A kávés koktélokban a legjobb, hogy nem csak finomak, fel is frissítenek, ezért Szilveszterkor, amikor szeretnénk sokáig éberek maradni, kiváló választás lehet egy ilyen koktél mellett dönteni. Természetesen nagyon sok recept létezik, amelyek a kávét a legkülönbözőbb hozzávalókkal párosítják, és számos variáció létezik kávélikőrre is. Én most a klasszikus White Russiant és a friss Java Good Night nevű koktélt szeretném bemutatni nektek, illetve egy pezsgős-kávés koktélt, ha már Szilveszterről van szó! :)
A White Russian ikertestvére az eperlikőrrel készülő Pink Russian
White Russian
- 2 cl vodka
- 1 cl Kahlúa
- Tejszín vagy tej
A White Russian hírnevét leginkább A nagy Lebowski című film főhősének köszönheti, aki az egyik jelenetben el is készíti ezt a koktélt. Nincs köze Oroszországhoz, nevét a vodka miatt kapta, ezen túl Kahlúa és tejszín szükséges még az elkészítéséhez. A Kahlúa egyébként mexikói eredetű kávélikőr, a ’30-as években kezdték gyártani, és a White Russian mellett a B52 nevű koktélnak is fontos alapanyaga.
A White Russian készítésekor a vodkát és a kávélikőrt 2:1 arányban egy pohárba öntik majd a tetejére kerül a tejszín vagy tej. Van, ahol összekeverik, van, ahol a vendég keveri össze egy szívószál segítségével, és persze mindenki esküszik rá, hogy ő csinálja jól :) A Black Russian abban különbözik a White Russiantől, hogy abba nem kerül sem tej, sem tejszín, míg a Pink Russian koktélhoz a fentieken túl még eperlikőrt is használnak.
Java Good Night
- mentalevél
- 1 espresso
- 4 cl rum
- 2 cl édesített sűrített tej
- kevés narancslikőr
A Java Good Night nevű rumalapú koktél édes álmokat ígér, de azért egy espresso-val hozzájárul, hogy ne törjön ránk azonnal az álmosság. A mentaleveleket kissé összenyomjuk és egy keverőpohárba dobjuk őket. Erre kerül az espresso, a rum, a sűrített tej és egy löttyintésnyi narancslikőr, majd a jég. Kb. 20 másodpercig keverjük, hogy elkeveredjenek az ízek és az ital egyenletesen lehűljön a jégtől. Magas pohárban, tört jéggel, mentalevelekkel díszítve tálaljuk.
Egy igazi különlegesség Szilveszterre: pezsgő kávéhabbal
- 10 adag espresso
- 1 üveg pezsgő
- 3 zselatin lap
- 80 ml cukornád szirup
- 10 g porcukor (legjobb nádcukorból)
A zselatinlapokat feloldjuk a kávéban, hozzáadjuk a cukrot és a cukornád szirupot, keverjük el, majd turmixgépbe téve folytassuk a keverést. Ezután a krémet kb. 4 órára hűtőbe tesszük. Emiatt egy kis türelmet és előkészületet igényel ez a koktél, de a végső összeállítása már nagyon egyszerű: a pohár aljára kerül a pezsgő, a tetejére a krém.
Ha van saját kávés koktélötleted, vagy egy jól bevált recepted, akár alkoholos, akár alkoholmentes, írd meg egy kommentben! :)