Ismeritek a viccet, amiben az amerikai tudósok többéves munkával kifejlesztik a golyóstollat, amivel az űrben is lehet írni, a szovjetek pedig inkább nem állnak neki a fejlesztésnek, és ceruzával írnak odafent? Szakállas vicc, mégis ez jutott eszembe, amikor olvastam, hogy a nemzetközi űrállomáson üzembe helyezik a világ első űrkávégépét.

Miről is van szó?

November végén csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) a Szojuz TMA-15M űrhajó, amely a görög mitológiai alak, az egyik titán után az Astraeus hívójelet kapta. Fedélzetén három főt szállított, Terry Virts amerikai, Anton Skaplerov orosz és Samantha Cristoforetti olasz űrhajósokat, akikkel az űrállomás személyzete immár hat főre bővült. A kilövésről készült képeket itt, a videót itt nézhetitek meg.

Az első űrkávégép

Az Astraeus fedélzetén a legújabb kísérleti és utánpótlási anyagok között helyet kapott a világ első űrkávéfőzőgépe, az ISSpresso is. A kihívást a kávégép elkészítésekor az jelentette, hogy a súlytalanságban a folyadékok egészen máshogy viselkednek, mint itt lent, szeretett gravitációs mezőnkben ;) Emiatt aztán az űrrepülések során az űrhajósoknak korábban be kellett érniük az instant verzióval: a zárt tasakban lévő porhoz egy szelepen keresztül kellett forró vizet adniuk, felrázni és kiszívni a tasakból a kávét. Az egyik olasz űrhajós miután visszatért az űrállomásról, azt mondta, a legjobban a jó kávé hiányzott neki odafent.

Az ötletet az Olasz Űrügynökség, az űrételek fejlesztésére szakosodott Argotec és a Lavazza közösen valósította meg, és megszületett a zárt rendszerű ISSpresso kávégép, amelyet az űrben is biztonságosan lehet működtetni. A gép több féle kávétípus elkészítésére alkalmas, például espresso-t, lungo-t és cappucino-t is ihatnak az űrhajósok, de fogyasztani továbbra is csak zacskóból fogyaszthatják a kávéjukat. Reméljük, ha visszatértek, majd azt is elmesélik, más íze van-e a kávénak odafent! :)

Az űrvilág.hu oldalon további érdekességeket olvashattok az űrkávégépről, az Astraeus küldetéséről és az űrkutatásról.