Végre megérkezett a jó idő és a napsütéssel együtt a hidegen fogyasztható kávék szezonja is beköszöntött. A frappén és a jegeskávén túl szerencsére már egyre több helyen elérhető Budapesten is a cold brew, vagyis a hidegen „főzött” kávé, a legelhivatottabbak pedig az otthoni elkészítéssel is próbálkozhatnak.

Főzés nélkül

A cold brew eljárás lényege, hogy a kávéőrleményt 10-12 órán át hideg vagy szobahőmérsékletű vízben áztatják, majd fogyasztás előtt leszűrik. Ez rendkívül hosszú időnek tűnik, de ha belegondolunk, hogy egy espresso készítése során a kávégép nyomás alatt préseli át a 90-96 Celsius-fokos vizet a kávéőrleményen, máris érthetővé válik a különbség, egy kávégép egyébként kb. 20-30 másodperc alatt készít el egy espresso-t.

Ehhez az eljáráshoz feltétlen frissen őrölt kávé szükséges, mivel a kávéőrlemény a levegőn oxidálódik, veszít íz- és illatanyagaiból (igaz, már eljárásokhoz is a frissen őrölt ajánlott). Sokan próbálkoznak otthoni megoldásokkal, de számos, speciálisan cold brew-hoz kifejlesztett „kávéfőző” is elérhető már, amelyek megkönnyítik az elkészítést, a kész kávé leszűrését és a tárolást is.

Az eredmény a hagyományos kávénál sokkal kevésbé savas, lágyabb, édesebb ital. Felmelegítve is fogyasztható, de a legtöbb cold brew rajongó inkább hidegen, jégkockákkal szereti, állítólag sokkal frissítőbb így, mint a hagyományos eljárással készült majd lehűtött kávé.

 

Hogy mitől lesz lágyabb a kávé?

A kávé savasságát alapvetően a pörkölés határozza meg, de a kávékészítés során természetesen minden részlet szerepet játszik. Mivel a hideg vizes eljárás során soha nem érintkezik forró vízzel a kávéőrlemény, ezért itt más kémiai folyamatok zajlanak le, mint a hagyományos megoldásoknál, amely sokkal lágyabb ízélményt eredményez.

Budapesten is kipróbálhatod a cold brew-t

A Tamp&Pullban, a My little Melbourne-ben és a Cirkuszban is megkóstolhatod a hideg eljárással készülő kávékülönlegességet. Ha már kipróbáltad, írd meg egy kommentben a véleményedet!

 

Olvass tovább!

Multikulti kávézás: a török kávé

Számít, milyen vízzel főzöd  kávét?

Mit tud a French Press?