik a kávék teljes életciklusát a műveléstől kezdve a szüretelésen és az erjesztésen (vagy a kávé esetében fermentáláson) át a fogyasztás etikettjéig.

 

Van azonban egy fontos különbség is: a kávét főleg napközben, a bort pedig inkább este fogyasztjuk. Talán nem véletlen, hogy a hasonlóságok ellenére nem megszokott a kettőt párhuzamosan inni, az amerikai Friends Fun Wine mégis úgy döntött, hogy megpróbál változtatni ezen, méghozzá nem is akárhogy. A dobozos bort gyártó cég nemrég piacra dobta a kávé ízű bort: a 6% alkoholtartalmú Cabernet Coffee Espresso-t és a Chardonnay Coffee Cappuccino-t. Bár egyre több országba tör be a termék, Magyarországon még várnia kell annak, aki szívesen megkóstolná a különös italt.

 

Nekem azért fenntartásaim vannak ezzel az új kombinációval kapcsolatban. Külön-külön mindkettőt érdemes fogyasztani, de azért én továbbra sem fogok bort kortyolgatni a kávém mellé, a kávé mellé jobban szeretek egy pár kocka csokoládét párosítani, a borhoz pedig sajtot vagy diót csipegetni. Ezek kiválóan alkalmasak rá, hogy kiemeljék a kávé és a bor nemes ízeit, és persze még jobb, ha mindezt társaságban tesszük, és közben jókat beszélgetünk és nevetünk. Te milyen ízkombinációkkal szoktál kedveskedni a barátaidnak?