Copacabana, karnevál, Cukorsüveg hegy, ragyogó napsütés, foci, na és a következő nyári olimpia… ha Brazíliára gondolunk, akkor legtöbbünknek ezek jutnak eszébe. Na és a kávé, nem alaptalanul. J Brazília ugyanis a világ egyik legnagyobb kávétermesztő hatalma, a világ összes termésének egyharmadát adják! Ugyan Vietnám megközelítette őket a ranglistán, de világelsőségük és a kávépiacon betöltött szerepük semmit sem változott.

Brazília a hatvan kilós kávébabos zsákokból 50 milliót ad el évente. Sajnos azonban a legfrissebb hírek szerint az utóbbi hónapok aszályos időjárása a termés igen jelentős részét tönkretette, aminek „köszönhetően” folyamatosan emelkedik a kávé ára. A január volt az elmúlt év legmelegebb és az elmúlt ötven év legszárazabb hónapja, és az aszály ráadásul ez a két fő kávétermő területet, Minas Geraist és Espirito Santót is érintette. Sajnos természeti csapások máskor is előfordultak már, a 70-es években a fagyok gyakorlatilag kipusztították Dél-Brazília kávéültetvényeit. 

Brazíliában több száz éve, 1727 óta foglalkoznak kávétermesztéssel, az első ültetvényt Francisco de Melo Palhetanak köszönhetik. A hatalmas méretű, 27 000 négyzetkilométernyi termőterületen, 220 000 gazdaságban gyakorlatilag minden megtalálható arabicától a robustáig, és ezeken belül is számos variáns terem. Bár rengeteg különböző fajtáról beszélünk, egyvalami közös bennük: az alacsony savasság, amely a viszonylag alacsony, 600-1200 méter tengerfeletti magasságú termőterületüknek köszönhető. Ennek az alacsony savasságnak köszönhetően a kávéik lágy, enyhén édeskés ízűek. Brazília 21 régiójából ötben termesztenek nagyobb mennyiségben kávét, mert itt adottak leginkább az ideális földrajzi viszonyok. Ez Sao Paulo, Minas, Gerais, Espirito Santo, Parana és Bahia.

Brazíliában a kávét leginkább száraz eljárással dolgozzák fel (erről később bővebben is szót ejtek).  Eszerint a kávét a gyümölcshúsával együtt nagy területekre terítik ki, ahol a napfény leszárítja a babról a külső részt. Ez testességet és édeskés utóízt kölcsönöz a kávénak.

Legkiemelkedőbb fajta a Bourbon kávé, ezen belül is leginkább a Yellow Bourbon a különleges. Ez a kávé Dél-Nyugati Minas Gerais államból, Pocos De Caldas-ról származik. A Yellow Bourbon az érett kávébogyók színéről kapta a nevét, ezek ugyanis nem pirosak, mint a kávécseresznyék általában, hanem sárgák maradnak. Ez egy édeskés karakterű, karamellás-mogyorós jegyekkel bíró kávé, alacsony savassággal. Nekem személy szerint az egyik kedvencem, érdemes megkóstolni.