A legtöbb ember a kávéválasztásnál az eszpresszó, a cappuccino és a latte hármasában gondolkodik.  Valójában jóval több választás van, azt pedig kiváltképp kevesen tudják, hogy még az eszpresszónak is számos variációja létezik. Míg a magyarok többsége tejjel és cukorral ízesíti a kávét, a brazilok gyakran lime-al isszák az eszpresszót. Amerikában pedig aki nagyon álmos, extra adag eszpresszót ad a lefőzött kávéhoz. Ezeknek a kreációknak a fogyasztását nem ajánlott túlzásba vinni, mert sem a szívet, sem a gyomrot nem kímélik. Nézzük, hogy mivel pörgethetjük fel magunkat egy-egy álmos reggelen.

Red Eye

Amikor egy csészényi bármilyen típusú lefőzött kávéhoz egy adag eszpresszót adunk, a kész italt Red Eye-nak, vagyis vörös szemnek hívjuk. Állítólag azért hívják így, mert akkor van szükség a fogyasztására, amikor az embernek egy egész éjszakás virrasztás után vörösek a szemei a fáradtságtól. A Red Eye nem összekeverendő a Doppioval, ami két adag eszpresszóból készül. A „doppio” olasz szó, magyarul duplát jelent, ami mind a felhasznált kávéra, mind pedig a vízmennyiségre vonatkozik.

Black Eye és Green Eye

Amikor két adag eszpresszót adunk a lefőzött, egy csésze kávéhoz, az a Black Eye, ami magyarul fekete szemet jelent. Nevét arról a fekete foltról kapta, amely az ital felületén keletkezik az összeöntés pillanatában. A repertoárnak van egy harmadik tagja is, a Green Eye, vagyis a zöld szem, aminek becsapós a neve, mert valójában ez a legerősebb. Ennél a típusnál három adag eszpresszót adunk az italhoz. Utóbbi kipróbálása már tényleg csak azoknak ajánlott, akik jól bírják a kávét. Az ötlet egyébként Amerikából származik, és ott van a leginkább közönsége. New York környékén különösen népszerű, és általában melegen és hidegen is szívesen fogyasztják.

Guillermo

Szintén erősen ébresztő hatású kávékreáció az úgynevezett Guillermo. Készítése során egy szelet lime-ot teszünk a csésze aljára, majd arra főzzük rá az eszpresszót.  Elsőre furcsának tűnhet, valószínűleg nem is mindenkinek ízlik, a brazilok körében viszont igen népszerű. A fenti kreációkhoz hasonlóan ezt is fogyaszthatjuk melegen és hidegen is. Kávéínyenceknek kötelező a kipróbálása, de érzékeny gyomrúaknak csak mértékkel ajánlott, mert a kávé és a lime kombinációja különösen savasító hatású.

Ezek közül mindegyik ital valódi koffeinbomba, ezért fogyasztásuk mértékkel ajánlott. Az emberi szervezet 300-400 mg koffeint képes feldolgozni egy nap alatt, ami körülbelül 3-4 csésze kávét jelent. A fenti italok többségéből napi két csésze jelenti a határt, kivéve a Green Eye-t, aminek a koffeintartalma már önmagában 3-4 csésze normál kávéénak felel meg, ezért nem javaslom senkinek, hogy ebből repetázzon. Viszont a következő reggelen, amikor nagyon nehéz lesz az ébredés, biztosan letesztelem az egyik italt. Kíváncsian várom az ízt és a hatást. Te melyiket próbálnád ki?

 

Ha tovább olvasnál:

Mit érdemes tudni a kávépörkölésről?

A koffeinmentes az igazi?

Hogyan jön ki a koffein a kávéból?