Korábban írtam már egyszerűbb és különlegesebb kávés desszertekről, valamint izgalmas kávés ételkreációkról is, most azonban a számomra legfurcsább kávés recepteket gyűjtöttem össze.

Japán kávézselé

A kohii zerii, vagyis kávézselé népszerű japán édesség, olyannyira hogy számos iskolai menzán szolgálják fel desszertként. Fekete színű, akár az espresso, nevéhez méltón pedig egy kicsit rezgős és áttetsző. Az elkészítéséhez nem kell más, mint kávé, zselatin, víz és egy kis cukor. Általában kockákra vágva tálalják, fagylaltkelyheket és különböző desszerteket díszítenek vele. Tejes italokkal, shake-kel, tejeskávéval vagy jegeskávéval is fogyasztják, de magában is kedvelik jégbe hűtve és sűrített tejjel leöntve.

Kávészósz húsokhoz az USA-ból

Ez a kávés szósz már a 20. század legelején is szerepelt az amerikai szakácskönyvekben, frissen főzött és instant kávéval is készítik, két változata van, az egyik inkább édes, a másik inkább sós. Készítése során valamilyen édesítőszert, cukorszirupot vagy juharszirupot, whiskyt és tejport, esetleg nyers tojást és tejszínt kevernek a kávéhoz. A kész szósz édes verzióját tortákhoz, jégkrémhez, palacsintához használják, míg a sósat lazaccal és húsételekkel, elsősorban steakkel fogyasztják.

Red-eye gravy

Szintén az USA-ból származó szósz a Red-eye gravy, ezt inkább a déli vidékeken kedvelik, sült sonkával, krumplival és kukoricakenyérrel fogyasztják reggelire, máshol marhahússal, rizzsel és babbal vagy borsóval tálalják. Miután kisütötték a sonkát vagy a húst, ugyanabban a serpenyőben készítik hozzá a szószt, felöntik kávéval, néhol lisztet, mustárt vagy paradicsomot is tesznek bele. Louisianában pedig mindehhez cikóriakávét használnak.

Popcorn espresso macchiato Nagy-Britanniából

A BBC Good Food oldalán akadtam erre a nem mindennapi receptre: a készítő pattogatott kukoricát gyúr össze olajjal, vajjal, olvasztott pillecukorral és fehércsokoládéval, valamint őrölt kávéval – ez az a desszert, amit biztosan nem kóstolnék meg, bár a recept állítja, hogy igazi ínyencség.

 

Számomra ezek a legfurcsább kávés receptek, ha szerintetek valami kimaradt, írjátok meg egy kommentben! :)