Kávé vagy tea?

Kávé, ez egyértelmű! Pontosabban ez nem vagy-vagy. Télen, mikor hideg van, jól esik egy forró tea. De a "délutáni kávéprogramunk" akkor sem maradhat el.

Ez valamilyen szokás, hagyomány Önnél?

Méghozzá nem is akármilyen. Kötelező családi szokás, hogy ha esik, ha fúj, vagy éppen ha süt a nap, délutánonként leülünk a mamámmal kávézni. Leginkább egy jó kávéházban, mert az az igazi! Annakidején ő is ugyanígy beült valahová délutánonként az ő mamájával, Lili nagymamával, úgy folytatjuk most mi ketten ezt a családi hagyományt. Mama (Tordai Teri) tejszínhabbal issza a kávéját, én forró tejjel, s így lopunk magunknak egy meghitt órát, amikor tislizünk.

Mivel jár a tislizés?

Megbeszéljük, mi újság,  mi volt, mi lesz, magyarul kis traccs-parti. Ebben a hatalmas rohanásban kifejezetten jól esik leülni, beszélgetni, nézelődni, s ráadásul látom a mamámat.

Pedig sokaknak a kávéról nem a nyugalom jut eszébe, hanem az, hogy bedob egy jó erős kávét, hogy kibírja a még rá váró feladatokat.

Ilyen előfordult velem is még az egyetemen. A Színművészetin a portás bácsinál lehetett kapni valamilyen kávéra csak haloványan emlékeztető méreg erős főzetet. Abból bedobtunk négyet-ötöt is, hogy tudjunk éjszaka is próbálni, ha úgy alakult. De ez a régmúlt. Ma nyugodtan megihatok este is egy kávét, úgy alszom, mint a bunda. Lefárasztanak a fiaim vagy éppen egy esti fellépés.  Az a lényeg, hogy vizet kell mellé inni, erre megtanított a férjem (aki orvos),  ugyanis - nem pontosan tudom a biológiai folyamatot  - a kávéivás után vizet kell pótolni a szervezetben. Szerintem ez a magyarázata, hogy rendes helyeken egy pohár víz is jár a kávé mellé. Szóval, ha pótoljuk a vizet, akkor lehet kávézni nyugodtan.

Mi a kedvenc kávétípusa?

Nagyon ciki, ha bevallom, hogy reggelente nesz-kávét iszom a legszívesebben? De mit tegyek, az esik jól! Napközben aztán jöhet egy-két jó melange, egy kis mézzel. Az a kedvencem. Nyáron szívesen iszom jegeskávét is!

De az már nem is kávé, inkább édesség!

És az miért baj? Télen nyugodt szívvel eszem meg egy jó süteményt a délutáni kávé mellé. Ahogy kell! A kávézás mindig több, mint hogy 'bedobunk egy kávét', hogy ébren maradjunk, ahogy tettem ezt egyetemistaként. Az egy életérzés, egy program. Sőt, a kávézás, a kávéházazás nélkül a magyar irodalom is sokkal, de sokkal szegényebb lenne. Az irodalmunk legnagyobbjai ültek naphosszat egy kávéházban, s kávé mellett született a magyar versek, elbeszélések jelentős része!