Számos tévhit terjeng az interneten arról, mi lehet a valódi oka annak, hogy a kávé mellé vizet is szervíroznak egyes kávézókban. Mi, magyarok, lássuk be, legtöbben a kávé után isszuk meg, de vajon jól tesszük? Mi a funkciója? Hogy pótoljuk azt a vizet, amit a kávé von el a szervezetből?

Sokan egészségügyi okokra hivatkoznak, az ő véleményük szerint a gyomornak szüksége van plusz folyadékra, hogy a koffein könnyebben fel tudjon szívódni. A fogorvos álláspontja is az, hogy ha minél hamarabb leöblítjük a kávét, az annál kevésbé színezi el a fogakat.

Az igazi kávészakértők azonban azt mondják, hogy a vizet kávézás előtt kell meginni. Ez azért fontos, hogy lemossuk az ízlelőbimbókat és így jobban élvezhessük az aromákat. Az olaszoknál ennek különösen nagy hagyománya van, szerintük ugyanis így adjuk meg a tiszteletet a jó espressonak. :)

Egy kis történelmi áttekintés segít megérteni, hogyan alakult ki ez a szokás a világban. A kávé és a víz párhuzamos fogyasztásának hagyománya 1665-ig, Ausztriába nyúlik vissza. Itt javasolták először a szakértők, hogy a kávét ezüsttálcán, egy pohár víz társaságában szervírozzák. Magyarországon a szocializmus idején volt népszerű, hogy először a kávét fogyasztjuk el, majd utána öblítés céljából a vizet. Ennek egyszerű oka az volt, hogy azokban az időkben sokkal savasabb volt a kávé, így muszáj volt valamit ráinni, hogy ne a kesernyés utóíz maradjon emlékbe. A kávét sokszor csupán hatásáért itták, nem pedig a gasztronómiai élményért.

Jelentős eltérést tapasztalhatunk országonként is. Prágában például nem egészségügyi okok miatt, hanem a csapvíz népszerűsítése miatt tértek vissza a hagyományokhoz, a víz felszolgálásához. Frei Tamás olaszországi kávézójában a kispohárnyi víz a pulton marad, hiszen még véletlenül sem szeretné, hogy a vendégei leöblítsék a kávé ízt. Az olaszok szerint ugyanis a tökéletes presszó íze 15 percig marad a nyelvünkön, ha nem édesítve, hanem tisztán fogyasztjuk.

Mára már a kávézási etikett eléggé kiforrott, és eszerint egyértelműen kötelező a víz, ugyanis az espresso fogyasztási értéke azt ténylegesen úgy az igazi, ha előtte iszunk egy pohárkával. A víz arra is tökéletes, hogy ebéd után, amikor megkívánjuk a betevő feketénket, jól tudjuk "semlegesíteni" a nyelvünket az intenzív ízektől, és ezután feltehetjük az i-re a pontot a kedvenc kávénkkal.