Kávé pörkölés házilag? Ezt eddig valószínűleg sokan el sem tudták képzelni, de mostanra elérhetővé váltak olyan kütyük, amivel könnyűszerrel frissen pörkölt kávéillatba burkolhatjuk a lakásunkat. Nemcsak hatalmas ipari pörkölőgépek léteznek ugyanis… De ne rohanjunk ennyire előre, gondoljunk bele, hogy már akkor is lehetett jó kávét inni, amikor kávézók még nem is voltak. Az etiópokról példát vehetünk és bárhol követhetjük az ő módszerüket.

Merthogy az etiópoknak nem csak a kávéja, de a kávépörkölési technikája is híres. Már a kezdetek óta ugyanúgy pörkölik a kávét, és jól bevált technikájukat mi is hasznosíthatjuk: Először felmelegítenek egy vasból készült edényt közepesen forróra, majd beleöntik a még zöld, nyers kávészemeket és egy fakanállal folyamatosan keverik, miközben – 2-3 perc alatt – a kávébabokban lévő víz elpárolog, és a kávészemek színe zöldből először sárgásra vált. A folyamatnak ennél a részénél fűszerű illat szabadul fel, majd 3-5 perc elteltével a karamellizálódás is elkezdődik. A babok gyorsan bebarnulnak, mivel a bennük lévő cukor is felmelegszik – itt már intenzív kevergetésre van szükség. A babokat beburkoló pernye, vagy más néven ezüsthártya száradásnak indul 5-7 perc után, mialatt egyre barnábbak lesznek a kávészemek, majd hamar lerepül róluk a pernye, és már hallható is a ropogásuk. Beindul az úgynevezett Maillard-reakció is, vagyis a cukormolekulák és a fehérjék reagálnak egymással, emiatt barna színanyagok és aromaanyagok keletkeznek a pörkölés során. Ebben a fázisban a fűre emlékeztető mellett már füstös aromát kapnak a kávébabok, amelyeknek olajtartalma kiválik a babok felületén. A 9-11-edik percben már egyértelműen kivehető a babok pattogásának hangja. A karamellizálódás és a Maillard-reakciók tovább folytatódnak, még több füst keletkezik a levált pernyéből, és a babok egyre fényesebbé válnak a kirakódott olajtól. Körülbelül 10-12 perc után kell alacsonyabb fokozatra állítani a főzőlapot, és abbahagyni a pörkölést. Kis pihentetés után érdemes levenni a tűzről az edényt, és agyagedénybe helyezni a babokat. 8-24 órán át fedő nélküli tárolásuk javasolt, hogy a széndioxid-gázok távozhassanak belőlük. Egy nap elteltével már jól záró edényben kell tartani saját pörkölésű kávénkat, és hét napon belül elfogyasztani. Feltéve, ha kitart hét napig a finomság…

De ha modern megoldásokban gondolkozunk, és otthon szeretnénk kávét pörkölni, van más is a kávéguruk tarsolyában a számunkra. Például az Ikawa a kávétermesztőket, -kereskedőket, -pörkölőket, és a sima „geek”, vagyis kütyürajongó embereket, no meg a kávémániásokat is kényezteti a masinájával. Tényleg két gombnyomásra van csak szükség: okostelefonunkra töltött applikációnkban ki kell választanunk az aznapi hangulatunkhoz leginkább illő receptet, vagy pörkölési profilt és elküldenünk a pörkölőgépnek. A zöld kávébabokat a készülék tetején beszórjuk, bekapcsoljuk a pörkölő gombját, és ennyi. Nyomon tudjuk követni mobilunkon, hol tart épp a folyamat, és körülbelül 3 perc alatt, vagy ha úgy szeretjük, 10 perc után meg is van a frissen pörkölt kávénk.

Ha érdekel még néhány további kávés kütyü, akkor olvasd el ezeket is:

3+1 kávés kütyü, amibe rögtön beleszeretsz

Vákuumos kávékészítés: egy évszázados technológia új hajnala

Új bejegyzés szövege